Dëshira e zjarrtë për diçka të ëmbël ose të kripur, shpesh tregon diçka më të thellë se uria. Në disa raste, kjo gjendje mund të vijë nga një gjendje emocionale, të tilla si nostalgjia, trishtimi ose relaksimi. Por kur dëshira për ëmbëlsira ndodh rastësisht dhe shpesh, trupi ynë ndoshta dërgon një sinjal më realist.
Sipas dietologut amerikan, Ayet Sleymann, ekzistojnë tre shpjegime të mundshme për dëshirën e vazhdueshme për ëmbëlsirat.
Luhatjet e sheqerit në gjak
Edhe nivelet shumë të larta dhe shumë të ulëta të sheqerit në gjak mund të jenë përgjegjëse për dëshirën e papritur dhe intensive për ëmbëlsirat. “Kur nivelet e sheqerit në gjak bien, trupi përpiqet t’i kthejë ato në nivele normale, duke kërkuar më shumë ushqim”, shpjegon Dr. Sleymann. Këto luhatje mund të vijnë si pasojë e ushqimit të shpejtë, pasi sheqernat dhe karbohidratet e përpunuara absorbohen më shpejt nga trupi, duke çuar në një rritje të niveleve të sheqerit në gjak dhe rënie pasuese.
Për të shmangur këtë vjeshtë, Dr. Sleymann sugjeron të shtoni më shumë proteina dhe karbohidrate të pasura me fibra në vakte. Këto lëndë ushqyese absorbohen më ngadalë dhe ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak, ndërsa ju bëjnë të ndiheni më të ngopur.
Mungesa e magnezit
Magnezi është një mineral përgjegjës për sintezën e proteinave, kontrollin e sheqerit, prodhimin e energjisë dhe shumë funksione të tjera kryesore. “Kur na mungon magnezi, trupi e ka të vështirë të transferojë energji në qeliza, duke krijuar ndjenjën e lodhjes dhe dëshirën për sheqer”, vëren Dr. Sleymann.
Për të siguruar që jeni duke marrë mjaftueshëm magnez, merrni në konsideratë marrjen e suplementeve ose shtimin e ushqimeve të pasura me magnez në dietën tuaj. Përveç zvogëlimit të incidencës së dëshirave të papritura dhe intensive për ëmbëlsirat, magnezi gjithashtu mund të rrisë cilësinë e gjumit.
Dehidrimi
Edhe pse dehidrimi shpesh shoqërohet me tharje të gojës, dhimbje koke ose ndryshime në ngjyrën e urinës, kjo gjendje mund të zbulohet edhe përmes një dëshire për ëmbëlsirat. “Shpesh kemi tendencë të keqinterpretojmë ndjenjën e etjes si shenjë urie”, thotë Dr. Sleymann.
Për t’u marrë me këtë ndjenjë dhe për të hidratuar trupin tuaj, konsumoni shumë ujë ose perime të pasura me ujë ose lëngje frutash. Nëse jeni akoma të uritur, zgjidhni një meze të lehtë hidratuese siç është kastraveci ose manaferrat.
Si përfundim, mund të mos jetë gjithmonë e lehtë të përgatitni një vakt të shëndetshëm kur gjithçka që dëshironi të bëni është të nxitoni te kutia e biskotave, por është mirë të mbani mend se kur jeni në dijeni të asaj që po hani dhe ndiheni të kënaqur me ushqimin ju jeni duke ngrënë. ndodhet në pjatën tuaj është më e lehtë për të shijuar me të vërtetë ushqim të shëndetshëm./abcnews.al