KGJK nuk interpreton vendimet e Kushtetueses, Qorraj për ABC: Japim informacione kur ka kërkesë

schedule19:02 - 22 Janar, 2021

schedule 19:02 - 22 Janar, 2021

Këshilli Gjyqësor i Kosovës i ka kthyer sot përgjigje Komisionit Qendror Zgjedhor për të vërtetuar nëse është e saktë apo jo lista prej 47 kandidatëve të dënuar në 3 vitet e fundit. Në përgjigje thuhet se lista është e saktë.

Ndërkohë, zëdhënësja e Këshillit Gjyqësor, Aishe Qorraj në një prononcim për gazetaren e ABC Linda Karadaku tha se verifikimi i kandidatëve për deputetë bëhet në një kohë të shkurtër e të shpejtë falë sistemit elektronik që është ndërtuar së fundmi.

Sipas saj, Këshilli Gjyqësor nuk interpreton vendimet e Gjykatës Kushtetuese dhe të asnjë institucioni tjetër. Qorraj tha se ky verifikim i kandidatëve është bërë sa herë ka pasur një kërkesë.

Ajo deklaroi se Këshilli Gjyqësor është përgjegjës për menaxhimin e data-bazës dhe evidencën penale ku janë të regjistruar të gjithë personat e dënuar me formë të prerë, e si i tillë ky këshill mund të ofroj vetëm informacione për gjendjen gjyqësore të subjekteve të caktuara.

INTERVISTA

Si e ben Keshilli Gjyqesor i Kosoves verifikimin e listave te kandidateve per deputete?

-“Fatmirësisht, falë sistemit elektronik (data bazës) të ndërtuar rishtazi, listat mund të verifikohen për një kohë shumë të shkurtër dhe të shpejtë.”

A është ky verifikim interpretim i vendimit të gjykatës Kushtetuese?

-“KGjK nuk interpreton vendimet e Gjykatës Kushtetuese dhe të asnjë institucioni tjetër.”

A e keni bere kete ne cdo pale zgjedhje apo vetem kete here?

-“Sa herë që kemi marrë kërkesë të ngjashme nga KQZ jemi përgjigjur brenda afatit të përcaktuar.”

Sa kohe zgjat ky verifikim dhe ne cilat burime/institucione bazohet?

“Bazuar në Ligj, KGjK është përgjegjëse për menaxhimin e data bazës për Evidencën Penale ku janë të regjistruar të gjithë personat e dënuar me Aktgjykim të formës së prerë. Edhe në këtë rast, për verifikimin e listave të pranuara nga KQZ, sikurse edhe për institucionet tjera apo personat fizik, KGjK vetëm mund të ofroj informacione se personi i caktuar ka apo nuk ka të regjistruar ndonjë dënim me aktgjykim të formës së prerë. (ndërlidhet edhe me pyetjen nr. 2)
Afati i përcaktuar në kërkesën e KQZ, deri më 20 janar 2021 është i mjaftueshëm.” /abcnews.al/