Politika në ABC

rama-politika.png
R D16:44 | 14/12/2019

Paralajmërimi i kryeministrit Rama për të kaluar në kuvend më 19 dhjetor atë që e quan paketë “antishpifje” për mediat online dhe ato vizive ka sjellë reagimin e shoqatave, por edhe të aktorëve ndërkombëtarë. Politika në Abc News na sjell këtë betejë personale të kryeministrit ndër vite, të cilën e nisi për të heshtuar akuzat e rivalëve politikë, e po tenton ta finalizojë me ndëshkime të mediave nga organe administrative, të zgjedhura nga parlamenti.

Nga Mimoza Koçiu

Pas ditësh anatemim të mediave për pasqyrimin e situatës së pas tërmetit në vend, Kryeministri bëri këtë paralajmërim nga mbledhja e jashtëzakonshme e qeverisë të premten e 6 dhjetorit.

Ky vendim i gjeti të papërgatitur edhe vetë deputetët, sepse paketa ligjore antishpifje e depozitar nga qeveria në kuvend, nuk kishte kaluar ende në komisionet parlamentare, sipas procedurës që parashikon edhe dëgjesa me grupet e interesit.

Në momente delikate politike për të, Edi Rama i është kthyer vazhdimisht medias me paralajmërime për sanksione ligjore, me disa momente kulmore. I pari i takon nëntorit 2015, kur kishin nisur debatet për dekriminalizimin. Parlamenti ishte kthyer në arenë akuzash e përplasjesh e në fokus ishin të zgjedhurit e Ramës me dënime në të kaluarën. Më 11 nëntor, një ditë para seancës plenare, u zbulua një propozim i KM Rama, për të futur në kodin penal dënimin, deri në 3 vjet burg për shpifje.

Të parët reaguan gazetarët dhe shoqatat e tyre, e të drejtave të njeriut, që e lexuan si kërcënim ndaj mediave. Reagimi ishte i fortë dhe mëngjesin e seancës plenare, më 12 nëntor, përmes tre postimeve në tuiter, KM kërkoi ndjesë që ishte keqkuptuar.

Asnjë lidhje me shtypin kriminalizimi i shpifjes! Jo, shpifja duhet te jete veper penale per çdo politikan qe paguhet me taksat e popullit! Eshte koha qe kjo shoqeri te perballet hapur me kulturen e shpifjes! Populli nuk na zgjedh dhe nuk na paguan me taksat e tij per te shpifur! Edhe neni perkates duhet te reflektoje kete qellim, qe e kam shprehur publikisht me kohe. Ndjese qe ka hapur shteg per nje keqkuptim te madh!

Në fakt dekriminalizimi i pjesshëm i shpifjes, si vepër penale kishte ndodhur 3 vite më herët në 1 mars 2012. Një premtim elektoral i Sali Berishës i materializuar në propozim për dekriminalizimin e shpifjes, u mbështet nga socialistët atëherë në opozitë, duke hequr vetëm dënimin me burg, por duke rritur nivelin e gjobës. Mbi 30 nene të propozuara nga qeveria dhe të riformuluara nga opozita u miratuan me konsensus mes demokratëve në pushtet dhe socialistëve në opozitë. Por ajo që mbeti në Kodin Penal, me këmbënguljen e opozitës së kohës, është se shpifja dhe fyerja, akuza me të cilën përballen zakonisht gazetarët, do të trajtohen penalisht.

Një fitore e pjesshme e organizatave e shoqatave të medias të cilat prej 7 vitesh kërkonin heqjen e shpifjes, si vepër penale.

Po kjo vepër, kur kryhet botërisht, në dëm të disa personave ose më shumë se një herë, përbën kundërvajtje penale dhe dënohet me gjobë nga pesëdhjetë mijë gjer në tre milionë lekë.

Ajo që socialistët atëherë në opozitë pranuan, ishte heqja nga Kodi Penal i mbrojtjes ligjore që gëzonin zyrtarët, ndaj shpifjes dhe fyerjes për shkak të detyrës. Kështu PD e PS bashkuan votat në 2012, duke shfuqizuar nenin e fyerjes për shkak të detyrës, nenin e shpifjes për shkak të detyrës, si dhe nenin e shpifjes ndaj presidentit të Republikës. 3 vjet më vonë Edi Rama dukej se ishte penduar që i kishte dhënë mbështetje heqjes së dënimit me burg për veprën e shpifjes.

Mungesa e një specifikimi që përjashtonte gazetarët, ishte në bazë të skepticizmit të organizatave të medias që reaguan fort, duke adresuar shqetësimin e tyre edhe tek homologët ndërkombëtarë e institucionet ndërkombëtare. “Një nen i tillë, në formën e paraqitur nga kryeministri është një kërcënim serioz në punën tonë të përditshme si gazetarë”, thuhej në deklaratën e tyre. Përfaqësuesja e asaj kohe për Lirinë e Medias të OSBE, zyra në Vjenë, u bëri thirrje deputetëve të rrëzonin propozimin e qeverisë, pasi sipas saj institucionet e zyrtarët publikë, nuk duhet të gëzojnë mbrojtje shtesë ndaj kritikave.

Me të gjithë kundër, Rama u detyrua të tërhiqej.

Ai neni nuk u formulua kurrë e as nuk u përmend më. Por një tjetër situatë delikate u paraqit 3 vjet më vonë, kur një vajzë nga fushë Kruja denoncoi për dhunë djalin e deputetit socialist të zonës Rrahman Rraja. Akuzat e opozitës ndaj mazhorancës si e përfshirë në mbrojtjen e djalit të deputetit socialist u ndezën më keq, kur një komisar policie Emiljano Nuhu denoncoi presione politike nga eksponentë të PS, për të mos e cuar më tej cështjen. Eshtë momenti kur Edi Rama përmes një statusi në rrjetet sociale paralajmëron një paketë antishpifje. Paralajmërimi i dt 2 tetor 2018 ka si shënjestër jo vetëm kundërshtarët politikë, por edhe mediat.

“Më vjen mirë që s’jam më i vetmi që them se vajzën e morën peng dhe e kthyen në mish për topat e kazanit politik e mediatik! Më mirë vonë se kurrë. Ndërkohë duhet çmontuar me fakte pjesa tjetër e këtij horrori mendjesh e gojësh të përdala. Dhe shumë shpejt një paketë antishpifje”.

8 ditë më vonë (10 tetor) tashmë Rama e ka qartësuar shënjestrën e tij. Nuk është më opozita, por media, e para ajo online. Përmes Twitterit, KM thotë se vijon diskutimi për paketën antishpifje, me konkludimin se urbanizimi i asaj që quan xhungël online, nis nga legalizimi portaleve. Ndërsa për mediat nis përgatitjen e një pakete ligjore, nuk e ndërmerr një hap të tillë për kundërshtarët politikë. Ata do t’i padisë në Gjykatë për shpifje, si vepër penale. Nuk mund të mungonte edhe paketimi i imazhit, krijimi i asaj që e quan Fondi i Edukimit. Paratë që do fitohen, sipas KM nga paditë për shpifje, do të shërbejnë për të mbështetur kopshtet e shkollat me libra e materiale mësimore.

Ka kaluar një vit, por ende nuk ka një bilanc gjyqesh apo fondesh në përfituara, nga paditë ndaj shumë eksponentëve të PD, e vetë kryetarit Lulzim Basha, apo nëse ka një shumë të mbledhur në fondin e edukimit. Rama nuk u mor më me denoncime të opozitës, por u përqëndrua plotësisht tek media.

Në 17 dhjetor 2018 kishte gati ndryshimet në ligjin për mediat audiovizive dhe në ligjin funksional të Autoritetit të Komunikimeve Elektronike dhe Postare, AKEP. Amendimet parashikonin një rol kontrollues e ndëshkues përmes një institucioni që do ngrihej pranë AMAs, i quajtur Këshilli i Ankesave, si dhe AKEP. Gjobitja deri në mbyllje të medias, bazohet sipas amendamenteve ligjore në shkaqe të gjëra, të cilat përfshijnë gjykimin nëse një lajm i publikuar në një media të caktuar është apo jo “i paanshëm” apo cënon apo jo “moralin publik”. (neni 33.1 dhjetor 2018) Konsultimi me organizatat e mediave, i këtyre projekt ligjeve iu la AMA-s, edhe pse kreu i Bordit Gentian Salaj, tha në atë kohë, se projektligji që prek institucionin e tij është hartuar në fakt jashtë këtij institucioni.

Organizatat e gazetarëve i kundërshtuan që në fillim 2 pligjet, duke iu referuar së pari nenit 22 të kushtetutës, që në pikën 2 thotë se “Liria e shtypit, e radios dhe e televizionit është e garantuar.”

Sidoqoftë ishte presioni i aktorëve ndërkombëtarë, ndaj qeverisë së një vendi që kërkonte hapjen e negociatave të antarësimit me BE, ai që e frenoi KM. Nuk u tërhoq nga ideja, por në mbledhjen e qeverisë së 3 korrikut 2019, miratoi paketën ligjore të rishikuar.

Tashmë në ndryshimet e propozuara është qartësuar, se objekt janë edhe mediat elektronike. “AMA mbikëqyr zbatimin e këtij ligji nga subjektet që ushtrojnë veprimtari në fushën e mediave elektronike dhe, në rast shkeljesh, vendos sanksione.”, thuhet në pikën 3 të nenit 10.

7 ditë më vonë, më 11 korrik përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Medias, Harlem Désir, publikoi një analizë ligjore, në vijim të konsultimeve me qeverinë për atë që nëse miratohet, du quhet Ligji për Shërbimet e Medias në Shqipëri. OSBE kritikon kompetencat e shtuara për AMA-n, duke theksuar se ky institucion nuk mund të vihet në rolin e Gjykatës për të gjykuar lajme, e nuk mund të trajtojë njëlloj median online me atë audiovizive.

Tërheqja e rradhës e Kryeministrit nuk zgjati shumë. Pas refuzimit të hapjes së negociatave nga BE në Samitin e 18 Tetorit, ku sërish qeveria u vu në qendër të kritikave, KM iu rikthye sërish asaj që e quan paketë antishpifje. Në nëntor 2 pligjet u përcollën në kuvend, duke sjellë reagimin e organizatave të medias, por edhe interesin e aktorëve ndërkombëtarë, të cilëve qeveria u ishte drejtuar për ekspertizë. Historia e lëvizjeve të këtyre konsulencave zbulohet pikërisht përmes dëgjesave të mbajtura javën politike që lamë pas në komisionet parlamentare. Kështu, në dëgjesën në komsionin përgjegjës, atë të medias me përfaqësues institucionesh e aktorë ndërkombëtarë, u mësua se kishte qenë komisioni i ligjeve, ai që kishte luajtur rol protagonisti. Ky komision i kishte përcjellë p/ligjet AMA-s, sic konfirmoi kreu Gent Salaj në dëgjesën para komisionit të medias. Bordi i AMAs i mbetur me 5 anëtarë nga 7, kishte votuar me shumicë për rrëzimin e p.ligjit, ndërsa vetë Salaj me një anëtar kishin qenë pro…

A mund t’i jepet AMA-s një rol, që zyrtarisht e ka refuzuar? Kryetarit Gent Salaj i ka mbaruar mandati 5 vjecar në 6 Nëntor, njëlloj si anëtarit Gledis Gjepali më 9 tetor, dhe kuvendi përvec tyre, duhet të emërojë edhe dy emra të rinj, pasi vakancat në AMA janë plot 4.
Edhe institucioni tjetër i përfshirë në këtë paketë ligjore, AKEP ka mungesa. Javën politike që lamë pas u mësua se kreu i këtij institucioni Ilir Zela, më 2 Tetor i kishte paraqitur dorëheqjen kuvendit, organit që e kishte zgjedhur dy vite më parë. Në fillim të dhjetorit, Rama i coi Kuvedit propozimin për zëvendësuesin e Zelës. Në krye të AKEP propozohej drejtori i protokollit të Ramës, Tomi Frashëri. E në pritje të miratimit nga Kuvendi, përfaqësuesi i AKEP në dëgjesën në komisionin e medias, shprehu dakordësinë me detyrën që i caktonte ligji i propozuar nga qeveria

Një ditë para kësaj dëgjese, OSBE bënte të ditur se paketa e propozuar, pavarësisht disa ndryshimeve, ende nuk ishte në standardin që garantonte lirinë e medias. Përfaqësuesi për lirinë e medias Harlem Desir publikoi ekspertizën, ku sërish kritikohej roli prej quasi gjykate i AMA-s dhe AKEP.

Qëndrimi u përcoll edhe në dëgjesën në komisionin e medias, përmes përfaqësueses për media të prezencës së osbe në Tiranë, Irina Radu. Interesant është qëndrimi ndryshe i delegacionit të BE në Shqipëri, që duket më praë qasjes së organizatave të medias që e kundërshtojnë prej një viti atë që njihet si paketa antishpifje. Tre muaj më parë, në shtator ambasadori Luigi soreca nënvizonte se parimi që mbështet BE është vetërregullimi i medias.

Komisioni rekomandon qasje që janë më pak të ashpra, bazuar në një qasje të vetërregullimit. Kjo është qasja që Komisioni Evropian propozon në Komunikimin e tij mbi “Trajtimin e dezinformimit në internet “. Ne mendojmë se standardet evropiane dhe ndërkombëtare në fushën e lirisë së shprehjes dhe lirisë së mediave janë thelbësore për zhvillimin e mediave të forta dhe pluraliste, dhe duhet të merren parasysh plotësisht nga autoritetet shqiptare.

Qendrimi pro vetërregullimit, u përsërit nga zv. Shefja e Delegacionit të BE-së Monika Bylaite në seancat dëgjimore në komisionet parlamentare mbi paketën e propozuar nga qeveria.

“Sic është bërë e ditur në komentet tona të mëparshme, madje edhe në deklaratat publike, ne sigurisht kemi dhe ndajmë të njëjtat shqetësime si autoritetet shqiptare në lidhje me cështjen e dezinformimit, megjithatë Komisioni Europian vazhdon të rekomandojë qartë qasje më pak të ashpra dhe të bazuara në qasjen e vetërregullimit”.

Tek vetërregullimi e bazojnë kundërshtinë e tyre edhe organizatat e medias, e të të drejtave të njeriut. 15 organizata u bënë bashkë javën politike që lamë pas, në seancat dëgjimore, duke i kërkuar së pari qeverisë të tërhiqte projektligjet, të mbështetura nga organizatat ndërkombëtare të medias, e më pas edhe parlamentit që t’i rrëzonte. (efekt shkurt) edhe pedagogët e gazetarisë ishin në një linjë në qëndrimin e tyre në komisionin e medias, edhe pse me tensione me deputetë.

Interesant është se janë të të paktën dy institucione të rëndësishme ndërkombëtare që sugjerojnë vetërregullimin e mediave. BE ka financuar një ekspertizë të KiE, që i është vënë në dispozicion komisionit të ligjeve.

“Ne kemi mobilizuar me fonde të BE, ekspertizë tjetër të KiE që ata të ofrojnë opinionin e tyre mbi këtë paketë ligjore që I është vënë në dispozicion komisionit të ligjeve para dy javësh dhe për të gjitha këto arsye I bëjmë thirrje paralamentit edhe njëherë që të përfitoni sa më shumë nga kjo ekspertizë”.

Politika në ABC News e ka siguruar atë opinion, që eksperti ka paraqitur në Komisionin e Ligjeve më 25 nëntor, por që nuk është bërë publik. Duke folur për standardet e KiE, eksperti u ka kujtuar deputetëve nenin 10 të Konventës Europiane të të drejtave të Njeriut, që garanton lirinë e shprehjes, dhe sesi ai nën është lexuar përmes një vendimi të GJEDNJ, që i dha të drejtë një gazetari Rus, që paditi shtetin e tij në vitin 2010. GJEDNJ vlerëson se ndërhyrja e shteteve në ushtrimin e lirisë së shprehjes është e mundur vetëm kur i korrespondon një presioni të nevojshëm social, dhe ajo duhet të jetë e legjitimuar, e justifikuar, nga vendime gjyqësore të mirëarsyetuara.

Në ekspertizë i vihet theksi vetërregullimit, si standarti demokratik.

“Amendimet i fusin mediat online, normalisht jashtë qëllimit të rregullimit të medias audiovizive, brenda sistemit rregullator të medias. Ky propozim është kritikuar në vitin 2018 kur Këshilli i Europës, bëri rishikimin e amendimeve të para të këtij ligji, për shkak të standardit bazë Europian të qasjes ndaj medias së shkruar e shtypit, e me shtrirje tek mediat online e ato audiovizive. Ky standard ka qenë gjithnjë, ai i vetërregullimit nga ky komunitet, përmes Këshillave ose Komisioneve të Mediave”.

