Kjo sjellje në çift ju ndikon drejtpërdrejt te komunikimi

schedule08:36 - 4 Nëntor, 2022

schedule 08:36 - 4 Nëntor, 2022

Modelet toksike për fat të keq ekzistojnë pak a shumë në të gjitha marrëdhëniet. Në disa është më intensive, dhe në disa jo aq shumë. Megjithatë, ka disa sjellje që vërtet mund të krijojnë probleme, tëhuajsim dhe madje edhe ndarje në një marrëdhënie.

Një nga këto sjellje/taktika është ajo që njihet si “murimi me gurë”. Ose ndryshe si ngre mure në komunikim, kur bëhet fjalë për një temë që ka acaruar apo ka shkaktuar ndjenja jo dhe aq të këndshme. Është ai që kur të ndodhë diçka, jo vetëm që nuk do t’ju tregojë se çfarë e shqetësoi, që edhe ju të jeni të vetëdijshëm, të bëni një bisedë, të shihni se si mund ta zgjidhni dhe të vazhdoni, por përkundrazi do të ndërpresë komunikimin dhe luaj indiferent. Sikur asgjë nuk po ndodh, vetëm gjithçka do të jetë e ftohtë dhe e tjetërsuar.

Po sikur ta pyesni nëse ka ndodhur diçka dhe përpiqeni ta bëni atë të hapet, ai do t’ju thotë “asgjë” dhe ose do ta luajë i lënduar, ose do të zhduket për ditë të tëra. Një sjellje e tillë mund të krijojë një atmosferë shumë të sikletshme, të çuditshme dhe sigurisht jo të këndshme mes jush. Muret me gurë zakonisht vijnë së bashku me sarkazëm, kritika dhe sjellje që mund t’ju bëjnë të ndiheni të pafavorizuar.

Pra, si e trajtoni një situatë të tillë?

Me vjen keq qe ju thyej, por muret me gure mund te jete vetem fillimi, pasi sjellje te tilla jane me te theksuara tek narcistet, pra me siguri keni të bëni me një person mjaft “të vështirë” dhe jo aq të pjekur. Vetëm për shkak se ata kanë mësuar ta bëjnë jetën e tyre të vështirë, nuk do të thotë se edhe e juaja duhet të jetë e vështirë. Tashmë duhet të jetë e vetëkuptueshme që të shprehemi në mënyrë të shëndetshme edhe për situata që nuk janë të këndshme për ne, por ka shumë që ende nuk e kuptojnë këtë dhe vazhdojnë me taktikat e mureve me gurë.

Si fillim është e rëndësishme të jeni të sinqertë si me veten ashtu edhe me marrëdhënien tuaj. Flisni hapur se si sjellja e tij ju bën të ndiheni. Është e rëndësishme që personi përballë jush të kuptojë se çfarë situate krijon dhe si nuk ka asnjë dobi. Ndoshta jeni lodhur duke e dëgjuar, por në marrëdhënie komunikimi është gjithçka dhe këtë duhet ta dijë edhe partneri juaj.

Pasi të keni bërë pjesën tuaj dhe t’i tregoni partnerit tuaj se ai mund t’ju besojë dhe të punojë për diçka të përbashkët për ta përmirësuar atë, ai gjithashtu duhet të përpiqet të menaxhojë më mirë emocionet e tij dhe të ndjejë empati me tuajat. Ju nuk mund të përmirësoni apo ndryshoni askënd nëse ai nuk dëshiron ose nuk i kupton gabimet e tij, as nuk ia vlen të qëndroni në një gjendje të kotë.

Sigurisht, bërja e ndryshimeve dhe realizimi i sjelljeve toksike nuk është detyra më e lehtë. Mund të jepni kohë dhe mirëkuptim, por kaq.
Në rast se ndërtimet me gurë vazhdojnë, ka shumë të ngjarë që mes jush të ketë një ndarje dhe problemet e pazgjidhura që do të mbeten në mes, në një moment do të bëhen të pakapërcyeshme./abcnews.al