Kriza klimatike është një krizë urie

schedule12:16 - 9 Shtator, 2022

schedule 12:16 - 9 Shtator, 2022

Nga Alice Ingabire, Politico.eu

Përktheu: Sonila Backa-abcnews.al

Briri i Afrikës është po përballet me një prej krizave më të rënda të urisë në 70 vitet e fundit dhe ngrohja globale ka një ndikim të drejtpërdrejtë në këtë katastrofë, pasi rritja e temperaturave nënkupton që rajoni po vuan gjithashtu një nga thatësirat më shkatërruese në dekada.

Jetët e miliona njerëzve janë aktualisht në rrezik për shkak të korrjeve të dështuara, ngordhjes masive të bagëtive dhe mungesës së ujit. Siç tregon kjo fatkeqësi që po shpaloset, urgjenca klimatike dhe uria janë të lidhura me njëra tjetrën.

Në fund të fundit, ju nuk mund të kultivoni në tokë të thatë, jopjellore ose të përmbytur, dhe modelet ekstreme të motit po e bëjnë më të vështirë për fermerët të prodhojnë ushqim në të gjithë botën. Problemi është më i keq në Jugun Global, megjithatë, ku klima është tashmë më e nxehtë, raporton abcnews.al.

Dhe nuk janë vetëm qeveritë dhe politikanët që duhet të veprojnë, por edhe sektori privat ka një përgjegjësi të madhe.

Siç janë aktualisht gjërat, 350 kompani përbëjnë më shumë se gjysmën e të ardhurave botërore të ushqimit dhe bujqësisë. Duke punësuar drejtpërdrejt mbi 23 milionë njerëz, këto biznese me ndikim kanë një ndikim joproporcional në sistemet ushqimore përmes zinxhirëve të tyre të furnizimit.

Sipas hulumtimit, 350 biznese nuk janë në rrugën e duhur për të kaluar në një sistem të qëndrueshëm ushqimor, i cili do ta mbante planetin të shëndetshëm dhe pa mungesa ushqimore.

Shumë kompani thjesht po vazhdojnë të operojnë sikur të jetë biznes si zakonisht. Dhe shumë prej tyre që dominojnë sistemin tonë global të ushqimit nuk po i vendosin njerëzit në qendër të biznesit të tyre ose nuk po trajtojnë ndikimin e tyre mjedisor.

Sigurimi i mjeteve të qëndrueshme të jetesës për fermerët, punësimi i denjë për punëtorët dhe zgjedhjet  për konsumatorët janë thelbësore. Megjithatë, shumica e kompanive kyçe performojnë shumë dobët në këto fusha.  Për shembull, vetëm 26 nga 350 kanë vendosur edhe objektiva reduktimi për emetimet e gazeve serrë në përputhje me Marrëveshjen e Parisit, ndërsa 189 prej tyre nuk kanë vendosur ende objektiva për shpyllëzimin.

Pa këto kompani, ne nuk mund të drejtojmë ndryshimet që do të krijojnë një sistem ushqimor më të drejtë, më të gjelbër dhe më efikas. Dhe ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten, bizneset globale të ushqimit dhe bujqësisë duhet të njohin lidhjen e pazgjidhshme midis trajtimit të ndryshimeve klimatike dhe zhdukjes së urisë.

E thënë thjesht, sektori privat ka një rol thelbësor për të siguruar që të gjithë të kenë mjaftueshëm ushqime.

Mënyra që korporatat e mëdha të përmirësojnë sigurinë ushqimore dhe qëndrueshmërinë klimatike në Afrikë është të fuqizojnë fermerët – veçanërisht pronarët e vegjël, të cilët përbëjnë prodhuesit kryesorë të ushqimit në kontinent. Ata duhet të mbështeten për të rritur prodhimin e ushqimit, për të përmbushur kërkesat e ardhshme për ushqim dhe për t’i dhënë fund urisë pa varfëruar burimet natyrore.

E gjithë kjo mund të arrihet realisht. Si fillim, kompanitë duhet t’u ofrojnë këtyre fermerëve akses në fara me cilësi të mirë, si dhe në agrokimikat si plehrat dhe pesticidet.

Ata duhet t’i prezantojnë ato edhe me tregtarë dhe blerës të tjerë me reputacion global, në mënyrë që të zgjerojnë bazën e tyre të klientëve. Në mënyrë thelbësore, kompanitë globale duhet të mbështesin gjithashtu kalimin e fermerëve afrikanë në bujqësi rigjeneruese – një qasje konservuese ndaj bujqësisë, e krijuar për të punuar në harmoni me natyrën duke i dhënë përparësi shëndetit të tokës dhe biodiversitetit.

Përveçse ndihmon në arritjen e objektivave, kjo strategji është gjithashtu mënyra më e mirë. Kompanitë mund të dyfishojnë prodhimin dhe të ardhurat e ushqimit, ndërsa krijojnë zinxhirë furnizimi më elastik.

Është një fitore mjedisore dhe socio-ekonomike.

Megjithatë, kjo mbështetje duhet të ofrohet në frymën e partneritetit. Ndërsa fuqia e ekonomive në zhvillim rritet, gjeopolitika botërore po zhvendoset dhe Afrika po kalon me shpejtësi nga viktima e klimës në pararojë të klimës.

Me 60 për qind të popullsisë së tij nën 25 vjeç, kontinenti ka një fuqi punëtore të re në rritje dhe ekspertizë të pashembullt për sa i përket prodhimit të ushqimit në vijën e parë të krizës klimatike.

Këtu Perëndimi mund të mësojë shumë. Ne po jetojmë në kohë të paqëndrueshme dhe situata po bëhet më e vështirë. Konfliktet e vazhdueshme dhe pandemia COVID-19 kanë prishur sistemin global të ushqimit dhe zinxhirët e furnizimit janë thyer ose ndryshuar.

 Çmimet e ushqimeve po rriten dhe ndryshimi i klimës po e përkeqëson shumë situatën.

Të gjitha këto çështje kontribuan në urinë aktuale në Afrikën Lindore. Dhe të gjitha këto çështje do të vazhdojnë të konvergojnë dhe të krijojnë më shumë uri në pjesë të tjera të botës – nëse nuk veprojmë tani.

Pasojat e kësaj janë të paimagjinueshme.

/abcnews.al