Kompania Meta përballet me një akuzë miliarda paund

schedule06:11 - 15 Janar, 2022

schedule 06:11 - 15 Janar, 2022

Deri në 44 milionë përdorues në Mbretërinë e Bashkuar të Facebook mund të ndajnë 2.3 miliardë paund dëmshpërblim, sipas një eksperti të konkurrencës që synon të padisë kompaninë mëmë Meta. Profesoresha Liza Lovdahl Gormsen pretendon se Meta “abuzoi dominimin e saj në treg” për të vendosur një “çmim të padrejtë” për përdorimin falas të Facebook dhe të dhënave personale të përdoruesve në Mbretërinë e Bashkuar.

Ajo synon ta çojë çështjen në Gjykatën e Apelit të Konkurrencës raporton “BBC”. Një përfaqësues i kompanisë Meta tha se përdoruesit kishin “kontroll kuptimplotë” të informacionit që shpërndanin. Facebook “abuzoi dominimin e tij në treg për të imponuar terma dhe kushte të padrejta ndaj britanikëve të zakonshëm, duke i dhënë fuqinë për të shfrytëzuar të dhënat e tyre personale”, tha profesoresha Lovdahl Gormsen. Të dhënat e mbledhura midis 2015 dhe 2019 siguruan një pamje shumë të detajuar të përdorimit të tyre të internetit, duke ndihmuar kompaninë të bënte “fitime të tepërta”.

Kushdo që jeton në Mbretërinë e Bashkuar që ka përdorur Facebook të paktën një herë gjatë periudhës do të jetë pjesë e kërkesës, përveç nëse zgjedh të tërhiqet, tha ajo. Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar në nëntor hodhi poshtë një kërkesë për përjashtim që kërkonte miliarda paund dëmshpërblime nga Google mbi gjurmimin e pretenduar të paligjshëm të miliona telefonave iPhone. Gjykatësi në atë rast tha se paditësi kishte dështuar të provonte se dëmi i ishte shkaktuar secilit individ nga mbledhja e të dhënave.

Gjykatësi nuk përjashtoi mundësinë e rasteve të veprimeve masive në të ardhmen nëse mund të llogariteshin dëmet. Meta i hodhi poshtë akuzat duke thënë se “njerëzit përdorin shërbimet e tij falas sepse i konsiderojnë të dobishme dhe kanë kontroll mbi mënyrën se si i kemi përdorur të dhënat e tyre”. Komisionit Federal të Tregtisë së SHBA-së së fundmi iu dha leja për ta çuar kompaninë Meta në gjykatë për rregullat antitrust.  / abcnews.al