Kriza klimatike është një formë tjetër e shtypjes globale nga të pasurit

schedule09:45 - 5 Nëntor, 2021

schedule 09:45 - 5 Nëntor, 2021

Nga  George Monbiot, The Guardian

Historia e 500 viteve të fundit mund të përmblidhet si më poshtë. Një pjesë e vogël e kombeve europiane, të cilat zotëronin artin e dhunës dhe teknologjinë detare, i përdorën këto aftësi për të pushtuar territore të tjera.

Konkurrenca për pushtimin e tokave  çoi në luftëra të përsëritura midis kombeve kolonizuese. Doktrina të reja – kategorizimi racor, epërsia etnike dhe një detyrë morale për të “shpëtuar” njerëzit e tjerë nga “barbarizmi” dhe “shthurja” e tyre – u zhvilluan për të justifikuar dhunën. Këto doktrina çuan, nga ana tjetër, në gjenocid .

Puna, toka dhe mallrat e vjedhura u përdorën nga disa vende europiane për të nxitur revolucionet e tyre industriale. Për të trajtuar shtrirjen dhe shkallën e rritur të transaksioneve, u krijuan sisteme të reja financiare që dominuan ekonomitë e tyre.  Më në fund, ndikimi i luftërave të përsëritura, së bashku me kryengritjet nga popujt e kolonizuar, i detyruan kombet e pasura të braktisnin shumicën e tokave që kishin marrë, të paktën zyrtarisht. Këto territore u përpoqën të njiheshin si kombe të pavarura. Por pavarësia e tyre nuk ishte kurrë më shumë se e pjesshme, raporton abcnews.al

Duke përdorur borxhin ndërkombëtar, rregullat strukturore, grushtet e shtetit, korrupsionin (të ndihmuar nga parajsat fiskale në det të hapur dhe regjimet e fshehta), kombet e pasura vazhduan të plaçkitnin të varfrit.  Në fillim padashur, pastaj me dijeninë e plotë të autorëve, revolucionet industriale shkaktuan ndryshime të mëdha. Në fillim, ndikimet më ekstreme u ndjenë në kombet e pasura, ajri  dhe lumenjtë e të cilëve u helmuan dhe shkurtuan jetën e të varfërve. Më vonë, vendet e pasura zbuluan se nuk kishin më nevojë për industri : përmes financave dhe filialeve, ata mund të prodhonin pasurinë nga bizneset e pista jashtë shtetit.

Disa prej tyre ishin të padukshëm dhe globalë. Midis tyre ishte dioksidi i karbonit, i cili nuk u shpërnda, por u grumbullua në atmosferë. Pjesërisht për shkak se shumica e kombeve të pasura janë të buta, dhe pjesërisht për shkak të varfërisë ekstreme në ish-kolonitë e shkaktuara nga luftërat, efektet e dioksidit të karbonit dhe gazeve të tjera serrë ndjehen më shumë nga ata që kanë përfituar më pak nga prodhimi i tyre.

Konferenca në Glasgow duhet të marrë masat e duhura. Kombet e pasura, gjithmonë të etur për ta pozicionuar veten si shpëtimtarë, kanë premtuar të ndihmojnë ish-kolonitë e tyre të përshtaten me kaosin që kanë shkaktuar. Që nga viti 2009, këto vende të pasura kanë premtuar 100 miliardë dollarë në vit për vendet më të varfrat në formën e financimit të klimës. Për krahasim, që nga viti 2015, vendet e G20 kanë shpenzuar 3.3 trilion dollarë për subvencionimin e industrive të tyre të karburanteve fosile, raporton abcnews.al

Në 2019, ata dhanë 80 miliardë dollarë. Nga kjo, vetëm 20 miliardë dollarë u caktuan për të ndihmuar njerëzit të përshtaten me kaosin që u kemi imponuar. Dhe vetëm rreth 7% e tyre shkuan në vendet më të varfra që kanë më shumë nevojë për para. Midis 2013 dhe 2018, Mbretëria e Bashkuar shpenzoi pothuajse dy herë më shumë për mbylljen e kufijve të saj sesa për financimin e klimës. SHBA shpenzoi 11 herë, Australia 13 herë dhe Kanadaja 15 herë më shumë.

Por farsa e financimit të klimës nuk mbaron këtu. Shumica e parave që vendet e pasura pretendojnë të japin janë në formën e huave. Oxfam vlerëson se, pasi pjesa më e madhe e tyre do të duhet të shlyhet me interes, vlera e vërtetë e parave të ofruara është rreth një e treta e shumës nominale. Vendet me borxhe të larta po përpiqen të marrin më shumë borxhe për tu përballur me fatkeqësitë që kemi shkaktuar. Është jashtëzakonisht e padrejtë.

Pa marrë parasysh kreditë; ajo që kombet e pasura u detyrohen të varfërve janë reparacionet. Pjesa më e madhe e dëmeve të shkaktuara nga ndryshimet klimatike përfshijnë faktin: si mund të përshtaten njerëzit me temperatura më të larta se sa mund të përballojë trupi i njeriut; për ciklonet e përsëritura, shkatërruese: për tharjen e sipërfaqeve të mëdha të tokës, duke e bërë të pamundur bujqësinë.

Por ndërsa koncepti i “humbjes dhe dëmit” u diskutua në marrëveshjen e Parisit, kombet e pasura këmbëngulën se kjo “nuk përfshin ose ofron një bazë për ndonjë detyrim ose kompensim”. Duke e inkuadruar vlerën e vogël që ofrojnë si dhuratë, dhe jo si kompensim, shtetet që kanë ndikuar më shumë për të shkaktuar këtë katastrofë mund të pozicionohen, në stilin e vërtetë kolonial, si heronjtë që do të zbresin dhe do të shpëtojnë botën: kjo ishte shtysa. i fjalimit hapës të Boris Johnson: “Ne i kemi idetë. Ne kemi teknologjinë. Ne kemi bankierët.”

Por bota nuk ka nevojë për James Bond, as për shpëtimtarë të tjerë të bardhë. Ata nuk kanë nevojë për qëndrimin e Johnson. Ata nuk kanë nevojë për bamirësinë e tij, apo përqafimin vdekjeprurës të bankierëve që financojnë partinë e tij. Ata kanë nevojë të dëgjohen . Dhe ata kanë nevojë për drejtësi.

/abcnews.al