Edi Rama nuk u përfshi fare në këtë debat javën politike që lamë pas, edhe pse praktikisht i ka të gjithë kundër. I pyetur nga VOA, drejtori i tij i komunikimit Endri Fuga nuk shfaqi shenja tërheqjeje, por tha se kjo cështje është tashmë është në dorë të parlamentit. (efekt pak sot) Teksa organizatat e medias e të të drejtave të njeriut, po përgatisin edhe protestën si formë reagimi kundër dy projektligjeve mbi mediat, heshtja e Ramës duket enigmatike. Paketa antishpifje është bërë objekt i Komisionit të Helsinkit në SHBA, ku këshilltari i këtij komisioni, ka ngritur pikëpyetje nëse me këto ligje shqipëria do ketë autoritetin për të trajtuar rastet e shkeljes së lirisë së medias, kur të marrë pas pak javësh prezencën e OSBE-së.

Kryeministri i ka votat, e nuk ka pasur ndonjëherë pengesa numerike për zbatimin e vullnetit të tij nga institucioni që në fakt duhet ta kontrollojë, parlamenti. Madje km ka luksin, që edhe të kalojë ligje të personalizara, si propozimet për të ndryshuar ligjet për GJK e sistemin gjyqësor në vend, për të cuar patjetër Arta Vorpsin në Gjykatën kushtetuese në vend të Marsida Xhaferllarit. Një nen i propozuar nga socialistët, do i ligjërojë Vorpsit, betimin para noterit, më 14 nëntor.

Kuvendi e konsideron si të shpallur të emëruar, Arta Vorpsin, pasi renditja e KED, ku ajo figuron e para, është botuar në FZ. Një nen i posacëm me një mekanizëm zhbllokues, edhe për betimin tek presidenti.

Presidenti i Republikës organizon ceremoninë e betimit jo më vonë se 10 ditë nga data e zgjedhjes, emërimit ose shpalljes të emëruar të anëtarit të Gjykatës Kushtetutese. Nëse anëtari i Gjykatës Kushtetuese nuk thirret për të bërë betimin, pas përfundimit të këtij afati, ai kryen betimin në formë të shkruar dhe ia dërgon atë Presidentit të Republikës, organit të emërtesës dhe Gjykatës Kushtetuese.
Pikërisht përplasja për vakancën që i takonte në GJK, mbi të dekretuarën prej tij Marsida Xhaferllari e të shpallurën nga KED Arta Vorpsi, ka përfunduar me një padi nga presidenti për kreun e KED për “Shpërdorim Detyre” dhe “Përvetësim të Titullit” shtetëror. Për herë të parë një president në detyrë ngjiti shkallët e prokurorisë, ku për 60 minuta iu përgjigj pyetjeve të prokurorëve të Tiranës lidhur me padinë ndaj Ardian Dvoranit.

Pak minuta më vonë erdhi publikimi i videos së premtuar me titull si u përdor Ardian Dvorani nga mazhoranca për kapjen e Gjykatës Kushtetuese. Një ditë më pas, edhe Ardian Dvorani u pyet për tre orë në prokurori.

Do jetë organi i akuzës së Tiranës që me vendimin e vet pas mbylljes së hetimit, do përcaktojë nëse Presidenti kishte të drejtë në dekretimin e Xhaferllarit apo KED, që publikoi në FZ listën ku kishte renditur të parën Arta Vorpsin. Socialistët duken në garë me kohën për të kaluar në kuvend ndryshimet në ligjin për GJK, që do orientonin këtë moment, përmes rikthimit të Arta Vorpsit.

Seanca e fundit për këtë sesion parlamentar do jetë më 19 dhjetor, datë kur vetë Rama, i vetëm kundër të gjithëve, ka paralajmëruar miratimin e paketës antishpifje. Pavarësish kundërshtive, KM do e kalojë atë paketë. Politika në abcnews ka siguruar materialin që u është shpërndarë deputetëve me ndryshimet e bëra që sic shihet që në krye të dokumentit, autorë të ndryshimeve janë relatorët e komisionit të ligjeve e të mediave, që i janë referuar opinioneve të ekspertëve vendas e ndërkombëtarë, por jo organizatave të mediave. Deputetëve që do duhet të mbrojnë këto ndryshime u është shpërndarë ky dokument informues, duke u lënë detyrën e ngritjes së kartonëve, për një akt që të paktën 4 vite më parë kishte premtuar me zë e figurë se nuk do ta bënte ndonjëherë. /abcnews.al

edi-rama-parlament.jpg
nev ila17:42 | 07/12/2019

“Ju përgjërohem, sa më pak TV, hiç portale dhe qenefe dixhitale mundësisht, hiç fare dhe ndjesë për gjuhën, po të keqen e qenefit në fakt kur sheh se çfarë ere të rëndë mërzie dhe pasigurie dhe pështjellimi e përzierje krijojnë të ashtuquajturat burime informimi dhe se sa të pakta janë pasqyrimet njerëzore dhe arsyetimet shkencore në panairin mediatik të Shqipërisë, po për fat të keq njësoj edhe të Kosovës”.

Kryeministri Rama përdori këtë gjuhë ndaj mediave, të martën e 3 dhjetorit, teksa po largohej drejt Londrës. Po shkonte për të marrë pjesë në Samitin e NATO-s, ku do kërkonte mbështetje financiare, 1 javë pasi Shqipëria u godit nga një tërmet me magnitudë 6.4 e shkallës Rihter, me 51 viktima. E kishte quajtur pabesi të natyrës, por ishte sjellja ndaj mediave ajo që ngjante e tillë. Përse vallë KM përdori aq shumë energji kundër mediave, në një situatë delikate për vendin?

Të martën e 26 Nëntorit në 3 e 54 minuta të mëngjesit, një tërmet me magnitudë 6.4 i shkallës Rihter goditi Shqipërinë, me epiqendër Durrësin. Goditja e fortë pasonte atë të gati dy muajve më parë, më 21 shtator, në 16 e 04 min të pasdites, me magnitudë 5.6 shkalla Rihter, po me epiqendër Durrësin.

Të parat ishin mediat, që u bënë burimi jetik i informacionit për situatën, teksa njerëzit dolën në rrugë të panikuar. Më pak se 30 minuta pas tërmetit, televizionet informative të parat, hapën studiot dhe nisën ekipet në terren, duke filluar kështu një maratonë informative live, mbi situatën në Tiranë e Durrës.

Rama u shfaq përmes këtij postimi në FB, pesë orë pas tërmetit. Kishte qenë duke telefonuar një pjesë të mirë të homologëve nga vendet fqinjë e në Europë për të kërkuar mbështetje.

Skuadra emergjence pritej të vinin nga vende të ndryshme, të parat nga Kosovë, sipas KM për të shpëtuar të mbijetuar nga rrënojat e pallateve e banesave, të shembura nga tërmeti. Por informacion zyrtar për situatën ende nuk kishte, dhe mediat në terren mbetën te vetmet raportuese në mbi pesë orët e para pas tërmetit.

Të dhënat e para zyrtare erdhën në orën 09.33, nga ministrja e mbrojtjes, pas inspektimeve në dy zonat ku tërmeti kishte shembur pallate e shtëpi, në Durrës e Thumanë.

Olta Xhaçka: Durrësi dhe Thumana janë dy lokalitetet e goditura më rëndë. Me dëme të mëdha materiale e tragjikisht edhe me 7 jetë të humbura, siç konfirmohet deri në këto momente sipas informacioneve paraprake. Në të gjitha këto zona, në të gjitha godinat e shembura vazhdon puna e kërkim – shpëtimit, por siç keni mundur ta ndiqni edhe përmes mediave, janë operacione tejet të vështira, ku duhet punuar ngadalë pasi ekziston një rrezik shumë i madh që godinat të pësojnë shembje ose rrëshqitje të mëtejshme, duke rrezikuar jo vetëm banorët që mund të jenë të bllokuar, por edhe forcat e shpëtimit.

Gati 10 orë pas tërmetit, Km postoi këtë video mesazh, ku fliste për pabesi të natyrës

5 orë më vonë Edi Rama bënte të ditur se qeveria do nënshkruante një marrëveshje me strukturat hoteliere të Durrësit, Kavajës dhe Vlorës, për të mos i lënë njerëzit të kalonin festat e fund-vitit në çadra.

Numri i viktimave të nxjerra nga gërmadhat kishte shkuar 19, e po shtoheshin pikëpyetjet se përse nuk shpallej gjendja e jashtëzakonshme. E parashikonte qartë një ligj i miratuar me propozim të Kryeministrit më 18 korrik 2019, ai për mbrojtjen civile, që synonte garantimin e mbrojtjen e jetës së njerëzve, pronës etj, përmes forcimit të sistemit të mbrojtjes civile. Por Kryeministri e shmangu përgjigjen, i pyetur pasditen e ditës së tërmetit, teksa ndodhej në Durrës.

Kërkimet nën rrënoja vijonin, në Durrës e Thumanë, e ato përcilleshin nga çdo TV e media sociale. Pak pas orës 19.30 të mbrëmjes, edhe Kryeministri postoi një video nga kërkimet në një pallat në Durrës, e më vonë shkoi edhe vetë, duke vlerësuar punën e ekipeve shqiptare, e posaçërisht Trupat speciale të Kosovës, të mirë-pajisur edhe me qen kërkimi nën rrënoja, si dhe ekipet e ardhura nga Greqia, Kroacia, Rumania, Franca, Turqia, Zvicra e Italia.

Të njëjtën mbrëmje të 26 nëntorit, pasi kishte vizituar të lënduarit në spitalin e traumës, Km u përball sërish me pyetjen e gjendjes së jashtëzakonshme.

Rama: Eshtë e çuditshme ta dëgjoj këtë pyetje nga mëngjesi deri në darkë. Çfarë do të thotë? Akti formal i gjendjes së jashtëzakonshme?! Nuk është se sjell më shumë se sa ka sjell sot gjithë ky solidaritet. Nuk do të ndryshojë asgjë. Natyrisht, nesër është dita për të menduar për të gjitha.

Të nesërmen, në 7 e 20 të mëngjesit, Rama thirri mbledhjen e parë të jashtëzakonshme të qeverisë. 27 orë pas tërmetit, kur nr i viktimave kishte shkuar në 31, KM shpalli ditë zie dhe gjendjen e emergjencës për Tiranën e Durrësin.

“Do shpallim gjendjen e jashtëzakonshme bazuar në Kushtetutë. Ashtu si Kushtetuta dhe legjislacioni shtjellojnë, duke nisur nga natyra dhe perimetri i situatës do të jetë gjendje e jashtëzakonshme për dy rajonet e prekura në mënyrë të drejtpërdrejtë, Tiranën dhe Durrësin”.

Në fakt, ç’ka ishte shpallur nuk ishte gjendja e jashtëzakonshme, por gjendja e fatkeqësisë natyrore, e parashikuar si në nenin 174 të kushtetutës, ashtu edhe në ligjin që vetë kishte propozuar 4 muaj më parë (neni 39). Emërtimi ishte i qartë, edhe në VKM që u publikua në FZ, por jo në faqen e KM.

Ndërsa Shqipëria tregoi kapacitete modeste të emergjencave civile, spikati lëvizja e duhur e KM, për të lidhur kontrata me hotelet e Dr, Kavajës e Vlorës në fillim, për të strehuar banorët, shtëpitë e të cilëve u dëmtuan rëndë nga tërmeti.

Në mënyrë sistematike, Edi Rama shfaqej tek këto hotele, duke takuar banorët e mbetur pa strehë, e më tej duke falënderuar ekipet e huaja që punonin nën rrënoja. Gjithçka përcillej përmes televizionit të tij online.

Eshtë momenti kur tashmë Rama nis të shfaqet disa herë në ditë, deri pas mesnate, e me vete ka vetëm ERTV-në e tij. Shfaqet edhe përkrah personazheve të njohur të vullnetarizmit, si Elvis Naçi, apo Arbri i Fundjavës Ndryshe, që kishin iniciuar fushata solidariteti në mbështetje të banorëve të prekur nga tërmeti.

Përmes ERTV shqiptarët panë se si dukej një super-magazinë, ku mblidheshin ndihmat e organizatës Fundjava Ndryshe, edhe pse nuk panë një të tillë shtetërore.

Solidarizimi i menjëhershëm i Kosovës, si në nivel shtetëror ashtu edhe qytetar, dominoi pozitivisht çdo media tradicionale e sociale, në ato orë të para, tejet të vështira. Rama u shfaq në Durrës në krah Zv.Km të Kosovës, biznesmenit të njohur Behgjet Pacolli. E falënderoi për mbështetjen që vazhdonte të vinte nga Kosova, por nuk u shfaq reflektues për heqjen e tarifës në rrugën e Kombit për automjetet dhe ekipet e solidaritetit.

Rama: Kush jep ndihma me zemër mund t’i paguaj edhe 5 euro Tarifa tek rruga është detyrim i të gjithëve dhe ka të bëjë me shërbimin e infrastrukturës, me sigurinë rrugore dhe me shtetin, tani në qoftë se vjen me zemër për të dhënë shumë më tepër se sa ato 5 euro, 5 euro nuk janë një diskriminim ato paguhen në të dy anët e kufirit dhe ne edhe ne Kosovë dhe në Shqipëri…

U provua shumë shpejt jashtë loje me pozicionin e vet, kur Koncesionari bëri të ditur se që ditën e tërmetit më 26 Nëntor, kishte lejuar kalimin pa pagese te të gjithë makinave të Kosovës e Shqipërisë, që janë solidarizuar, apo qe kane sjelle ndihma për te prekurit nga tërmeti. E kështu do vijonte deri në përfundim të situatës emergjente.

Një moment bllofi, që nuk ia lehtësonte marrëdhënien delikate me Kosovën, e reflektuar edhe në perceptimin publik. Në mbrëmje vonë, rreth orës 22.30, përmes një sqarimi të gjatë në FB, mohonte ç’ka kishte pohuar me zë e figurë dhe konfirmonte vendimin, që koncesionari e kishte bërë të ditur orë më herët.

Në siklet e sipër, u kujtonte të gjithëve se si e kishte mbrojtur pavarësinë e KS në Beograd. Mungesa e qetësisë, dukej se i kishte cenuar kreativitetin, pasi një nga lëvruesit më të mirë të gjuhës shqipe, nuk kishte përzgjedhur dot term më të mirë për të prekurit nga tërmeti, sesa epiteti “fatkeqë”.

Nuk po e kapte dot boshllëkun që kishte lënë me mungesën disa orëshe të reagimit publik, prej rënies së tërmetit. E kishte humbur garën me tempizmin e reagimit në atë situatë.

Mediat nuk kishin ndenjur në pritje të qeverisë, por ishin pozicionuar si burim informacioni në kohë reale në pikat e nxehta, Durrës e Thumanë, nga ku realizonin transmetime maratonë live, ndërsa KM, që e përcillte punën e tij, vetëm përmes ERTV, jo gjithnjë arrinte të thyente programacionin e tyre, që pasohej hapjen e studiove, kryesisht për ekspertë.

Përjashtim bënte takimi i mëngjesit, pak pas orës 7, ku televizionet i jepnin gjithë hapësirën e nevojshme, ndërsa aktivitetet pasardhëse, nuk kishin të njëjtin fat, pasi mediat tashmë e kishin shtrirë raportimin përveç Durrësit e Thumanës, edhe në Lezhë e Laç, pasi gjeografia e dëmeve ishte zgjeruar.

Kryeministri shpërtheu ndaj mediave në mbledhjen e dytë të qeverisë, në ditën e pavarësisë më 28 nëntor, duke i akuzuar se po mbillnin panik.

Rama: Iu bëj thirrje të gjithëve duket besuar se i bëjnë nga mungesa e një reflektimi pak të cekët, që të mos na detyrojnë që nga gjendja e jashtëzakonshme, që të marrin masa që t’ju fikim dritën e ekraneve e pasqyrave të tyre.

Paralajmërimin e përsëriti edhe njëherë me shkrim në faqen FB, duke kërcënuar me mbyllje mediat si tradicionale ashtu edhe sociale.

“Paralajmëroj për herë të fundit, portalet e kanalet e informimit, se në kushtet dhe kuadrin ligjor të Gjendjes së Jashtëzakonshme, do të jem i detyruar të ndërhyj, forcërisht, për mbylljen e tyre deri në fund të kësaj faze dramatike, nëse vazhdojnë me publikime rrenash që përhapin panik!”

