Konsumimi i rregullt i çajit të nxehtë lidhet me një rrezik në rritje të kancerit të ezofagut, veçanërisht te duhanpirësit dhe alkoolistët, sipas një studimi kinez të botuar në Annals of Internal Medicine.
Alkooli dhe pirja e duhanit janë tashmë faktorë rreziku të njohur për kancerin e ezofagut, por studiuesit në Fondacionin Kombëtar të Shkencës të Kinës dhe Qendrën Shëndetësore Universitare të Pekinit thonë se rreziku rritet më tej nëse një person i konsumon ato.
Studiuesit studiuan të dhënat nga më shumë se 456,000 njerëz të moshës 30-79 vjeç, nga të cilët 1,731 zhvilluan kancer të ezofagut gjatë studimit. Njerëzit që pinin çaj të nxehtë, pinin sasi të mëdha alkooli dhe gjithashtu pinin duhan kishin pesë herë më shumë gjasa të zhvillonin kancer të ezofagut sesa ata që nuk pinin asnjë nga të tre.
Duhanpirësit që pinin çaj të nxehtë çdo ditë, por nuk pinin alkool, kishin dy herë më shumë gjasa të kishin kancer të ezofagut.
Duke komentuar gjetjet e studimit, Neil Friedman nga Departamenti i Kancerit dhe Gjenetikës i Institutit Kombëtar të Kancerit të SHBA-së thotë se “njerëzit padyshim nuk e vlerësojnë siç duhet temperaturën e çajit që pinë dhe ky është një kufizim i gjetjeve të studimit”.
Ai shton se “pirja e çajit në një temperaturë më të ulët nuk është zëvendësim për lënien e duhanit dhe kufizimin e konsumit të alkoolit. Në çdo rast, të dhënat tregojnë se konsumimi i çajit shumë të nxehtë rrit më tej rrezikun e kancerit të ezofagut dhe adhuruesit e zierjes duhet ta lënë të ftohet pak para se ta pinë”./abcnews.al