Kompanitë britanike “vuajnë” për profesionistë

schedule08:44 - 23 Nëntor, 2022

schedule 08:44 - 23 Nëntor, 2022

Britania e Madhe është në një situatë jo të mirë. Papunësia është në nivelin më të ulët historik prej 3.6%, më e ulëta që ka qenë që nga viti 1974 dhe sipas hulumtimit të fundit nga Konfederata e Industrisë Britanike (CBI), tre nga katër biznese vuajtën nga mungesa e stafit vitin e kaluar.

Në fund të fundit, nëse dikush do të ecë në rrugë e Londrës, do të shohë se prej muajsh kudo është ngjitur në dritare një tabelë “Kërkohet Stafi”. Kjo mënyrë tradicionale ndoshta tregon nevojën e madhe në të cilën ndodhet vendi, siç raporton Deutsche Welle në botimin e saj.

Konferenca e CBI, e cila përfaqëson mbi 190,000 biznese, filloi në Birmingham në fillim të javës. Kreu i saj, Tony Danker, i kërkoi qeverisë të konsideronte imigracionin si mënyrën më praktike për të plotësuar vendet e lira të punës. Siç tha ai, udhëheqja e vendit “duhet të jetë e sinqertë me botën për mungesën e madhe të personelit”.

Dhe zoti Danker shtoi: “Nuk kemi njerëzit apo produktivitetin që na nevojitet”.

Por kryeministri Rishi Sunak uli shumë shanset për një skenar të tillë. Në fjalimin e tij në konferencë ai u bëri thirrje bizneseve të “përfitojnë nga liritë që u jep Brexit”. Megjithatë, megjithëse shprehu dëshirën e tij për të “tërhequr në vend talentet më të mira në mbarë botën”, ai theksoi se “angazhimi i tij kryesor do të mbetet kufizimi i imigracionit të paligjshëm”. Biznesi dhe qeveria janë të ndarë qartë në dy kampe. Nga njëra anë sektori i biznesit mendon se nuk ka më kohë për të kursyer, ndërsa nga ana tjetër qeveria dëshiron të nxjerrë në pah përfitimet e Brexit. Si rrugë të mesme, bizneset kërkojnë viza të përkohshme pune për specialitete të veçanta, siç u veprua vitin e kaluar me shoferët e kamionëve.

Sipas Bankës së Anglisë, deri në vitin 2025 papunësia pothuajse do të dyfishohet për shkak të recesionit që po përjeton vendi. Anëtarët e Brexitit, shumica e të cilëve përfaqësohen nga qeveria, besojnë se një valë e mundshme migrimi ekonomik në mes të një recesioni do ta përkeqësojë situatën edhe më shumë, duke mos u dhënë britanikëve asnjë shans për t’u rikthyer në këmbë. Por, më në fund, bizneset shohin se 15 vitet e fundit të produktivitetit dhe rritjes së ulët janë gjithashtu shkaku i vërtetë i recesionit të sotëm.