Këto akuza të forta, të përsëritura e pa nominuar askënd, kishin tiparet e një intimidimi ndaj të gjithëve, e dukej ky ishte synimi. Vijon t’i referohet të drejtave ligjore që i lindin shtetit në kushtet e gjendjes së jashtëzakonshme, edhe pse në fakt vetë nuk ka shpallur një të tillë, por vetëm gjendjen e fatkeqësisë natyrore, të pjesshme, në disa qarqe. Të ishte vallë ai artikulim i Kryeministrit, diçka e menduar, e aspak lapsus?

Rama: Por për atë që nuk e dinë, gjendja e jashtëzakonshme nuk është çështje thjesht financash, por e një sërë masave. Nuk e di nëse janë të gatshëm ata që e predikonin gjendjen e jashtëzakonshme që t’u nënshtrohen këtyre masave. Gjendja e jashtëzakonshme, për një periudhë 30 ditore, ka hapësirat dhe detyrimet për ata që duhet ta qeverisin atë.

A e ka shpallur vallë Edi Rama këtë situatë, për të patur fuqi, që do i njiheshin, vetëm në kushtet e një gjendje së jashtëzakonshme?

Dyshimet u shtuan kur në mbledhjen e katërt të jashtëzakonshme të qeverisë, Edi Rama kritikoi hapur ministrin e brendshëm se nuk kishte marrë masa, për ato që i quajti sulme kibernetike, pasi vlerësoi negativisht emisionet televizive.

Rama: Më vjen shumë keq për rolin absolutisht problematik të mediave në këtë proces. Jo të gjitha, natyrisht. Më vjen shumë keq për klimën acaruese që krijojnë mjediset e debateve mediatike…i kam parë sintezat e këtyre debateve në raportimin që marr dhe jam i mahnitur nga mungesa e mirëkuptimit të disa prej këtyre moderatorëve për nevojën e madhe që ka ky vend, ky popull, për të marrë mesazhe qetësie…Ne nuk mund të bëjmë më shumë  sesa të kërkojmë pak më shumë mirëkuptim, pak më shumë angazhim edhe nga ata. Këto ditë kanë nxjerrë në pah një dobësi të pranueshme në Ministrinë e Brendshme, lidhur me gjithë hallkën e luftës kundër krimit kibernetik. Kapacitetet zero dhe aftësitë për të reaguar ndaj lajmeve të rreme, për të reaguar ndaj shprehjeve të urrejtjes, apo të racizmit madje, për të reaguar ndaj sulmeve kibernetike, zero

Pas kësaj, akuza më e përdorur ishte “për përhapje paniku” që pasohej me ndërhyrjen e policisë. Një aktiviste nga Durrësi u arrestua se ndau në faqen e saj FB një shkrim të italianes L’avvenire, ku thuhej se tërmeti mund të kishte dëmtuar depozitat e ujit në Durrës. Administratori dhe një punonjës i portalit JOQ u proceduan, sipas policisë pasi lejuan publikimin e lajmeve të paverifikuara, ndërsa portali u mbyll pa u publikuar një urdhër a referencë ligjore.

Një përplasje mes aktivistëve të Aleancës për mbrojtjen e Teatrit dhe ministrisë së brendshme, erdhi kur aktivistët publikuan këtë video të xhiruar prej tyre, ku duket një makinë që po shkarkon ndihma në godinën e ministrisë së brendshme.

Një aktiviste që e ndau në FB u tentua të ndalohej, por policia u tërhoq, kur aktivistët e tjerë i dolën në krah dhe e postuan live në FB atë procedurë të policisë së shtetit.

A po zbatohen vallë urdhra të një gjendjeje të jashtëzakonshme, edhe pse zyrtarisht është shpallur gjendja e fatkeqësisë natyrore, edhe ajo, vetëm në një pjesë të vendit?

Dukshëm Kryeministri nuk i duhen zërat kundër në këtë situatë, ku përgjegjësia e shtetit artikulohet krejt dobët. Pasditen e 30 nëntorit përmes një Twitteri, ftoi Lulzim Bashën të ulej në tryezë me të, për të dëgjuar idetë dhe propozimet konkrete për të dëmtuarit nga tërmeti.

Nuk mungoi edhe tirada ndaj strategjisë së zgjedhur nga PD për vetëpërmbajtje, edhe pse politikisht komode për Ramën.

“Për çdo gjë ka një kohë nën këtë qiell; një kohë me lind e një kohë me vdek; një kohë me i mbledh e një kohë me i largu gurët; një kohë me rrëzu e një kohë me ngrit; një kohë me fitu e një kohë me hum; një kohë me u luftu e një kohë me u paqtu..” Kjo është koha me u ftillu”

Lëvizja nuk mori vëmendjen e duhur mediatike, ndërsa u lexua si kosto politike për Bashën, që kujdesshëm e refuzoi.

Mungesa e interesit publik, solli edhe humbjen e interesit të Ramës mbi atë mundësi bashkëpunimi, ndërsa vijonte kontaktet për ndihma me vendet e huaja, pasi fatura financiare vinte në rritje. Basha mblodhi ekspertët, e nxori 3 propozime, por Rama nuk i konsideroi.

Iu rikthye edhe njëherë mediave, me shkak dëmtimet nga pasgoditjet në spitalin e Durrësit.

Një vizitë e Bashës në këtë spital pas atij lajmi, teksa ministrja Manastirliu e shoqëronte, tërhoqi vëmendje të lartë mediatike. Katër ditë më vonë, nga i njëjti spital, anatemonte sërish mediat

Rama: Se janë shumë interesant këta të mediave. Dje ishte njëra thoshte ‘jam këtu në qytetin fantazmë të plazhit, aty fantazmë është në dimër se nuk shkon njeri. Problemi është te struktura, prandaj po sjellim të huajt që të kemi një garanci ne…i lujtën mendsh këta televizionet.

Narrativën se mediat po përhapnin panik, pa nominuar askënd, kryeministri  e mbante gjallë në çdo rast, edhe kur e zgjedhura e tij në krye të Bashkisë Dr, Valbona Sako, dha dorëheqjen në kulmin e situatës së vështirë, me arsye publike, disa deklarata të pamenduara televizive.

Kryeministri e shmangu transparencën për këtë moment, duke kundërsulmuar mediat.

Rama: Mos të merremi me këto histori anësore. Ju jeni heronj në terren, por ata që ju drejtojnë me telefon nga redaksitë dhe të mbledhin në darkë lloj-lloj sharlatanët, pasi njerëzit janë të tmerruar. Një nga gjeneratorët e tmerrit janë ekranet e debateve pa kuptim… i luajtët mëndsh njerëzit. Jo ju që jeni këtu në terren, por përmes ekraneve…

Dozat e nervozizmit dhe humbja e durimit i lexoheshin edhe me të vetët, në transmetimet e ERTV. Një gjest spostimi i Erion Braçes në Lezhë për përparësinë e ecjes…

Ky acarim ndaj Erion Veliajt për përparësinë e fjalës.

Po pusho o Erion pusho…”

Apo edhe ky shpërthim sërish ndaj Kryebashkiakun për një punë të bërë jo mirë.

Rama: Do lyesh shkallën, nesër ti vetë në 4.30 të mëngjesit

Natyrisht që këto sjellje të KM bënin lajm, më shumë se gjestet balancuese që përpiqej të prodhonte, si kjo foto me batutë për Erion Braçen (ha or ti ha se po hyn në ujë).

A po kërkonte vallë Edi Rama protagonizëm absolut në informimin e publikut? Në fakt gara ishte e pabarabartë dhe Rama synonte përparësi në një fushë, që nuk është detyrë e qeverisë. Përballë mediave të shumta, sa në terren e në studio TV, KM e kishte marrë barrën krejt i vetëm, e shfaqej po vetë kudo, veç me ERTV e tij.

Zhgënjimi se nuk po i njiheshin meritat e çoi në vetëlavdërim, si në këtë komunikim me mediat në Durrës.

Rama: Unë i solla ekspertet e huaj për tw kërkuar trupa, unë i mora nw tel miqtë e mi dhe sollën ekspertet….

Nga ana tjetër, informacionet më të rëndësishme për nivelin e kontributeve nga vende të NATO-s, të cilat i sensibilizoi personalisht në samitin e Londrës, apo ato në nivel të BE, çuditërisht zgjedh t’i japë si biseda kafeneje përmes ERTV, me të vetmin person që duket komod, drejtorin e tij të komunikimit Endri Fuga.

Bëri bashkë aktivistë e ekspertë të njohur, për të iniciuar idenë e tij të rindërtimit pas tërmetit të 26 Nëntorit.

I sigurt se ata që kishin impakt të lartë publik, i kishte ulur në tryezën e vet, iu rikthye anatemimit të mediave, të cilat po e transmetonin live, atë që po prodhonte me ERTV-në e tij.

Marin Mema: Media nuk është macja e zezë. Po e kërkojmë fajin tek media. Media nuk është skandaloze, apo të etiketohet me përkufizime të tjera që më duken absurde, siç do sektor tjetër ka problem, por nuk do të thotë që ta anatemojmë. Nuk është për të sjellë zërin e qeverisë, por zërin e qytetarëve.

Edi Rama: .. media është skandaloze… kriminale madje …Kanë ikur njerëz me mijëra nga Tirana, Durrësi… unë e kam mbyll punën me ekranet, por marr raportet, dhe njerëzit thonë unë po iki se ka ardhur fundi i botës.

Pavarësisht se ishte e dukshme, media nuk u mor posaçërisht me kapacitetin reagues e përgatitor të vendit, por ishte i fortë kontrasti me modelin që erdhi nga Kosova. Kryeministri në largim Haradinaj tregoi se si kishte funksionuar shteti 11 vjeçar, sapo kishte mësuar për tërmetin në Shqipëri.

Ministrja e Mbrojtjes, mbeti zëri informues zyrtar për situatën e emergjencës së vendit, në 5 ditët e para pas tërmetit efekt…Vetëm në ditën e 6 u aktivizua qendra operacionale me drejtues ministrin e Bujqësisë Bledi Çuçi e zv ministren e brendshme Rovena Voda, që nisën informimin publik 2 herë në ditë. Edhe kur pranonte denoncimet me figurë të mediave, Edi Rama zgjidhte sërish anatemimin e tyre.

Rama: Po, ka pasur raste abuzimi me ndihmat, se ato që kanë dalë në televizor nuk kanë qenë me aktorë filmash, por ato abuzime – po ju shtoj unë edhe nja 30 të tjera që nuk kanë dalë në televizor, – e dini sa janë në raport me ndihmat që kanë ardhur? As 1% e tyre. ….Një dekurajim, mërzi, një çorodi tek njerëzit, që në televizor kërkonin të shikonin çfarë po ndodh në vendin e tyre, çfarë po ndodh me familjet e tyre, me lagjen e tyre, me të afërmit e të njohurit e tyre dhe shikonin hajdutë xhepash. Sikur ishin hajdutët e xhepave që kishin marrë situatën e territorin në kontroll e jo 5000 njerëz; policë, ushtarë, zjarrfikës, mjekë, infermierë, njerëz të shtetit. Pastaj edhe klithmat për “nuk paska doreza”, “kapele”, “çizme” e histori qensh.

Nuk është hera e parë që Rama në vitin e 7 si Kryeminister, shënjestron mediat. Përpjekjes së dështuar në 2015 për një ligj anti-shpifje, i është rikthyer prej gati dy vjetësh. Ndryshimet ligjore të propozuara nga qeveria, me fokus mediat online, kane nisur të diskutohen në komisionin e ligjeve, pavarësisht kundërshtive të organizatave të medias, e rezervave ndërkombëtare. A po ndërton Rama me anatemimin përgjithësues, një justifikim për ato ndryshime ligjore? E konfirmoi vetë në mbledhjen e të premtes.

Nga ana tjetër, askush nuk e ndal KM, edhe kur përdor një gjuhë të tillë publikisht, në median e tij ERTV.

Duhet pranuar se sensibilizimi ndërkombëtar i dha rezultatet e veta edhe pse ende nuk ka një shifër a faturë për dëmet e 26 nëntorit, BE akordoi si fillim 15 milionë euro e Euro-Komisioneri për emergjencat ishte në Shqipëri për të parë situatën për financimet e mëvonshme.

Pas Samitit të NATO-s në Londër, Presidenti Francez bëri të ditur se do organizonte një konferencë donatorësh në Paris, e të njëjtën gjë do bëjë edhe presidenti Erdogan me një konferencë investitorësh nga vendet islame në vendin e tij.

Tashmë Kryeministri duket i sigurt në mundësinë e financimit të asaj ç’ka ka ideuar për rindërtimin e zonave të dëmtuara nga tërmeti. Ia ka dalë të fitojë në luftën me kohën për të arritur zgjidhjen që synonte, e që pa dyshim që do i shërbejë për të kërkuar një mandat të ardhshëm.

Pas toneve kërcënuese për ndërtuesit, të cilëve u kërkoi të merrnin përsipër godinat e tyre të dëmtuara, e jep vetë edhe informacionin nga hetimet për Durrësin.

Vangjush Dako, ish Kryebashkiaku i Durrësit që ka firmosur për 12 vjet leje ndërtimi, u pa t’i fliste Kryeministrit Rama për dokumente, e të merrte edhe pohimin e tij, teksa po ndaheshin, mbrëmjen e të enjtes në Durrës.

Prej të enjtes së 5 dhjetorit, vendi ka një prokuror të ri të përgjithshëm, Olsian Çelën i zgjedhur me 101 vota pro në kuvend. Që në marrje të detyrës identifikoi si prioritet hetimet mbi tërmetin.

Edi Rama e kapërceu fazën e parë delikate të pas tërmetit të 26 nëntorit. U impenjua si kurrë më parë për të mbajtur fort nën kontroll perceptimin publik. Për ta arritur sulmoi mediat, i mbajti ditë pas dite nën presion duke i kompleksuar e duke shtruar rrugën për një mandat të tretë.

Nuk pati asnjë shqetësim nga opozita, e cila zgjodhi strategjinë e vetëpërmbajtjes, e të spostimit në hije edhe mediatikisht, në respekt të situatës pas tërmetit të 26 Nëntorit./abcnews.al

ILIR-META-23.11.2019.mpg_snapshot_00.54-1280x720.jpg
ent ela16:49 | 23/11/2019

“Ku po shkon Ilir Meta?” Eshtë pyetja të cilës tenton t’i japë një përgjigje këtë javë Politika në ABC News. Përplasja e kreut të shtetit me mazhorancën e ambasadorët është frontale, por Ilir Meta e çoi edhe më tej, duke u bërë thirrje shqiptarëve të marrin fatet e tyre në dorë.

Emocionet personale dominuan ato institucionale, në përplasjen tashmë frontale mes presidentit e mazhorancës. Shkak i dukshëm është konflikti për ngritjen e Gjykatës Kushtetuese. Për herë të parë një President, pasi vizaton një shtet të kapur nga mazhoranca qeverisëse, i bën thirrje popullit për referendum, në mbrojtje të demokracisë. Përkundër këtij qëndrimi të Presidentit, opozita jashtë Kuvendit po e gjen gjuhën me mazhorancën për reformën zgjedhore, që do i hapte rrugë synimit të saj për zgjedhje të parakohshme. Në këtë panoramë, vetë Kryeministri pati kohë edhe për pasionin profesional, artin.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Emërimi i dy kandidateve për vakancën e Presidentit në Gjykatën Kushtetuese, solli një përplasje të fortë politike, që në vijë të parë ka institucionet, e kosto edhe ndërkombëtarët.

Ideja për të marrë një opinion profesional nga Komisioni i Venecias për situatën në GJK, si dhe shkarkimi nga KPA i të dekretuarit të parë të presidentit Meta, Besnik Muci, rindezi edhe më tej tensionin politik.

Dy herë brenda pak ditëve Ilir Meta tha se do publikonte një video ku faktohej faktohej sesi kreu i KED Ardian Dvorani, kishte përvetësuar kompetencat kushtetuese Presidentit, duke çuar në shpalljen automatikisht fituese të një gjyqtareje e renditur e para nga KED, Arta Vorpsit. Ndërkaq e dekretuara e tij Marsida Xhaferllari, u njoh si e tillë nga trupa 4 antarëshe e Gjykatës Kushtetuese, që drejtohet nga gjyqtarja më e vjetër, Vitore Tusha, përcaktuese edhe në ndarjen 2 me 2 në vendimin e trupës pro Xhaferllarit. Pikërisht Vitore Tushën shigjetoi javën politike që lamë pas, ish-drejtuesi parlamentar i hartimit të reformës në drejtësi Fatmir Xhafaj.

