Krijohet roboti gjarpër që mund të “jetojë” në thellësi të oqeanit

schedule10:53 - 22 Janar, 2021

schedule 10:53 - 22 Janar, 2021

Industria e naftës dhe gazit në det ka një infrastrukturë të gjerë dhe të kushtueshme. Puset, pajisjet e tjera dhe mijëra kilometra tubacion duhet të instalohen, inspektohen dhe riparohen. Tani, po zhvillohen dronë dhe robotë moderne nënujorë që mund ta bëjnë punën më të sigurt, më të lirë dhe më pak ndotëse.

Midis tyre është Eelume, një robot gjashtë metra i gjatë, si gjarpër, i pajisur me sensorë dhe një aparat fotografik në secilin skaj, sipas CNN. Mund të mbahet në një stacion ankorimi në thellësi deri në 500 metra për gjashtë muaj, pa e nxjerrë në sipërfaqe.

Dizajni modular i Eelume do të thotë që pjesë të ndryshme mund të shkëmbehen.

Roboti vetëlëvizës mund të udhëtojë deri në 20 kilometra si dhe mund të shërbejë gjithashtu për detyra të ndryshme duke përfshirë mjetet për të funksionuar valvulat nënujore, dhe furçat e pastrimit për të hequr rritjen detare dhe sedimentet. /abcnews.al