Kjo është shenja e Horoskopit më e vaksinuar sipas shkencës

schedule17:02 - 30 Mars, 2022

schedule 17:02 - 30 Mars, 2022

Lajm magjepsës për njerëzit që besojnë mjaftueshëm në shkencë për të kërkuar vaksinim masiv, por jo mjaftueshëm për të besuar se parashimi i horoskopi është i vlefshëm. Departamenti i Shëndetësisë së Qarkut të Utah Salt Lake thotë se ka një ndryshim të madh në normat e vaksinimit në varësi të shenjës suaj të zodiakut.

Të paktën këtë gjetën shkencëtarët kur analizuan të dhëna anonime për 1.2 milionë njerëz, duke ofruar një tabelë me shenjat më të pakta dhe më të vaksinuara të zodiakut.

Rezultatet treguan se Luanët bazuar në karakteristikat e tyre, ishin edhe më të vaksinuarit, në masën 70%, të ndjekur nga personat me shenjën e Ujorit (67%). Akrepat ishin të fundit, pasi vetëm 46% u vaksinuan, me Virgjëreshat (50%) në vendin e dytë.

Ka disa mënyra në të cilat ky studim mund të thotë më pak për natyrën bujare të Luanëve dhe më shumë për rëndësinë e shpërndarjes uniforme.

Kreu i të dhënave në Guardian US, Alvin Chang, e analizon kështu: “Për të kuptuar se sa përqind e njerëzve në secilën shenjë janë të vaksinuar, qarku duhej të gjente dy numra: 1) Sa njerëz në secilën shenjë janë vaksinuar, të cilat i gjeti duke përdorur të dhëna shtetërore anonime, të cilat ndoshta janë mjaft të sakta dhe 2) sa njerëz nga secila shenjë jetojnë në qark në total. Ata e llogaritën këtë duke parë shpërndarjen mbarëkombëtare të shenjave të zodiakut, duke përdorur të dhëna nga Universiteti i Teksasit. Më pas ata supozuan se qarku i tyre do të kishte një shpërndarje të ngjashme. “Por shpërndarja se kur lindin njerëzit mund të ndryshojë nga shteti në shtet dhe aq më tepër nga qarku në qark.”

E gjithë kjo bëhet më e qartë pasi shikohet një kategori tjetër e të dhënave, e cila tregon se sa e zakonshme është çdo shenjë në Amerikë, shkruan abcnews.al.

Kjo kategori është pothuajse e kundërta e vaksinimit. Pra, ndërsa Akrepat erdhën të fundit në tryezën e Solt Lake për vaksinim, ata janë gjithashtu shenja më e përfaqësuar në popullatën amerikane. E kundërta ishte e vërtetë për Luanët dhe Ujorin, shenjat më pak të zakonshme në popullatën amerikane, por më të lartat në orarin e vaksinimit.

“Shpërndarja e shenjave të zodiakut të Salt Lake County ka të ngjarë të jetë shumë më e madhe se sa është në nivel kombëtar,” thotë Alvin. “Kjo është ndoshta arsyeja pse Luanët, një nga shenjat më pak të zakonshme, kanë përqindjet më të larta të vaksinimit. Qarku me siguri po numëron numrin e Luanëve atje.”

Astrologjia nuk është një “shkencë”

Kur Guardian foli me ekspertët e shëndetit të Salt Lake City, ata ishin të sinqertë për kufijtë e studimit të tyre.

“Natyrisht, kërkimi nuk është tërësisht shkencor, sepse po flasim për astrologjinë”, tha Nicolas Rupp, zëdhënës i Departamentit të Shëndetit në Salt Lake, duke zhgënjyer fansat e horoskopit kudo.

“Ne e bëmë llogaritjen shumë shpejt,” tha ai, duke shtuar se ideja për studimin erdhi pasi dikush në departamentin e shkencave kompjuterike bëri shaka për analizimin e shkallës së vaksinimit për shenjë.

“Menduam se mund ta përdorim për të vazhduar diskutimin për vaksinimin, kur ka kaq shumë tension lidhur me të. Njerëzit janë lodhur duke e dëgjuar. Kështu që ne thamë t’i japim një prekje të re.”/abcnews.al