Në web e Gjykatës znj.Tusha ka botuar listën e anëtarëve të rinj! Pyetja është kë të besojmë, znj.Tusha n/kryetare të KED që ka shpallur znj.Vorpsi fituese apo znj.Tusha gjyqtare, që nuk respekton as vendimin e organit që drejton. Në cilin kuorum të Gjykatës Kushtetuese u bazua kjo vendimmarrje?

Kreu i shtetit e konsideroi presion skandaloz dhe kujtoi videon që po përgatitej si provë. Në pritje, finalizoi padinë penale ndaj Ardian Dvoranit për shpërdorim detyre dhe përvetësim të titullit apo detyrës shtetërore. Kallëzimi 38 faqesh ku thuhet se veprimet e kreut të KED e kapërcejnë kufirin e shkeljes disiplinore, u përcollën me korrierin presidencial në PP, PKR dhe PT.

“Presidenti i Republikës vlerëson ekzistencën e një rreziku real që i akuzuari Ardian Dvorani të kryejë sërish veprime kriminale dhe mafioze në shkelje të ngjashme të Kushtetutës dhe ligjit, që do të ndikonin drejtpërdrejt në mirëfunksionimin e organeve te reja kushtetuese”.

Reagimi i kreut të KED, ishte i gjatë, e po aq emocional sa deklaratat e presidentit.

“Për momentin, parashtroj publikisht se, edhe vetë sjelljet dhe veprimet e mia, qoftë edhe ato të pavërteta por të dëshiruara si të tilla nga kallëzuesi, janë të tilla në natyrë që jo vetëm nuk përbëjnë ndonjë vepër penale, por as edhe ndonjë shkelje tjetër të ligjit. Por akoma më serioze është fakti që vetë ky kallëzim penal, sikurse edhe të gjitha deklarimet e zhurmshme të Presidentit, bazohen në një vlerësim dhe interpretim tërësisht të gabuar dhe aspak profesional të Kushtetutës dhe të ligjit”.

Në fakt një regjistrim kallëzimi penal, do e nxirrte jashtë loje Ardian Dvoranin, por edhe vinte në pikëpyetje funksionimin e KED së ardhshme, që zgjidhet çdo vit me afat një vjeçar. Sipas ligjit Presidenti duhet të hedhë brenda 5 ditëve të para të dhjetorit shortin për KED e re, që drejtohet nga një anëtar i Gjykatës së Lartë i paracaktuar është Ardian Dvorani, anëtar i vetëm i kësaj gjykate, i vetmi që qëndron në detyrë, edhe pse mandati i ka mbaruar prej afro 6 vitesh, konkretisht në shkurt 2014.

Por ulja e Xhaferllarit në karrigen e Gjykatëses Kushtetuese, nuk duket një histori e mbyllur. Interesante ishte javën politike që lamë pas, mënyra se si u hodh në publik ideja për të marrë një opinion nga Komisioni i Venecias nëse vendi në Kushtetuese i takonte Arta Vorpsit të përzgjedhur nga KED apo Marsida Xhaferllarit të dekretuar nga Presidenti. I pari e propozoi ambasadori italian më 15 Nëntor, pikërisht ditën kur kuvendi në një seancë të jashtëzakonshme miratoi një rezolutë, që i kërkonte GJK, të mos njihte dekretin e presidentit për Xhaferllarin.

“Kam parë se ka fatkeqësisht divergjenca në interpretimin e ligjeve për Gjykatën Kushtuese mes institucioneve më të larta në vend, që duhet të bashkëpunojnë në mënyrë të përgjegjshme për gjetjen e një zgjidhjeje jo të imponuar por të pranueshme nga të gjithë. Prandaj uroj që kjo zgjidhje e pranueshme të gjendet. Personalisht mendoj se do ishte e nevojshme, për të ndihmuar arritjen e një vizioni të përbashkët, që t’i kërkohet opinion një organizmi ndërkombëtar kompetent, kam parasysh komisionin e Venecias, që mund të tregojë rrugën e duhur që duhet ndjekur”.

Deklarata e ambasadorit italian kaloi pa vëmendje, madje edhe kur ideja u rimor nga Fatmir Xhafaj, pas publikimit në faqen e GJK të anëtares Marsida Xhaferllari.

“Kur arsyeja mungon, fryma dhe gërma e kushtetutës lexohen keq, duhet reagim. Kryesorja me mekanizma politikë, por edhe me veprime të mirëmenduara ligjore, institucionale dhe gjyqësore. Nëse duhet ka edhe precedentë e ekspertizë ndërkombëtare”.

Por ndryshe nga homologu e bashkëkombasi Cutillo, ambasadori i BE Luiggi Soreca sugjeron që çështja të zgjidhet me dialog të brendshëm.

“U bëjmë thirrje institucioneve, që të lënë mënyrë konfliktet për Gjykatën Kushtetuese dhe të ngrenë një institucion të besueshëm. Dialogu është i domosdoshëm në këtë situatë. Ne u bëjmë të gjitha institucioneve të bëhen bashkë dhe të gjejnë zgjidhje në Kushtetutë. Ne japim asistencë teknike dhe nuk mund të vlerësojmë si është zbatuar Kushtetuta”.

E ndryshe nga ambasadori, disa orë më vonë, zëdhënësja e KE në largim, artikuloi idenë që zgjidhja të vinte nga Komisioni i Venecias.

“Në mungesë të një Gjykate Kushtetuese funksionale që mund të vendosë mbi këtë interpretim të papajtueshëm, rekursi për një mendim të Komisionit të Venecias, duket si një zgjidhje efektive për ta trajtuar këtë situatë, si një çështje me përparësi”.

Sërish ajo ide nuk pati vëmendjen e duhur publike, mes zhurmës së debatit, që protagonist kishte presidentin e Republikës, deri kur u risoll mëngjesin e të mërkurës në një deklaratë zyrtare të ambasadës usa.

“Institucionet gjyqësore shqiptare, kushtetuta dhe ligjet për zbatimin e reformës në drejtësi, duhet të udhëheqin procesin e zgjidhjes së këtyre interpretimeve të debatuara. Në mungesë të një institucioni të përshtatshëm ligjor, i cili mund të vendoste mbi interpretimet e kundërta, Shtetet e Bashkuara mbështesin çuarjen e çështjes në Komisionin e Venecias, si një palë e tretë kompetente dhe e paanshme, për opinionin e tij ligjor. Gjithashtu, nxisim palët kundërshtuese që të respektojnë opinionin ligjor të Komisionit të Venecias. Ecja në këtë drejtim do të ishte tërësisht në përputhje me aspiratat europiane të vendit”.

Ishte momenti kur ideja mori vëmendje, por edhe kundërvënie nga Presidenti i Republikës. Së pari përmes zëdhënësit, duke shigjetuar propozuesin e parë, ambasadorin italian, por edhe të fundit, ambasadën amerikane.

“Garantët e veprimeve të paligjshme dhe mafioze të Dvoranit e kanë marrë mbrëmë përgjigjen zyrtare në një bisedë zyrtare tepër të përgjegjshme të Kryetarit të Shtetit. Tymi i Venecias që hodhi me porosi të Ramës, Ambasadori në ikje i Agaçit pak ditë më parë, është turpi më i fundit i grupit të strukturuar diplomatik në Tiranë, bashkëfajtor për dhunimin sistematik të Reformës në Drejtesi dhe me qëllim kapjen e saj të plotë nga Regjimi monist i Edi Ramës. Mjaft më “Rule of Embassy”. Është koha për “Rule of Laë” si çdo vend demokratik”.

Biseda zyrtare tepër e përgjegjshme, të cilës i referohej zëdhënësi Tedi Blushi, rezultoi të ishte një telefonatë 30 minutëshe me Mattheë Palmer, që u konfirmua si nga ambasada e SHBA në Shqipëri, ashtu edhe nga Presidenca.

Burime për ABC Neës bëjnë me dije se në fokus të bisedimeve mes tyre kanë qenë përplasjet për emërimet në Gjykatën Kushtetuese dhe situata politike në Shqipëri, si dhe betimi para presidentit të 8 prokurorëve të SPAK.

Aktivizimi i instinktit politik tek Ilir Meta, u shoqërua me simbolika luftarake. Ky nderim i gardistit të institucionit, me komentin se ai do ishte ushtari i dytë pas presidentit, në mbrojtje të Republikës

“Hipokritët që po çojnë aktet në Venecia janë hipokritë, sepse duhet të kishin çuar emërimin e Arta Markut me 69 vota. Nuk besoj se keni harruar deklaratën e Xhafës”

A lidhej vallë shpërthimi i Metës, me një tjetër ngjarje të ditës, shkarkimin e të dekretuarit të tij të parë në Kushtetuese, Besnik Muçi?

Besnik Muci, e cilësoi të pavlefshëm procesin dhe vendimin e KPA ndaj tij.

Argumentimi mbrojtës ishin tiradat për institucionet që e kishin konfirmuar.

Në fakt Besnik Muçi spikat për pasionin për të kandiduar për çdo funksion në 2 vitet e fundit. Ai ishte pjesë e garës që u nxit nga ndërkombëtarët për PPP në 2017, ku fituese u shpall Arta Marku. Të ishte vallë ajo gatishmëri e treguar prej tij në 2017, siguria që ambicja profesionale të mos ndalej aty? Kur në shtator 2019 nisi shqyrtimi i ankimimit në shkallën e dytë të vettingut, përveçse anëtar i KLP, Besnik Muçi ishte edhe kandidat si për Gjykatën Kushtetuese, ashtu edhe për SPAK. Më 15 tetor Presidenti e dekreton gjyqtar kushtetues, por 6 ditë më vonë, Besnik Muçi shkarkohet nga shkalla e dytë e vettingut, e Gjykata Kushtetuese mbetet sërish me 4 anëtarë.

“0 surprizë nga vettingu i partisë. Ju e dini që vetting-u i Partisë u shpall para pak ditësh për zotin Muçi. Nuk jam i habitur se ai që ditën e parë që ka hyrë në zyrë ka pasur presione që të bëhej pjesë e puçit për të penguar Marsida Xhaferllarin që u betua si anëtare e Gjykatës Kushtetuese…Nëse doni emra, nuk e keni harruar zotin Xhafaj, i cili publikisht i bëri shantazh Vitore Tushës, e cila jo vetëm kaloi vetting-un, por qëndroi në detyrë me sforco, për të mbajtur hapur dyert e Gjykatës Kushtetuese”.

Të nesërmen Besnik Muçi iu drejtua me një kërkesë kryetares Vitore Tusha, ku i kërkonte të shprehej mbi përfundimin e mandatit të tij në GJK. Deri në një vendim, bënte të ditur Muçi, do të qëndronte në detyrë. Por lëvizjet që pasuan ishin interesante: Presidenti e thirri të dekretuarin e vet dhe i kërkoi të rishikonte vendimin, e të mos qëndronte në detyrë. Pak minuta pas atij takimi, emri i Muçit u hoq nga përbërja e trupës në faqen zyrtare të Gjykatës Kushtetuese, ndërsa Presidenti shpalli vakancën për postin e tij.

A ishte vallë lëshimi i menjëhershëm i Besnik Muçit, pavarësisht anatemimit të vendimit të KPA, një lëvizje tolerance, që të pranohej e zgjedhura tjetër e Presidentit, Marsida Xhaferllari?

Ndryshe nga një vit më parë, Ilir Meta duket i vendosur ta hedhë siç i takon shortin për KED e re, më 5 dhjetor, e të rrisë monitorimin ndaj punës së këtij Këshilli. Nga ana tjetër po kërkon legjitimitet për veprimet e veta, përmes takimeve, të nisura prej ditësh, me aktorë politikë e të shoqërisë civile, duke nisur nga ish presidentët. Dobësia e njohur për Sali Berishën kapërceu protokollin institucional, në pritje e përcjellje. Si ish president e ish Kryeminsitri, Berisha u shfaq sinkron me Presidentin e Republikës.

Njëlloj edhe paraardhësi i Metës, Bujar Nishani.

Bamir Topi e sheh problemin më thellë, tek ndryshimet kushtetuese të 21 prillit 2008, në atë kohë, të dakordësuara mes Berishës e Ramës e të kundërshtuara nga Ilir Meta.

Edhe takimi me opozitën e bashkuar pati simbolika që e tejkaluan protokollin. Lulzim Bashës iu ofrua hyrja nga porta kryesore, që protokolli e parashikon për presidentë, Kryeminstra e ambasadorë, ndërsa aleatët, hynë njëri pas tjetrit nga dera anësore e institucionit. Në njoftimin për shtyp të presidentit spikati mbështetja për qëndrimin e opozitës për zhvillimin e zgjedhjeve të parakohshme të menjëhershme. I dha zë edhe Lulzim Basha.

Duket se Ilir Meta po luan gjithçka për gjithçka, në rastin e Gjykatës Kushtetuese, duke mos kursyer as vetë ambasadorët. Javën politike që lamë pas, shpalli non grata në institucionin që drejton ambasadorin e OSBE Borchard. Në notën verbale që i ishte përcjellë selisë qëndrore të OSBE, prezencës në Tiranë dhe ministrisë së jashtme, si shkak jepej qëndrimi i ambasadorit për dekretin e Presidentit për zgjedhjet e 30 qershorit, si dhe një gjest të dënueshëm me gisht në publik. Kërkesa e presidentit u respektua nga OSBE dhe ambasadori Borchardt nuk e shoqëroi delegacionin e nivelit të lartë të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së, në takimin me kreun e shtetit. Por ndryshe nga Presidenca, me gjithë qasjen e ngjashme për Borchard, PD e priti ambasadorin, që shoqëroi të njëjtin delegacion, në takimin me Lulzim Bashën. Në fakt ishte pikërisht ambasadori Borchardt, ai që mundësoi uljen e opozitës politike në tryezën e reformës zgjedhore, bashkë me komisionin e posaçëm parlamentar që bashkëdrejtohet nga Damian Gjiknuri e Rudina Hajdari. Opozita joparlamentare e mori kështu de fakto vendin që i ishte rezervuar në tryezën e reformës zgjedhore. Pas diskutimit 5 orësh me dyer të mbyllura, PS e PD u shfaqën në sinkron për një proces që duket se po u ecën edhe më mirë, nga sa shprehen publikisht.

Nga ana tjetër, duket sikur socialistët po sillen kujdesshëm me Presidentin, duke shmangur konfliktin direkt, që Ilir Meta e ka pikë të fortë. Nuk po nxitojnë më të votojnë shkarkimin e tij, i parashikuar në 8 Dhjetor, ndërsa KM nuk është përfshirë në debatin për Gjykatën Kushtetuese. Mungesa e tij e pati një arsye të dukshme javën politike që lamë pas. Ajo ishte artistike, pasi Muzeu i Artit në Nevada të SHBA, njoftoi për një ekspozitë të Km të Shqipërisë, duke i ftuar që të takonin Edi Ramën, i pranishëm, të enjten e 21 Nëntorit. Prania e Kryeministrit u bë e ditur edhe nga një postim i zv/guvernatores së Nevadës, që e kishte takuar në përgatitjet për hapjen e ekspozitës së tij. Ditën e caktuar, 4 orë para hapjes së ekspozitës, Galeria bënte njoftimin e ri, sipas të cilit Kryeministrit i ishte dashur të largohej për punë urgjente politike. Edi Rama e zbardhi një arsye në Tëitter. U shfaq në kryeqytetin e Arabisë Saudite në Rijad, për të diskutuar siç shkruante mbi ecurinë e përgatitjeve për investime të rëndësishme, ndërsa i kishte dhuruar princit saudit të kurorës librin e fundit për artin e tij, i titulluar “Punë”.

Në Tiranë ndërkohë Taulant Balla njoftonte zgjatjen e afatit të punës së komisionit parlamentar për shkarkimin e Metës, për t’i shtuar hetimit edhe dekretimin e Marsida Xhaferllarit.

A po i jepet vallë mundësi një marrëveshjeje, si ato që kemi konstatuar në të kaluarën? Padyshim që GJK ka një peshë të jashtëzakonshme për çështjet e nxehta në vend. I duhen edhe dy anëtarë për të arritur nr. 6, kur bëhet funksionale për vendimmarrje, që nga zgjedhjet e 30 qershorit, një nga 9 kushtet e Bundestagut, që ose do ta çonte vendin automatikisht vendin në zgjedhje të parakohshme vendore, ose do t’i jepte të drejtë socialistëve që kërkojnë shkarkimin e Metës.

