Kjo është mënyra më e shëndetshme për të pastruar mollët

schedule07:20 - 12 Mars, 2022

schedule 07:20 - 12 Mars, 2022

Si ta qëroni një mollë para se ta hani? Me një shpëlarje nën rubinet apo me një fshirje të mëngëve? Cilado qoftë metoda, ju mund ta bëni gabim, sipas një studimi të ri.

Në fund të fundit, nuk është një mit të thuash se “një mollë në ditë mban larg doktorin”. Mjekët dhe nutricionistët i vendosin frutat e vjeshtës shumë lart në zinxhirin ushqimor dhe theksojnë se është e rëndësishme ta shijoni atë çdo ditë. Madje, ekspertët rekomandojnë që pasi e lajmë mirë ta hamë me lëkurën e saj.

Por cila është mënyra më e mirë për ta larë para se të hani?

Nëse nuk janë organike, mollët mund të jenë spërkatur me insekticide dhe pesticide sintetike.

Imagjinoni që në SHBA, Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit kërkon që mollët të lahen me një zgjidhje zbardhuese për dy minuta dhe të shpëlahen mirë përpara se t’u shiten konsumatorëve.

Prandaj, studiuesit provuan tre stile të ndryshme larëse dhe arritën në përfundime.

Ata spërkatën mollët me insekticid dhe fungicid të miratuar nga organizata ndërkombëtare mjedisore dhe i lanë të veprojnë për 24 orë. Më pas ata lanë çdo mollë me ujë të thjeshtë, një zgjidhje zbardhuese që përdoret zakonisht nga furnizuesit e frutave në SHBA dhe një zgjidhje uji me 1% sodë buke.

Në të tre opsionet, në fund i lanë mollët me ujë të bollshëm.

Përfundimi që ata arritën është se metoda e pastrimit të sodës së bukës hoqi shumicën e pesticideve nga dy metodat e tjera. Në fakt, sado e çuditshme që tingëllon, uji i pastër ishte më efektiv se zgjidhja e zbardhuesit!

Prandaj, studiuesit sugjerojnë që mënyra më e mirë për të larë mollët tuaja është me ujë dhe sodë buke (një lugë çaji për çdo dy gota ujë).

Në këtë mënyrë nuk do të jetë e nevojshme që t’i qëroni, sepse do të humbni të gjithë lëndët ushqyese dhe vitaminat që ka lëkura./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!