Organizatat shëndetësore paralajmërojnë se shumica e njerëzve konsumojnë shumë kripë. Të gjithë kemi dëgjuar se natriumi i tepërt mund të rrisë presionin e gjakut dhe të kontribuojë në sëmundjet e zemrës. Përveç kësaj, mund të prekë trurin, veshkat dhe enët e gjakut, duke çuar në shëndet të dobët. Për shembull, hulumtimi i publikuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë sugjeron se marrja e tepërt e natriumit mund të shkaktojë ngurtësim të arterieve, ulje të funksionit endotelial dhe probleme kardiovaskulare.
Por sipas healhdigest.com dhe Shkollës së Shëndetit Publik në Harvard Chan, ajo që mund të mos e dini është se trupi juaj ka nevojë për natrium për të funksionuar siç duhet.
Kripa: Pse është thelbësore për organizmin
Prandaj, kripa e tryezës, ose kloruri i natriumit, luan një rol kyç në funksionin e muskujve dhe nervave, duke ruajtur ekuilibrin e lëngjeve dhe elektroliteve. Ky lëndë ushqyese gjithashtu përmirëson shijen e ushqimit , parandalon rritjen e baktereve dhe mbulon hidhërimin, ndër të tjera.
Sipas studiuesve, ne nuk kemi nevojë për më shumë se 500 miligramë natrium në ditë. Problemi, megjithatë, është se nuk ka konsensus se sa kripë duhet të hamë. Pyetni tre ekspertë të ndryshëm për këtë dhe do të merrni tre përgjigje të ndryshme, transmeton healthdigest.com.
Kripë: Sasia minimale që duhet të konsumoni çdo ditë
Natriumi ndihmon trupin tuaj të mbajë ujin, gjë që mund të ndihmojë në parandalimin e dehidrimit. Pra, sipas healthdigest.com, Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon rreth 1500 miligramë natrium në ditë, më pak se një lugë çaji kripë. Kjo sasi duket të jetë e sigurt për shumicën e të rriturve, përfshirë ata me presion të lartë të gjakut, vëren Harvard Health Publishing. Personat e moshës 51 deri në 70 vjeç duhet të synojnë për 1300 miligram natrium në ditë, ndërsa personat mbi 70 vjeç nuk duhet të konsumojnë më shumë se 1200 miligramë në ditë./abcnews.al