A është vallë lëshimi i të zgjedhurit të tij Besnik Muçi, një sinjal kompromisi i Metës, që të pranohet dekretimi i të zgjedhurës tjetër të tij, Marsida Xhaferllarit? Koha do e tregojë, por duket edhe një sinjal ndaj merakut të lexueshëm, se mos Meta nuk pranon betimin e anëtarëve të SPAK, struktura e posaçme e hetimit, që pritet të zgjidhet javën e ardhshme.

Kreu i KLP, institucionit që i përzgjedh anëtarët më të mirë për SPAK, i shkoi në zyrë Presidentit javën politike që lamë pas, për ta informuar personalisht mbi këtë proces, i cili ka qenë pjesë edhe e telefonatës që zv ndihmës sekretari amerikan Palmer i bëri kreut të shtetit mbrëmjen e të mërkurës.

Një komunikim të kujdesshëm në distancë pati mes DASH dhe presidentit Meta mbrëmjen e të premtes. Zëdhënesi i tha VOA se DASH po e ndjek situatën teksa ishte njohur me deklaratën e Metës “Jo më shtet të ambasadave, por shtet të së drejtës”. Sipas tij qëndrimi i SHBA nuk ka ndyshuar, se respektimi i ligjit është mbi të gjitha, ndërsa përparimi me reformat është jetik për stabilitetin dhe begatinë e Shqipërisë, e antarësimin në BE. Nga ana e tij Presidenti përshëndeti deklaratën, duke konfirmuar vendosmërinë për të bashkëpunuar ngushtë me DASH e SHBA për zbatimin e Reformës në Drejtësi sipas Kushtetutës së miratuar me SHBA e komisionin e Venecias. Kujdeshëm Ilir Meta kujtoi se as qëndrimet e tij nuk kishin ndryshuar, të shprehura zyrtarisht për përfaqësuesit e lartë amerikanë gjatë 5 viteve të fundit, e të përsëritura edhe në bisedën e fundit telefonike me Mattheë Palmer.

Nuk pati një reagim nga Presidenti, ndaj qëndrimit të përcjellë nga zëdhënësja e KE Maja Kocijançiç, që i cilësoi të papranueshme deklaratat e Metës që venë në dyshim integritetin e bashkësisë diplomatike të BE në Tiranë europianë në Tiranë.

Por mbrëmjen e të premtes, Meta president ftoi shqiptarët për një referendum, në mbrojtje të kushtetutës, por pa e përcaktuar se si do orgnizohet, në kushtet kur ligji ia njeh këtë të drejtë parlamentit dhe 50 mijë zgjedhësve, aryeja për të cilën Shqipëria ka njohur vetëm 3 referendume ne tre dekadat e fundit, të tre të iniciuar nga parlamenti.

POLITIKA-NE-ABC-NEWS-KUSH-PO-E-KAP-GJYKATEN-KUSHTETUESE-1280x720.jpg
ent ela16:26 | 16/11/2019

Besimi publik tek Gjykata Kushtetuese u lëkund nga akrobacitë politike me emërimet e kandidatëve për gjykatën më të lartë të vendit. Një përplasje në dukje institucionale, por që nxori në pah ambicjet e njohura për dominim politik në kapërcim të ligjit. Mimoza Koçiu na sjell këtë dinamikë plot dritëhije, të javës politike që lamë pas. Ndjekim Politika në ABC News.

Historia po përsëritet me konfliktin institucional President-Mazhorancë, që rikthehet pas 4 muajsh, njëlloj si në fillim qershorin e 2019, kur Presidenti anulloi datën e zgjedhjeve vendore, e KQZ nuk e konsideroi dekretin, duke u mbështetur në një rezolutë që nxori parlamenti. Katër muaj më vonë, kur procesin e zgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, dy emra u shpallën fitues për të njëjtin vend, që i takonte kreut të shtetit, një nga Presidenti e një nga KED, mazhoranca po përmes një rezolute, i kërkoi GJK, që të mos njihte dekretin e Ilir Metës për Marsida Xhaferllarin. Për herë të parë një gjyqtar i shpallur kushtetues nga KED, Arta Vorpsi, shkoi të betohej para një noteri, e po për herë të parë presidenti Meta e artikuloi vullnetin për të shpërndarë parlamentin. Mbresues mbeti niveli i energjive të shpenzuara nga aktorët vendimmarrës për këtë cështje.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Afro dy vjet pa Gjykatë Kushtetuese, ringritja e saj po shoqërohet me konflikte institucionale. Aktualisht detyrimin kushtetues për të propozuar nga 3 anëtarë, po e përmbushin vetëm presidenti e parlamenti, e jo GJL e cila ende nuk është ngritur. Këtë proces sipas ligjit e rregullon KED, institucioni që administron kandidaturat, që u shkojnë institucioneve që shpallin vakancat. KED bën vlerësimin e përmbushjes së kushteve për kandidim dhe profesionalizmin, si dhe u dërgon institucioneve, në këtë rast Presidentit e Kuvendit, renditjen e kandidatëve të vlerësuar prej tij. Kushtetuta saktëson një rend punë në procesin e përzgjedhjes, të parin presidentin, të dytin parlamentin, e këshu me rradhë deri në shterrimin e vakancave. Të dy institucionet kanë një afat 30 ditor për të zgjedhur, Presidenti e ka detyrim me ligj, kurse Parlamenti, detyrim me Kushtetutë.

Ishte Presidenti i pari që akuzoi kreun e KED Ardian Dvorani se nuk respektoi radhën e institucioneve, duke i imponuar presidentit zgjedhjen e dy kandidatëve njëri pas tjetrit, pa pritur kuvendin, sic e parashikon Kushetuta. E madje këtij të fundit i kishte dërguar kuvendit listën me të njëjtët emra si të Presidentit, por më vonë. Presidenti e kishte zgjedhur anëtarin e vet të parë, Besnik Muçin, e kërkonte që edhe parlamenti të bënte zgjedhjen e tij të parë, në mënyrë që më pas presidenti të zgjidhte kandidatin e dytë e sërish parlamenti pas tij. Me këtë arsyetim Presidenti i kërkoi publikisht KED stopimin e procesit, që do stoponte edhe afatin e tij 30 ditor, deri sa kuvendi të bënte zgjedhjen e vet. Ndërsa presidenti priste kuvendin, ky i fundit caktoi që seanca plenare të bëhej pasi kreut të shtetit t’i skadonte afati. KED publikoi në FZ renditjen e kandidatëve që i kishte çuar presidentit, që me skadimin e afatit 30 ditor, konsideronte automatikisht fituese, kandidaten e renditur të parën, Arta Vorpsin.

Para seancës plenare ku kuvendi do votonte për dy kandidatet e mbetura në listë, Presidenti përmes një mesazhi në FB i kujtonte deputetëve se përzgjedhja e anëtarëve ka një rradhë të përcaktuar dhe Kuvendi duhet të bëje detyrën, ashtu siç përcaktohet në Kushtetutë. Por mesazhi i tij nuk u dëgjua dhe kuvendi i votoi të dy kandidatët e vet, të dy emrat që kishte në listë Elsa Toskën e Fiona Papajorgjin me nga 105 vota pro.

Kryeministri Rama u shfaq vetëm në momentin e votimit, për t’u larguar edhe unë pas tij. (efekt)Ilir Meta u gjend para faktit të kryer, pasi teksa priste radhën e Kuvendit, pa shprehur kundërshtim për të vazhduar përzgjedhjen, zgjedhja e tij ishte bërë automatike, sipas KED. Kundërpërgjigja e Metës ishte shpërfillja e emërimit të Arta Vorpsit dhe dekretimi i Marsida Xhaferllarit, emri i fundit në listën me 4 emra të KED. Në sqarimin para gazetarëve, epiteti mafioz ishte më i përdoruri nga kreu i shtetit, si për kreun e KED ashtu edhe për mazhorancën.

Por Presidenti nuk shpjegon se përse vetë nuk respektoi afatin 30 ditor që i njihte ligji. Njëlloj edhe Ardian Dvorani nuk sqaron se përse ka shmangur këtë radhë kushtetuese të institucioneve për emërimin e gjyqtarëve kushtetues, por flet vetëm për detyrime të institucioneve të tjera.

“KED ka ezauruar të gjitha procedurat e verifikimit, vlerësimit dhe të renditjes së kandidatëve për të gjitha vendet vakante. Cilido autoritet tjetër, përfshirë organet e emërtesës, kanë detyrimin të respektojnë vendimet e KED në këtë proces. Prandaj, ato janë të detyruar t’i përmbahen listave të publikuara përsa i takon renditjes dhe përbërjes së tyre, në këtë rast të dërguara Presidentit dhe Kuvendit”.

Ky është momenti kur nis loja e nervave me kohën. Presidenti bën të ditur se do zhvillojë ceremoni betimi vetëm për gjykatës që i konsideron në përputhje me kushtetutën.

Perceptimi se mos presidenti nuk do bënte ceremonitë e betimit për dy anëtaret e GJK të zgjedhura nga Kuvendi, solli alarmim të mazhorancës, që si zakonisht, mbështetje ka numrat në kuvend

Por për rastin e Arta Vorpsit, nuk përfshihej dot Kuvendi, duke qenë se ajo ishte pjesë e vakancave të kreut të shtetit, që nuk e njihte si zgjedhje.

Zgjidhja ishte edhe më kreative sa ajo e KQZ në qershor 2019. Mëngjesin e të enjtes, gjyqtarja e renditur e para nga KED dhe e shpallur automatikisht fituese për në Gjykatën e Lartë, bëri një betim vullnetar tek një notere, duke anashkaluar si kushtetutën ashtu edhe presidentin. Formula e betimit në deklaratën që e kishte përpiluar vetë Vorpsi, ishte ajo e parashikuar në betimin para presidentit, por një të tillë e me dorën në kushtetutë, nuk kishte patur, të paktën jo para noteres, edhe pse Vorpsi garantonte me firmë për atë akt.

Veprimi i noteres u mbështet edhe nga dhoma kombëtare e noterëve.

Por ç’ka noterja apo kryetarja e dhomës së noterëve nuk thonë është se noteri nuk është një procedues kaq mekanik në punën e tij, pasi ligji u njeh edhe detyrime e përgjegjësi. Ato janë të qarta në ligjin për Noterinë në germën o të nenit 62 të tij

“Noteri refuzon kryerjen e veprimeve ose akteve noteriale në rast se dokumentacioni i paraqitur nga pala kërkuese nuk është i plotë; objekti ose përmbajtja e tyre është në kundërshtim me ligjin dhe parimet e përgjithshme të së drejtës, ose në raste të tjera ku noteri krijon bindjen personale se veprimi ose akti noterial i kërkuar është fiktiv”.

A konsiderohet vallë akt fiktiv mungesa e betimit për të cilën vetë Vorpsi kishte nënshkruar?

Kreu i shtetit e trajtoi me ironi përmes zëdhënësit, ndërsa qeveria u kujdes të përcillte në media se procedura e Vorpsit ishte e rakorduar me partnerët ndërkombëtarë, e në mbështetje të një rekomandimi të Venecias, që i cilëson betimet si akte të thjeshta ceremoniale. I dha zë edhe KM Rama.

Pas pohimeve të Kryeministrit, pikëpyetja është edhe më e fortë: përse vallë qeveria duhet të impenjohej për një vakancë që i takon një institucioni tjetër, në këtë rast Presidenti?

Për një jurist si Ylli Manjani, ish ministër drejtësie, betimi i Arta Vorpsit para një notereje, thyen çdo logjikë normale.

Në të njëjtën linjë u duk edhe nënkryetari i KQZ-së, juristi Denar Biba. I zgjedhur nga socialistët, ai e vlerësonte jo serioze situatën dhe e konsideronte një shfaqje të njëanshme të vullnetit të gjyqtares. Thjesht mund të merret me mend se përse nënkryetari i KQZ nxitoi që ta fshinte atë qëndrim një orë më vonë.

Por pavarësisht rezervave të presidentit dhe opozitës, ndërkombëtarët përshëndetën votimin e dy anëtareve të reja të GJK nga kuvendi. E para ambasada amerikane, sipas të cilës me atë votim Shqipëria shkon përpara në ringritjen e Gjykatës Kushtetuese, një organ jetësor për llogaridhënien dhe ekuilibrat demokratikë. Në të njëjtën linjë edhe BE edhe ambasada Gjermane, ndërsa ngritja e gjykatës kushtetuese është kushti i parë i Bundestagut. Dukshëm ndërkombëtarët po nxisin finalizimin e një procesi që kanë financuar e mbështetur vetë prej vitesh.

Për ish presidentin Sali Berisha, vendit i bëhet dëm kur nxitet shkelja e kushtetutës

Presidenti Meta ishte më i ashpër e foli për diplomatë të korruptuar

Ilir Meta thirri për betim tre anëtare të Gjykatës Kushtetuese, dy të emëruar nga kuvendi e një prej tij. Edhe radha e betimit reflektonte qëndrimin e Metës se kushtetuta impononte një rend mes Presidentit e Kuvendit. Mbrëmjen e të enjtes, bënë betimin me dorën mbi kushtetutë Elsa Toska, Marsida Xhaferllari dhe Fiona Papajorgji, në një ceremoni solemne ku ishin ftuar edhe dy antarët e tjerë të GJK, Vitore Tusha e Besnik Muci, si dhe sekretari i përgjithshëm i kësaj gjykate.

Por edhe mazhoranca po bënte lëvizjen e vet. Thirri në seancë të jashtëzakonshme kuvendin. Synimi: miratimi i një rezolute ku i bëhej thirrje Gjykatës Kushtetuese, njëlloj si në qershor KQZ-së, që të mos njihte dekretin e presidentit për zgjedhjen e Marsida Xhaferllarit. Rezoluta e Kuvendit nuk ka fuqi detyruese mbi një organ të pavarur, por socialistët e bënë lëvizjen e tyre. Seanca kishte tipare formaliteti, pasi nga deputetët pritej thjesht vota e jo mendimi. Kreu i grupit socialist paraqiti rezolutën, kurse KM përdori fare pak nga 70 minutat që i ishin lënë në dispozicion, por pavarësisht epiteteve, mungoi agresiviteti i zakonshëm.

Nuk iu referua procedurës së nisur për shkarkimin e Metës, por si masë reaguese paralajmëroi kufizim me ligj të kompetencave të presidentit.

Ilir Meta e ka të qartë se me numrat që ka në kuvend, Edi Rama mund të bëjë çfarë të dojë, edhe ta kufizojë në kompetenca. Në fakt në më pak se 100 minuta, miratoi lehtësisht një rezolutë kundër Metës, me një shumicë përtej asaj kushtetueses, me 97 vota. Kundërpërgjigja ishte paralajmërimi për një akt drastik: shpërndarjen e parlamentit, edhe pse i mungon ajo kompetencë e qartë.

Deputetët socialistë nuk e lexuan me alarm.

Sytë e të gjithëve tani ishin tek GJK, aty ku mëngjesin e të premtes u paraqit edhe Arta Vorpsi, e betuar tek noterja, edhe Marsida Xhaferllari e dekretuar e betuar tek presidenti. Vorpsi që nuk disponon një dokument emërimi si anëtarët e tjerë të Gjykatës Kushtetuese, u kishte kërkuar anëtarëve, që ta validonin zgjedhjen e saj. Trupa tani katër anëtarëshe, ishte njohur edhe me rezolutën e parlamentit dhe përmes një njoftimi në faqen zyrtare, bënin të ditur se nuk kishin kuorumin e duhur, për të marrë një vendim. Por me fjalinë e fundit, i jepej përgjigje dilemës se mes Vorpsit e Xhaferllarit, kjo e fundit ishte anëtarja e re e GJK, pasi kishte bërë betimin tek presidenti.

“Gjykata Kushtetuese si një institucion i pavarur, duke zbatuar Kushtetutën dhe ligjin e saj organik dhe legjislacionin në fuqi, si dhe praktikat administrative të ndjekura ndër vite, me qëllim sigurimin e kushteve normale për mbarëvajtjen dhe mirëfunksionimin e veprimtarisë së saj, është duke ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshme administrative formale për fillimin e detyrës së tri anëtarëve të rinj, pas betimit të tyre para Presidentit të Republikës”.

