Keni një ndjenjë të çuditshme kur prekni kërthizën? Kjo ka një shpjegim

schedule17:11 - 26 Janar, 2022

schedule 17:11 - 26 Janar, 2022

E keni prekur ndonjëherë kërthizën me gisht? Kjo bën të ndiheni sikur dëshironi të urinoni. Epo, ka një shpjegim të qartë për këtë. Arsyeja është se kërthiza është e lidhur me fibra që të çojnë në palcën kurrizore. Ata gjithashtu transmetojnë informacion nga fshikëza dhe uretra në tru.

Pra, kur shtypni kërthizën tuaj, ju stimuloni të njëjtën zonë. Kjo mund ta “mashtrojë” trurin tuaj që të besojë se po merr sinjale nga diku tjetër, si nevoja për të urinuar ose një ndjesi shpimi gjilpërash në ijë. Këtë ndjesi shpimi gjilpërash do ta ndjeni nëse e vendosni gishtin thellë në kërthizë.

“Rreshtimi i brendshëm i zgavrës së barkut në kërthizë quhet peritoneum parietal. Kjo strukturë është jashtëzakonisht e ndjeshme dhe fibrat e saj nervore shqisore transmetojnë sinjale përsëri në palcën kurrizore në të njëjtin nivel me nervat që transmetojnë ndjesinë nga fshikëza dhe uretra”, thotë Dr. Christopher Hollingsworth. /abcnews.al