Të ishte vallë kjo pritshmëri arsyeja shtyrjes nga presidenti të konferencës së tij për media? Ta kishte qetësuar ai vendim kreun e shtetit, që nuk foli më për shpërndarje të parlamentit? A i kishte ndryshuar objektin e asaj, që ishte njoftuar si konferencë e jashtëzakonshme për shtyp, ai qëndrim i GJK? Në daljen e tij Ilir Meta njoftoi se të hënën do depozitonte padi penale për kreun e KED për shpërdorim detyre dhe përvetësim të titullit apo detyrës shtetërore. Energji të pamata që mori procesi i qartë kushtetues i ngritjes së GJK kontrastoi javën politike që lamë pas, me pamjet e përplasjes së banorëve të Unazës së re me policinë, gjatë aksionit të IKMT për prishjen e 38 ndërtimeve. Gaz lotsjellës, lëndime nga dy palët dhe rritja e numrit të procedimeve penale për banorët në protestë prej një viti, kontrastuan me impenjimin e policisë për të negociuar vetëdorëzimin e kujt me vendim gjykate në mungesë, duhej të arrestonin, ish kryebashkiakun e Vorës.

Po aq fort kontrastoi edhe konstatimi zyrtar i FMN që e rendit Shqipërinë të 102 në botë, e ndër të fundit në rajon, sa i perket te ardhurave per fryme me 5.37 dollare.

“Pasqyra ekonomike globale, tetor 2019, tregon se të ardhurat e pritshme për frymë të shqiptarëve për këtë vit janë 5.37 dollarë. Nivel i ngjashëm ky me Irakun, Libanin, Libinë etj. Sai përket të ardhurave më të ulëta ndër shtetet europiane na e kalon Kosova me 4.44 dollarë për frymë e Moldavia që mban vendin e 128. Më të pasurit në rajon janë fqinjët e Malit të Zi. Të ardhurat e tyre për frymë janë 62% më të larta se të shqiptarëve, 8.703 dollarë. Pas tyre renditen serbët me 7.39 dollarë për frymë dhe Maqedonia e Veriut me 6.096 dollarë për frymë.

Situata nuk duket se do përmirësohet, të paktën sipas oponencës që i bën buxhetit të qeverisë për 2020, ish ministri i financave.

Një panoramë edhe më shqetësuese solli javën politike që lamë pas, Istituti i statistikave, sipas të cilit popullsia e Shqipërisë po tkurret me ritme të shpejta. Përveç emigracionit, shtesa natyrore e popullsisë po bie, me rënien e nr të lindjeve. Kështu në 3 mujorin e tretë të këtij viti, shtesa natyrore e popullsisë ra më 17.1%

Interesant është se kjo panoramë nuk nxit asnjë lloj iniciative apo rezolute, edhe pse është periudha e diskutimeve për buxhetin e vitit të ardhshëm. Prej dy javësh tashmë KM shfaqet shumë rrallë në publik, e kryesisht për evente politike. Nga ana tjetër Lulzim Basha po e vijon me takime me bizneset rrugëtimin e tij nëpër shqipëri, me fokus programin ekonomik, por pa saktësuar se mendon se mund të shkojë në zgjedhje për të ardhur më pas në pushtet e zbatuar ato premtime. Sali Berisha që i tërhoqi vëmendjen javën politike që lamë pas, duke kujtuar se reforma zgjedhore është kusht jo vetëm për mazhorancën edhe për opozitën.

Gjithsesi fokusi mbeti tek përplasja e fortë institucionale e politike për anëtarët e rinj të Gjykatës Kushtetuese. A ishin vallë akrobacitë e palëve, ilustrim i matjes së forcave për të patur të zgjedhurit e vet, edhe në gjykatën më të lartë të vendit? Taulant Balla e pati një akuzë direkte për Ilir Metën, në seancën ku deputetët votuan për dy emrat e vetëm, që u ishin vënë përpara.

A janë këto lëvizje përpjekje për të patur kontrollin mbi Gjykatën Kushtetuese përmes të emëruarve? Koha ka treguar se jo pak emra edhe në institucionet e reja të drejtësisë, janë të lidhur me mazhorancën qeverisëse. /abcnews.al

 

ramaaaa.jpg
nev ila22:15 | 09/11/2019

Edi Rama shënoi një rekord personal javën politike që lamë pas me mungesën e gjatë mediatike. Lufta e brendshme mes socialistëve dhe rishfaqja pas ngjarjeve kriminale, e emrave të lidhur me partinë që drejton, u përpoq të kompensohej me një operacion marketingu politik me rastin e Alvin Berishës.

Nga ana tjetër, Lulzim Basha ka rikthyer praktikën e turit të takimeve nëpër Shqipëri, duke lënë pas epokën e protestave. Ndjekim Mimoza Koçiun me Politika në ABC News.

Edi Rama po shënon një rekord personal me mungesën e gjatë mediatike. Përpjekjet për ta kompensuar me eksponentë të tjerë, nuk duken të lehta, teksa lufta e brendshme mes socialistëve po bëhet e dukshme, e nga ana tjetër, emra socialistë lakohen në ngjarje të errëta kriminale, të cilat duket e pamundur t’i mbulojë një operacion PR-i, si ai me kthimin e Alvin Berishës, nga kampi sirian, pranë të atit në Itali.

E nuk mund të mungonte si në situata të ngjashme në të kaluarën, aktivizimi i prokurorisë ndaj Lulzim Bashës, që theu mëdyshjen 4 mujore, dhe ka nisur turin e takimeve me të rinjtë nëpër rrethe.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Njëlloj si Shkodra, edhe Vora e humbi kryebashkiakun e zgjedhur për shkak të dekriminalizimit, e këtu socialistët duken në luftë të brendshme. Agim Kajmaku ishte rasti më i ri, që vuri jo pak në siklet Edi Ramën, si zgjedhje e papërshtatshme, një fenomen i përsëritur për kreun e PS, që kur ka marrë postin e kryeministrit.

Para se të shkarkohej nga KQZ, Agim Kajmaku bëri një lëvizje sfiduese ndaj partisë që e kandidoi.

Të ishte vallë i vetëm Agim Kajmaku në këtë sfidë ndaj një njeriu pranë Ramës si Belinda Balluku? Sipas ligjit, në mungesë të kryetarit, kryebashkiaku duhet të mandatojë një nënkryetar për atë detyrë, e Agim Kajmaku, duke e lënë bashkinë me vetëm 1 nënkryetar, e ka vënë kryebashkiakun para zgjedhjes së detyruar të të besuarit e vet.

Socialistët nuk kanë luksin të hezitojnë pa fund, sepse Presidenti i republikës nuk duket gati të shpallë zgjedhje të parakohshme, njëlloj si në rastin e Shkodrës, për shkak se nuk e njeh 30 qershorin.

Sfida e Kajmakut ka tiparet e një përpjekje për ndryshim influencash brenda PS, dhe pas 6 vitesh në pushtet, sheshimi i tyre nuk duket më i lehtë. Madje Lulzim Basha bëri edhe aludime të forta për denoncimet e opozitës për të zgjedhurit socialistë

Basha në Shkodër: Ne nuk kemi ndonjë shkop magjik që i marrim vesh. Vetë socialistët i thonë se ndihen të poshtëruar.

Këto lloj sikletesh politike po përpiqet t’i amortizojë publikisht Taulant Balla. Nr 2 i socialistëve po mban dukshëm në mungesë të Ramës, edhe peshën e partisë. I tillë ishte nisja nga qarku ku është deputet, Elbasani, e turit për zgjedhjet e reja në të gjitha forumet e PS, përveç kryetarit.

Për të dhënë imazhin e unitetit, erdhi angazhimi se socialistët do i jepnin Ramës një mandat të tretë si kryeministri.

Në të njëjtin orar, Lulzim Basha po mbante takimin e dytë të turit të tij me të rinjtë, i nisur po nga Elbasani. Edhe PD, njëlloj si PS ua sjell gati mediave sinjalin e aktiviteteve, e televizionet që transmetuan live, zgjodhën fjalën e Bashës në Korçë, çka nuk i pëlqeu aspak Edi Ramës.

Politikani që ka krijuar një precedent si kryeministri, duke ngritur një TV online për eventet e veta, e që mban emrin e tij, u ankua për censurë.

“Zgjedhjet në PS nuk bëjnë lajm në mediat e zëna me thashetheme, gënjeshtra e të zeza nga vendi e bota, por ato janë një proces me shumë pjesëmarrje, organizatë më organizatë e asamble më asamble, ku Partia Socialiste po ripërtërihet e riorganizohet për sfidën e vitit 2021”.

Por nr. 2 i socialistëve u ndesh publikisht me kundërshti brenda llojit, nga i deleguari i shkarkuar i Shkodrës Ditmir Bushati. Ish ministri i jashtëm kundërshtoi në komisionin e jashtëm projektrezolutën e paraqitur nga Taulant Balla, për shmangien e ndikimin rus në zgjedhje.

Bushati ia lexoi si një lëvizje të dëshpëruar politike dhe krejt të panevojshme kundër Lulzim Bashës.

Ndërhyrja ruse është një temë që socialistët e kanë ushqyer sistematikisht, në momente tensioni politik, që prej denoncimit në Mars 2018, nga revista amerikane Mother Jones, se fondet e përdorura nga Lulzim Basha për lobim në SHBA, kishin prejardhje ruse.

Prokuroria e Tiranës nisi një hetim edhe me kërkesë të Lulzim Bashës, dhe në 13 qershor 2019, e mori të pandehur bashkë me dy zyrtarë të PD, për mos deklarim të parave të paguara për lobimin në SHBA, nga kompani offshore. 4 muaj më vonë, të premten e 8 nëntorit, Prokuroria e Tiranës mbylli hetimet për Lulzim Bashën, duke rrëzuar akuzën e pastrimit të parave, por duke e vënë para përgjegjësisë penale për falsifikim dokumentesh.

Prokuroria e Tiranës ka mbyllur hetimet për atë që njihet si çështja e “Lobimit Rus” në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, me të pandehur kryedemokratin Lulzim Basha, ish sekretarin e përgjithshëm Arben Ristani dhe Ilir Dervishin nga departamenti i Financës.

Prokuroria kërkon që të pushohen hetimet për pastrim të parave për 3 zyrtarët e selisë blu, ndërkohë kërkon që të kalojë për gjykim, çështja për falsifikim vulave stampave dhe të formularëve.

Nr 2 i PS Taulant Balla i shfaq i pakënaqur nga konkluzioni i prokurorëve të Tiranës, pasi sipas tij Basha me një sërë akuzash, nuk mund t’ia hedhë vetëm me atë të falsifikimit e duhet të hetohet nga SPAK.

Vetë Lulzim Basha tha se u çmontua 90% e gënjeshtrës ndaj tij, për shkak të presionit të kryeministrit dhe premtoi se pjesa tjetër do çmontohej në Gjykatë, aty ku ai do paraqitet për akuzën për falsifikim dokumentesh.

Basha: E vetmja gjë që mund të them sot është se 90% e gënjeshtrës sot është çmontuar para gjithë shqiptarëve. Prokuroria është detyruar të pranojë gënjeshtrat, të cilat i fabrikoi për shkak të presionit politik të Edi Ramës dhe atë 10%, me të cilën ka çuar dosjen në Gjykatë, do të çmontojmë në gjykatë…me akuzuan për agjentë rus…

Ç’ka ndodh në Shqipëri, duket reflektim i aludimeve, se pas vetos franceze ndaj Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut për hapjen e negociatave, në rajon mund të krijohen influenca të aktorë problematike për SHBA e BE, si Rusia, Kina apo Turqia.

Por përtej retorikës politike, ky nuk duket rasti i Shqipërisë, siç konfirmoi përmes përsëritjes së pozicionit të vet, e ngarkuara me punë e ambasadës USA, që shigjetoi mediat për atë që quan synim për të shtrembëruar politikën amerikane ndaj teknologjisë kineze 5G.

“Faktet janë këto: Shtetet e Bashkuara e mbështesin qasjen e matur dhe të përgjegjshme të Shqipërisë për rrjetin 5G. E Ngarkuara me Punë, Leyla Moses-Ones e tha këtë, javën e kaluar në Konferencën “Politika e Sh.B.A. në Ballkanin Perëndimor”: “Shqipëria tashmë po bën gjënë e duhur duke ushtruar vigjilencë në mbrojtje të rrjeteve të saj. Edhe një herë, disa gjëra në Shqipëri thjesht nuk janë për shitje.

Që Shqipëria si gjithnjë respekton qëndrimet amerikane e kishte konfirmuar edhe Taulant Balla.

Balla: Dua ti bashkohem shqetësimi e apelit të SHBA që të gjitha vendet të kujdesshme  kur bëhet fjalë për rrjetet 5G. Jo të gjitha kompanive që ndërtojnë këto rrjete mund t’u besojmë të dhënat tona personale.

Sidoqoftë ka një vëmendje të shtuar të diplomacisë perëndimore në rajonin tonë, me fokus me Maqedoninë e Veriut, e cila ndryshoi emrin si kusht për hapjen e negociatave, e pas vetos Franceze që imponoi vendimin e KE, do shkojë në zgjedhje të parakohshme.

Duhet thënë se ai refuzim në Shqipëri nuk prodhoi asnjë efekt të brendshëm, ndërsa protagonisti, presidenti francez, rikonfirmoi në një intervistë për revistën “The Economist”, se këmbëngulja e tij për të refuzuar dy vendet, kishte qenë për të mos e ndarë Shqipërinë nga Maqedonia e Veriut, duke e thënë qartë, se kështu vendi ynë do poshtërohej, nëse lihej pas.

Shumica e vendeve ishin dakord për hapjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut, por gati gjysma ishin kundër hapjes për Shqipërinë. Një gabim fatal.

Mendoni se po fshiheshin pas Francës?

Nuk e mendoj, e di. Pyetini që nesër nëse duan të hapin negociatat me Shqipërinë. Gjysma do ju thonë jo. Ata duan t’i hapin me Maqedoninë e Veriut, është një vend i vogël, ka ndryshuar emrin, ç’ka është me të vërtetë një arritje historike.

Kjo nuk i tremb njerëzit. Realiteti është që nëse nuk i hapim për Shqipërinë, do krijojmë një traumë të tmerrshme në rajon. Komunitetet shqipfolëse janë ngado. Nëse poshtërohet Shqipëria, atëherë destabilizohet rajoni, në mënyrë të vazhdueshme.

Të parët, amerikanët, që përmes të dërguarit të posaçëm për BP Mattheë Palmer, do kujdesen që në Samitin e Zagrebit të majit 2020, të mos përsëritet refuzimi i 17 tetorit në Bruksel për dy vendet. Në të gjitha vizitat në Shkup, Prishtinë e javën e kaluar në Beograd, z. Palmer konfirmoi mbështetjen e SHBA.

Palmer: Pas mos suksesit brenda BE-së që të arrijë një kompromis për hapjen e bisedimeve me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë për anëtarësimin në Bashkimin Evropian që për mendimin tonë ka qenë një gabim historik, një mesazh i keq për të gjithë rajonin. Amerika dëshiron që Ballkani Perëndimor të ketë një perspektivë evropiane dhe do të bëjmë gjithçka që të ndryshoje ky qëndrim para takimit në Zagreb në muajin maj.

Por ndryshe nga Maqedonia e Veriut, nga Shqipëria ka pritshmëri që të japë rezultate, e z.Palmer nënvizoi rëndësinë e dialogut mes dy palëve, së pari për përmbylljen e reformës zgjedhore, një nga dy kushtet e Bundestagut gjerman.

Palmer Davos: Është e rëndësishme që themelet demokratike të Shqipërisë janë të forta, zgjedhjet të lira….do na pëlqente të shihnim dialog për reformën zgjedhore….

Deklaratat u bënë në Forumin ekonomik të Davosit, aty ku u shfaq edhe kryeministri Rama, në vijim të traditës së mungesës së transparencës për aktivitetin, si kryetar i qeverisë së Shqipërisë. Kreu i ekzekutivit u paraqit me tone viktimizuese.

Rama: Ndihemi si varkë e vetmuar në mes të detit…

Ky qëndrim vinte pas një heshtje disa ditore, edhe për shkak të mungesës mediatike. E kishte nisur javën politike që lamë pas, duke mos u paraqitur në një interpelancë në kuvend, e më pas duke anuluar pa ndonjë shpjegim, dy herë, një mbledhje të parashikuar me strukturat socialiste të Shkodrës.

Njëlloj si një javë më herët, prioriteti i KM dukej tjetërkund. Në kuvend, ku ishte thirrur për interpelancë nga Andi Përmeti, i opozitës së re, nisur nga rasti i Alvin Berishës, për situatën e fëmijëve shqiptarë në kampet siriane, kryeministri  delegoi Elisa Spiropalin.

Neni 96 i rregullores mbi interpelancat, nuk parashikon as refuzim e as delegim të një interpelance, por Gramoz Ruçi nuk e pengoi dhe ministrja për marrëdhëniet me parlamentin tha se qeveria po punonte, por nuk jepte dot detaje.

Në fakt 2 ditë më vonë, u konfirmua zyrtarisht se Alvin Berisha u nxor nga kampi Al Hol. Ndërsa mediat italiane nisën të publikonin detajet e operacionit, ku ishin përfshirë në kampin sirian dy organizatat humanitare, Gjysëmhëna e Kuqe Siriane e Kryqi i Kuq Italian, me mbështetje të forcave speciale të policisë italiane.

Kryeministri Rama postoi një foto të ministrit të tij të brendshëm, në makinë me 11 vjeçarin Alvin Berisha, me sqarimin se Lleshaj, ndodhej prej një jave në kufirin sirian me një ekip special të policisë shqiptare në bashkëpunim me italianët, e po përcillte drejt ambasadës italiane në Bejrut Alvinin për ta kthyer më pas drejt Italisë.

Rama falënderonte kryeministrin Konte, dy organizatat ndërkombëtare, si dhe konsullin e nderit të Shqipërisë në Liban, për rolin e tyre në këtë operacion, si dhe premtimin se fëmijë e gra nga Shqipëria që mbahen në kampin sirian do nxirren si Alvini.

Me kthimin në Romë në orën 7 të mëngjesit të 8 nëntorit, Alvin Berisha, që 5 vite më parë ishte marrë nga e ëma shqiptare, për të përfunduar në Siri, si luftëtare e ISIS, ku më pas humbi jetën, mundi të përqafonte të atin e motrat.

Në aeroportin e “Fiumicinos” detajet e operacionit u përcollën para mediave nga të gjithë protagonistët e operacionit, autoritetet policore italiane, të kryqit të kuq italian e gjysmë hënës së kuqe siriane, e bashkë me ta edhe ministri i brendshëm i Shqipërisë, që nënvizoi rolin e kryemninistrit Rama e Conte në finalizimin me sukses të kthimit të Alvin Berishës pranë familjes.

Një publicitet i tillë padyshim që është i nevojshëm, pasi në Shqipëri, pas atentatit ndaj prokurorit Arian Ndoj, që Rama kishte akuzuar publikisht për lidhje me krimin, u arrestua si i dyshuar Redjan Rraja, një i afërm i deputetit socialist Rrahman Rraja.

I njëjti deputet, një vit më parë jeptë sqarime për të birin, pas një historie dhune ndaj një vajze, këtë herë sqaroi se Redjan Rraja ishte kushëriri i tij i largët, nga i cili distancohej nëse kishte kryer një vepër të tillë.

4 ditë pas atentatit, pikërisht kur u arrestua Redjan Rraja, reagoi edhe kryeministri Rama, pa iu referuar, por duke përgëzuar policinë, e bërë të ditur përgatitjen e një ligji special, që do targetonte edhe prokurorët e gjyqtarët e inkriminuar.

Përshëndes me respekt punën e shkëlqyer të Policisë së Shtetit për zbardhjen e ngjarjes kriminale, ku u implikua edhe prokurori i Durrësit. Brenda muajit Ligji Special kundër personave të dënuar, akuzuar a hetuar brenda/jashtë vendit për krim të organizuar apo krime të rënda dhe masat speciale kundër KÇK-së. Do t’i nxjerrim “ujë të zi” foleve të krimit të organizuar dhe do të reagojmë frontalisht ndaj gjykatësve e prokurorëve të inkriminuar, që duan “të kapin ç’të kapin”, deri ditën kur kanë radhën e spastrimit nga Vetingu”

Nga ana e tij, Lulzim Basha e konsideroi luftë mes bandash për pushtet.

Basha: Fatkeqësisht është në vazhdën e poshtërimit të Partisë Socialiste, në vazhdën e poshtërimit të qytetarëve shqiptarë sepse tregon që kjo është një luftë e pastër mes bandave në pushtet. Është tregues i qartë i nevojës për ndryshim të menjëhershëm, për zgjedhje të parakohshme.

Në fakt Redjan Rraja me profesion stomatolog, nuk ishte i panjohur për policinë.

Për herë të parë emri i Redjan Rrajës do të dilte në skenë në vrasje e Elton Çiços, ngjarje kjo e ndodhur më 1 maj të 2016. Ekzekutimi ndodhi në ambientet e brendshme të lokal “De Niro” afër stadiumit “Selman Stërmasi”.

Rraja u la në burg nga Gjykata pas dyshimeve se kishte fshehur armën me të cilën lëvizte viktima. Redian Rraja me profesion stomatolog tha para gjykatës se ai nuk e kishte fshehur armën e viktimës, por se nxitoi që t’i jepte ndihmën e parë, për shkak edhe të profesionit të përafërt me atë të mjekut.

Mirëpo, pretendimi i tij u hodh poshtë nga prokurori i çështjes, i cili tha se pamjet filmike që dispononte organi i akuzës tregonin se Rraja kishte marrë diçka nga çanta e Elton Çiçës. Gjykata pranoi në këtë mënyrë faktet e Prokurorisë dhe e la në burg “doktorin” me tetë muaj.

Më tej Redian Rraja u përfshi edhe në rastin e Xhisiela Malokut ku u përmend se kishte kërcënuar oficerin e policisë Emiljano Nuhu. Emiljano Nuhu deklaroi atë kohë se ishte kërcënuar që të mos vazhdonte hetimet ndaj rastit të Xhisiela Malokut. Redjani u mor u pandehur por hetimi u mbyll, pasi prokuroria e Krujës kërkoi pushim të çështjes penale.

Kryeministri që mungonte prej ditësh në media, u rishfaq për 30 minuta në një event të platformës për Shqipërinë, pikërisht për t’i mëshuar betejës me ata që i konsideron njerëz të padenjë të drejtësisë.

Rama: Ne do të çojmë në Parlament masa speciale ndaj anëtarëve të KÇK. Herët se vonë do të shihen në praktikë rezultatet e një ofensive frontale që qeveria do të ndërmarrë qoftë ndaj krimit të organizuar, qoftë ndaj KÇK”….

Ndërsa kryeministri njoftoi këtë sipërmarrje të re ndaj gjykatësve e prokurorëve, Lulzim Basha nisi prej javës politike që lamë pas një tur takimesh me të rinj, njëlloj si në 2017, me fokus programin ekonomik të PD. Premtime për bursa, rikthimin e taksës së sheshtë dhe pagë minimale 300 euro, që në vitin e parë të qeverisjes, janë premtimet e Bashës, që vijnë në një periudhë ku financat shqiptare nuk janë në momentin më të mirë.

Ulja e parashikimit të rritjes ekonomike nga Banka Botërore nga 3.8 në 2.9 % solli edhe korrigjimin e buxhetit 2019 përmes një akti normativ. Duke e mbrojtur në kuvend Ministrja Denaj nuk u duk e sigurt nëse do kishte shpërblime këtë fundviti.

Problemet që hasin bizneset, u evidentuan nga ish nënkryetarja e komisionit të ekonomisë, demokratja Jorida Tabaku. Ajo nënvizoi raportin më të fundit i Banka Botërore, bazuar në një sondazh mbi sipërmarrjet në vendet e Evropës Lindore dhe të Azisë Qendrore, që konkludonte se praktika e ryshfeteve është shqetësim për biznesin në Shqipëri.

Por pavarësisht se shfaqen të veçuar, si Edi Rama ashtu edhe Lulzim Basha po e vijojnë punën për reformën zgjedhore, secili me amendamentet e veta. Kështu socialistët paraqitën pjesën e dytë të amendamenteve të ekspertëve të tyre, që parashikon depolitizimin e administratës zgjedhore, një kërkesë e përsëritur e OSBE-ODIHR. Sipas propozimit, KQZ-së 7 antarëshe nuk i mbetet as emri e as forma.

Do jetë me 9 anëtarë dhe e ndarë në tre organe: Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve në rolin e administratorit, Komisioni Rregullator me 5 anëtarë dhe Komisioni i Ankimimeve dhe Sanksioneve, me 3 anëtarë.

Sakaq, të gjitha nivelet e administratës zgjedhore depolitizohen, për këtë qëllim KQZ krijon bazën e zyrtarëve zgjedhorë të cilët vijnë nga radhët e nëpunësve civile. Nëse një zyrtar zgjedhor shkarkohet për shkelje të ligjit në zgjedhje ai shkarkohet edhe nga puna në administratë.

Pozita dhe opozita parlamentare kishin gjetur dakordësi për këtë propozim të ekspertëve në komisionin e posaçëm të reformës zgjedhore.

Por PD refuzoi këtë propozim përmes Gazment Bardhit.

Administrata publike është e pabesueshme për të administruar një proces zgjedhor me standarde europiane. Raporti i ODIHR-it ka provuar se punonjësit e administratës janë nën presion politik, si dhe është bërë e qartë se ajo është e mbushur me militantë të Partisë Socialiste.

Përgjimet e dosjes 339 në Durrës dhe 184 në Dibër kanë sjellë fakte të pamohueshme se administrata, në kundërshtim me ligjin, është në shërbim të Edi Ramës, në përmbushje të objektivit për të vjedhur zgjedhjet.

Socialistët vijojnë ta mbajnë derën hapur për PD.

Gjiknuri: Presim propozimet e PD-së…është pjesë e këtij komisioni pavarësisht se nuk merr pjesë..

Opozita në tryezën e saj të radhës për amendimet në kodin zgjedhor ishte fokusuar në shmangien e financimeve të dyshimta të fushatave zgjedhore.

Oerd Bylykbashi: Të financohen 100% nga shteti.

Edhe pse veçmas, qartazi si pozita ashtu edhe opozita duken të angazhuar për reformën zgjedhore, për të cilën kryeministri ka thënë se do mbyllet brenda vitit. Zbatimi i saj, kushti i tretë i Bundestagut, do thotë zgjedhje të parakohshme, që tashmë Lulzim Basha i përmend shpesh.

Basha: Do shkojmë në zgjedhje e mjerë kush prek votën e shqiptarëve

Pavarësisht tiradave publike , duket se reforma zgjedhore do jetë ajo që do i ulë Ramën e Bashën në një tryezë, e deri atëherë, beteja për perceptimin publik, që ndikon në matjen e sondazheve të qytetarëve nga secila palë, pritet të intensifikohet./abcnews.al

POLITIKA-NE-ABC-NEWS-PRIORITETET-E-EDI-RAMES-DHE-NDIKIMI-RUS-02.11.2019.mpg_snapshot_00.57-1280x720.jpg
ent ela14:10 | 02/11/2019

Rënia e të dytit kryebashkiak socialist për shkak të ligjit të dekriminalizimit, rikthen çështjen e përzgjedhjes së personave me të shkuar të errët për funksione publike. Me probleme edhe brenda vetë socialistëve e kërkesës tashmë të artikuluar qartë për zgjedhje të parakohshme, Edi Rama po përcakton prioritete të tjera. Detajet i sjell Mimoza Koçiu me Politika në ABC News.

Pas një rezistence disa javore, Edi Rama humb edhe një tjetër kryebashkiak socialist. Agim Kajmaku i Bashkisë Vorë ngeci në rrjetën e ligjit të dekriminalizimit. Por akti nuk dukej jashtë vullnetit të KM, e për pasojë javën politike që lamë pas, Edi Rama u shfaq i fokusuar në qasjen e re pozitive të krijuar ndaj Shqipërisë, njëlloj si MV, pas refuzimit të KE për hapjen e bisedimeve të antarësimit. Lëvizjet gjeopolitike në rajon, ku Rusia në mënyrë të papritur mori rol publik, po shqetësojnë BE dhe SHBA.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Në tre muaj, Edi Rama lëshoi të zgjedhurin e vet të dytë për shkak të ligjit të dekriminalizimit. Pas Valdrin Pjetrit që u dorëhoq, me një hetim që ende vijon, ra edhe kryetari i Bashkisë Vorë Agim Kajmaku, ndërsa i denoncuar njëlloj nga PD dhe në proces hetimi është një tjetër kryebashkiak socialist, ai i Vaut të Dejës, Mark Babani. Rezistencës tre mujore të Kajmakut, i dha fund hetimi i PP, që konkludoi se kryebashkiaku i Vorës Agim Kajmaku kishte fshehur problemet me drejtësinë në Greqi, ku përdorte emrin Jorgo Toto, konkretisht akuzën e përdorimit dhe shpërndarjes së kartmonedhave të fallsifikuara, kryer në vitin 2003, për të cilën kishte marrë pafajësi në shtator të këtij viti, pasi  kishte apeluar vendimin e dënimit të tij, teksa mbante postin e kryetarit të Bashkisë. Ai akt nuk hynte në veprat që ndalonin marrjen e një funksioni publik, por mungesa e sinqeritetit i kushtoi Agim Kajmakut postin, pasi sipas ligjit, pasqyrimi i të dhënave të pavërteta, të paplota, dhe të pasakta në formularin e dekriminalizimit, passjell përjashtimin e menjëhershëm dhe në çdo kohë nga kandidimi/zgjedhja/emërimi apo nga funksioni publik.

Pavarësisht mirëkuptimit të krahut të majtë në KQZ, për veprën për të cilën kishte marrë pafajësi, vendimmarrja finale ishte unanime: 5 vota pro ndërprerjes së mandatit si kryebashkiak për Agim Kajmakun. /abcnews.al

basha-rama-.jpg
ad min14:16 | 26/10/2019

Vendimi për zgjedhje të parakohshme në Maqedoninë e Veriut pas refuzimit nga BE për hapjen e negociatave ka trazuar politikën në Tiranë. A do ndjekë Shqipëria njëlloj e refuzuar modelin e fqinjit tonë ? Përtej deklaratave publike, Edi Rama dhe Lulzim Basha kanë nisur bashkëpunimin për reformën zgjedhore. Dritëhijet e kësaj panorame na sjell këtë javë Mimoza Kociu me Politika në ABC News.

Zgjedhjet e parakohshme, strategjia politike e MV pas refuzimit të BE për të hapur bisedimet e antarësimit, trazoi aktorët politikë në Shqipëri. Nuk ka një dakordësim të paktën publik për këtë model, por çka po bashkon Edi Ramën e Lulzim Bashën, duket interesi për reformën zgjedhore, pra rishikimi i rregullave të lojës për zgjedhje, të zakonshme apo të parakohshme.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Lëvizja e Km Zaev e mbështetur nga të gjitha partitë politike, për të cuar MV në zgjedhje të parakohshme, pas JO-së për hapjen e negociatave, solli ethe politike në Tiranë. I pari Lulzim Basha, u kujtua se mund të kërkonte të njëjtën gjë nga Edi Rama.

Pas refuzimit të KE, ishte Gjermania, mbështetësja kryesore e çeljes së negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, që përmes një mesazhi nxitës, kërkoi që reformat të mos ndalen. Përmes nënkryetarit të grupit parlamentar të shumicës, Vadeful dhe raporterit për Shqipërinë, në të njëjtin grup Shmid, Gjermania dha sinjalin se do këmbëngulë që hapja e negociatave të bëhet për dy vendet, sipas vendimit të miratuar në Bundestag.

Edi Rama e nisi të hënën jo në zyrën kryeministrore, por në selinë e partisë socialiste që drejton. çfarë e kishte nxitur vallë atë lëvizje që në nisje të javës? Pas tre orësh u bë i ditur vendimi i marrë: kryesia e PS nuk i njihte asnjë përgjegjësi qeverisë për mos hapjen e negociatave. Kryesia mbështeste Km, se nuk kishte asnjë arsye për të shkuar në zgjedhje të parakohshme si RMV, por vetë socialistët do përballen me një proces për të zgjedhur krerët e 61 degëve, në të 61 bashkitë që i morën në 30 qershor, si asnjë forcë politike në tre dekada demokraci. A kishte patur zëra që mendonin ndryshe në kryesi? Cili është qëndrimi i PS, për refuzimin për hapjen e negociatave? Përgjigjet mbeten brenda mureve ku u mbajt mbledhja tre orëshe, ndërsa qëndrimin se nuk kishte asnjë përgjegjësi si Kryeministër, Edi Rama ia besoi vec vetes, për t’ia përcjellë publikut.

Nëse këtë moment politik delikat mund ta tejkalojë me forcën e numrave në kuvend dhe peshën institucionale, KM e ka të qartë, se për 9 kushtet e Bundestagut, nuk e ka atë lloj fuqie. E ka nisur me reformën zgjedhore, një nga dy kushtet e para, që i mundëson uljen në një tryezë ndërqeveritare. Plotësimi i tyre e con drejt 7 kushteve të tjera, përmbushja e të cilave i mundëson Shqipërisë hapjen zyrtare të negociatave, me dy kapitujt e parë 23 e 24.

Dukshëm Edi Rama po përpiqet të ketë vetë kontrollin e përmbushjes së atyre kushteve. Kjo shpjegon edhe mungesën e një platforme, që do përfshinte edhe opozitën politike. Atë që e quan fazë të parë të reformës zgjedhore e ka planifikuar ta miratojë brenda vitit, pa asnjë pengesë, edhe pa opozitën politike e atë parlamentare, i sigurt se mund të shkojë përtej 80 votave, që ka arritur të ketë në kuvend.

Por lëvizja e Zaev kishte sjellë ethe edhe nga kampi opozitar. 3 ditë pas vendimit te Keshillit Europian për të mos hapur bisedimet e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, Lulzim Basha artikulon më qartë idenë e zgjedhjeve të parakohshme, tashmë pa kërkesën e hershme të qeverisë tranzitore. Pak orë pas atyre deklaratave mblodhi aleatët në seli për t’i përkthyer në strategji. Pas mbledhjes Monika Kryemadhi foli për protesta, nëse mazhoranca nuk reagon.

Këto lëvizje të të hënës, u pasuan me një komunikim virtual mes Ramës e Bashës për përgjegjësitë e negociatave. Kërkesës së Bashës se si përgjegjës Rama duhej ta conte vendin në zgjedhje të parakohshme, Kryeministri u përgjigj me një fragment nga mesazhi i Donald Tusk pas vendimit të BE, ku thuhej se dy vendet nuk kishin përgjegjësi. Basha iu përgjigj në tuiter se shqiptarët janë të lodhur me justifikimet e KM për dështimet e mosmbajtjen e përgjegjësive dhe solli citate mesazhesh nga Merkel e Macron. Përballja virtuale nuk u ndal aty. Rama e vijoi lojën e Basha i shkoi pas, deri kur mbaruan mesazhet e liderëve europianë.

Por përgjegjësia për mos hapjen e negociatave dhe modeli që dha Zaev ishte gjatë gjithë javës kryetemë e çdo bisede e debati televiziv, njëlloj si në rrjetet sociale, e jo vetëm në Shqipëri. Der Spiegel një nga revistat gjermane informative me tirazh të lartë në Europë, analizonte në një artikull të posaçëm vendimin e BE, si shkelje premtimi që i kishte bërë Shqipërisë dhe MV për hapjen e negociatave. E ndërsa për Shkupin e konsideronte një befasi e vërtetë “jo”-në pas përmbushjes së kushtit për ndryshimin e emrit, për Tiranën analiza pranonte arsyetimin se ka ende probleme të mëdha për të zgjidhur, sidomos me mafien e drogës. Një konstatim që Lulzim Basha e gjeti si pjesë e denoncimeve të opozitës.

Njëlloj edhe krerët e grupeve politike në PE, që e konsideruan të gabuar mos hapjen e bisedimeve të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Qëndrimet u materializuan në një rezolutë, që mori mbështetjen e 412 eurodeputetëve, ku refuzimi ndaj Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut konsiderohej gabim strategjik. Rezoluta e Parlamentit Europian apelon për një vendimmarrje të shpejtë për hapjen e negociatave për dy vendet, ndërsa shpreh gatishmërinë e PE për ndryshimin e metodologjisë së procesit të zgjerimit, sipas propozimit të Macron.

Në Tiranë, c’ka në fillim javë u duk si tension i ri politik, u orientua drejt bashkëpunimit, edhe pse në distancë. Reforma zgjedhore një nga dy kushtet e para të Bundestagut, duket se ka vëmendjen si të Ramës ashtu edhe të Bashës. Socialistët përgatitën një draft të parë me ekspertët e tyre, që u paraqit në komisionin e reformës zgjedhore, të enjten e javës politike që lamë pas. Paralelisht opozita diskutoi një draft të vetin, në një tryezë në nivel teknik në selinë blu, me përfaqësues të të gjitha partive aleate. Duket se opozita do bëjë pjesën e vet në përmbushje të atij kushti.

Madje drejtuesi politik i tryezës zgjedhore të opozitës, saktëson se pse reforma duhet bërë mes PS e opozitës politike. Njëlloj si më herët, socialistët duken mjaft të kënaqur të kenë kontributin e opozitës politike, madje Gjiknuri tregon edhe mënyra sui generis të këtij bashkëpunimi. Ka një detaj në draftin e socialistëve, që tingëllon si përmbushje e pjesshme e kërkesës së opozitës për qeveri teknike 6 muaj para zgjedhjeve. Janë ndryshimet në nenin 4 që i japin të drejtë KQZ-së të anulojë aktivitet e qeverisë apo bashkive gjatë fushatës elektorale, nëse konstaton se veprimtaria e tyre mund të përbëjë keqpërdorim të burimeve shtetërore.

Pikërisht këtë e evidentoi Gjinknuri. Por përtej qëndrimit të opozitës parlamentare, Edi Rama e di mirë se rëndësi të pazëvendësueshme ka perceptimi publik, dhe akti i Zaev mbetet i freskët. Një telefonatë me Merkel të enjten ishte mundësia për të fituar terren në perceptimin publik. E shfrytëzoi më së miri, ndërsa efekti në nivel personal i asaj telefonate, i lexohej tek shpallja si tuiter i ditës i lajmit që vetë kishte ndarë. Ajo telefonatë i shërbeu si argument edhe në studion e Blendi Fevziut, për të thënë se marrëdhënia e tij me kancelaren Merkel nuk kishte ndryshuar. Përballë skepticizmit që hasi në debat, KM theu edhe rregullin që vetë përsërit atë të konfidencialitetit, dhe ndau një detaj tejet të rëndësishëm nga biseda kokë me kokë me Merkel më 13 shtator në kancelarinë gjermane.

Por c’ka Kryeministri nuk thotë është se homologu i tij Zaev, e kishte marrë telefonatën nga Merkel 6 ditë më herët, menjëherë pas vendimit të KE. Sidoqoftë edhe 6 ditë me vonesë, për Ramën ajo telefonatë mbetet e çmuar, pasi presionit të brendshëm pas JO-së për hapjen e negociatave, i vuri përballë ndërkombëtarët që thotë se e mbështesin. Pavarësisht gjithckaje, c‘ka nuk ka ndryshuar për KM është leximi i krizës politike. Në rezolutën e Bundestagut, përkrah 9 kushteve, thuhet se zgjidhja e krizës politike lidhet me ecurinë e negociatave, por Rama nuk e pranon pjesën e vet.

E pavarësisht deklaratave, në fund të ditës si Edi Rama ashtu edhe Lulzim Basha e kanë kuptuar se në raundin më të parë të Këshillit Europian, do jetë pozicioni gjerman ai që do dominojë. Pas protagonizmit me veton që vuri për Shqipërinë e MV, edhe Presidenti francez Macron është dakordësuar me konkluzionin e publikuar të Samitit, se “Këshilli Evropian do t’i rikthehet çështjes së zgjerimit përpara samitit BE-Ballkani Perëndimor në Zagreb në maj 2020.”

Para samitit të Zagrebit drita jeshile për MV e Shqipërinë mund të hapet pikërisht sipas propozimit gjerman, që ka gjetur mbështetje edhe tek vendet skeptike. Por Shqipëria duhet të bëjë pjesën e saj dhe si Rama ashtu edhe Basha i kanë marrë mesazhet e kësaj pritshmërie. Finalizimi i reformës zgjedhore do jetë një test i pjekurisë së palëve për të tejkaluar krizën politike. Ndërsa grupi i dytë i kushteve gjermane, parashikon që në pikën e parë, zbatimin e reformës zgjedhore të miratuar, një sinjal se zgjedhjet e parakohshme nuk janë tabu.  /abcnews.al

politika-ne-abc-news-1280x716.jpg
ad min18:44 | 19/10/2019

BE refuzoi të hapte negociatat e antarësimit si me Shqipërinë ashtu edhe Maqedoninë e Veriut. Mosndarja e dy vendeve aspirante, ndikoi në reagimin e Tiranës zyrtare, si në justifikimin e Edi Ramës, ashtu edhe në apatinë e Lulzim Bashës. Ndjekim Mimoza Koçiun me Politika në ABC News.

Për herë të katërt, që prej 2014, kur mori statusin e vendit kandidat, Shqipëria e humbi shansin e hapjes së negociatave. Franca frenuese e zgjerimit mori pas vetes edhe vende të tjera, që ishin për lënien në klasë të Shqipërisë, por jo të Maqedonisë së Veriut, duke bërë që të dy vendet të mbeten në vend numëro. Në Tiranë Edi Rama e Lulzim Basha po bashkëjetojnë çuditshëm me krizën politike 9 mujore, një realitet absurd që u evidentua edhe nga Kryeministri italian, vend mbështetës i fortë i Shqipërisë për hapjen e negociatave. Refuzimi i BE për hapjen e negociatave duket se nuk do e prishë këtë status quo, të paktën së afërmi. Duket se nuk do shohim as modelin e fqinjit tone, Maqedonisë së Veriut, ku zgjedhjet e parakohshme u shfaqën nga Zaev, si opsioni më i parë pas dështimit në hapjen e negociatave.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

16 muaj pasi kishin vënë disa kushte, si për Shqipërinë e Maqedoninë, Këshilli Europian nuk gjeti dot unanimitetin e kërkuar, për të nisur bisedimet e anëtarësimit me këto dy vende. Në Tiranë ky vendim u parapri me një klimë stanjacioni. Kriza politike e institucionale vijon prej 9 muajsh e aktorët kryesorë po bashkëjetojnë me të, pa vullnetin për ta zgjidhur. Ua vuri në pah, Km italian në pak orë qëndrim në Tiranë, duke premtuar se si pjesë e Këshillit Europian do bënte gjithcka mundej që Shqipërisë t’i hapen negociatat. Por Giuseppe Conte nënvizoi pritshmërinë për zgjidhjen e krizës politike, duke i thënë KM se duhej të bënte lëvizje konkrete.

Nuk pati një reagim nga Kryeministri, por i njëjti mesazh duhej të ishte përcjellë edhe në takimin me presidentin Meta e kreun e opozitës Basha. Të dy i bashkoi 10 vjetori i Kastiftung në Shqipëri, fondacioni politik i Unionit Kristian-Demokrat të kancelares Merkel, mazhoranca që e orietoi Bundestagun drejt hapjes me kushte të negociatave për Shqipërinë, pasi në mënyrë të përsëritur ishte ofruar për të ndërmjetësuar zgjidhjen e krizës. Ilir Meta ripërsëriti apelin për dialog mes palëve.

9 kushtet gjermane Lulzim Basha thotë se i ka kauzë të vetën. Por asnjëra palë nuk shkoi përtej deklaratave. Kjo panoramë mbeti kokëfortë në Tiranë, teksa në Bruksel sinjalet e refuzimit qartësoheshin ditë pas dite: të parët ambasadorët e përhershëm që dështuan për të gjetur gjuhën në tre takime të përjavshme. Pas tyre, njëlloj edhe ministrat e jashtëm të vendeve anëtare. Refuzimi i Francës kishte ndikuar edhe vendet e tjera, Holandën e Danimarkën. Në siklet së pari u vu Komisioni Europian, rekomandimi i të cilit nuk konsiderohet nga Këshilli, prej të paktën 4 vitesh.

Pavarësisht atij mesazhi paralajmërues, Rama u shfaq optimist në një videomesazh nga makina e tij, teksa njoftonte se po shkonte në Bruksel bashkë me Zaev. Shefi i ekzekutivit njoftoi shqiptarët se Merkel do takonte Macronin skeptik, për ta bindur për një PO për negociatat. Sipas informacionit zyrtar në faqen e presidencës franceze, mikpritëse e takimit, në fokus ishte bashkëpunimi mes dy vendeve për mbrojtjen, klimën, inovacionin, hapësirën dhe kulturën. Disa prej tyre do ishin edhe objekt i Samitit të KE. Kjo duket arsyeja se pse takimit Merkel-Makron, i ishte bashkuar edhe presidentja e zgjedhur e KE Ursula von der Leyen.

Ish-ministrja e Mbrojtjes e Merkel mbështetet nga Franca, pasi sic thuhet në faqen zyrtare të presidencës franceze, programi i Von der Leyen është frymëzuar nga vizioni i Francës për risktrukturimin e BE, i paraqitur nga Macron në Shtator 2017 e i detajuar në Mars 2019, sipas të cilit nuk duhet të ketë zgjerim me vende të reja, pa reformuar në thellësi BE-në. Për pasojë vendimmarrja për Shqipërinë e MV, doli në konferencën për shtyp Makron-Merkel, vetëm pas pyetjes që bënë gazetarët. Presidenti francez e ilustroi me Shqipërinë arsyen se përse nuk duhet lejuar zgjerimi, pa e reformuar si proces.

Kancelarja Merkel u përpoq të merrte kohë. Por të nesërmen para nisjes për në Bruksel, para Bundestagut, Merkel nuk u shfaq optimiste. A po përgatiteshin vallë për këtë vendimmarrje dy vendet në pritje? Në Bruksel dy ditë para Samitit u shfaq Km Zaev, që pati takime me kreun e PE David Sasoli, presidentin në largim të KE Donald Tusk dhe një takim e konferencë për shtyp me komisionerin për zgjerimin Johannes Hahn, që konfirmoi deklaratën e dhënë më herët, se qeveria e tij mund të rrëzohej në rast të një refuzimi nga KE për hapjen e negociatave.

Siç kishte njoftuar, në Bruksel kishte mbërritur edhe Rama. Takim me Tusk, Mogherinin e Hahn, e në vend të një konference për shtyp si me Zaev, një mesazh përmes gojës së komisionerit, se një JO për hapjen e negociatave, nuk ishte faji i qeverisë. Arritja e marrëveshjes për Brexit me Britaninë e Madhe, pika e parë në axhendën e Samitit të Këshillit Europian, nuk e cliroi dot vendimmarrjen për një dritë jeshile për Shqipërinë e RMV. Madje as lehtësimi për një armëpushim të Turqisë ndaj kurdëve në Veri të Sirisë, i arritur pas një takimi 4 orësh të zv/presidentit amerikan Pence me presidentin Erdogan në Ankara.

Në tryezën e KE mbetën vetëm çështjet e BE në vazhdim, buxheti, klima e zgjerimi, por nuk pati dritë në fund të tunelit për Shqipërinë e MV. E para që reagoi nga tryeza e udhëheqësve ishte kancelarja Merkel e cila tha se kjo qasje do zhgënjente dy vendet. Ai që i kishte prerë shpresat edhe për MV ishte presidenti Francez. I kishte vënë veton dritës jeshile, që disa vende do i hapnin Shkupit.

Kush ia kishte vizatuar vallë Presidentit Macron, atë skenar dhune, në rast të ndarjes së Maqedonisë së Veriut nga Shqipëria? SHBA shohin një tjetër rrezik nga vendimi i KE që e vlerësojnë zhgënjyes. Në një deklaratë të DASH thuhej se një vendim pozitiv do të kishte riafirmuar besueshmërinë e rrugës së këtyre vendeve për në BE dhe do t’i ishte kundërvënë vendosmërisht aktorëve të huaj dashakeqës, të cilët kërkojnë të minojnë vlerat perëndimore dhe komunitetin euro-atlantik. Lënia në klasë e dy vendeve është një lehtësim politik për Ramën, që paraprakisht e ka lexuar atë qasje, si problem të vetë BE, edhe pse për Shqipërinë rezervat ishin materializuar tek 9 kushtet gjermane. A e ndjen vallë Kryeministri se duhet të ndryshojë dicvka, qoftë edhe të testojë veten në kuvend?

Opozita duket që kishte pritshmëri për hapjen e negociatave me 9 kushtet gjermane, të cilat do ta ulnin në tryezë me Edi Ramën. Tonaliteti i zbutur politik i Bashës dhe përcaktimi i reformës zgjedhore si prioritet, duket orientimi që bashkon PD me PS, i nxitur apo jo nga ndërkombëtarët. Roli i tyre në Tiranë mbetet i zbehtë, sidomos pas situatës në të cilën u përfshi javën politike që lamë pas, iniciuesi i tryezës zgjedhore edhe me opozitën politike, ambasadori i OSBE Bern Borchardt.

Mbrëmjen e 13 tetorit, kreu i prezencës së OSBE po kalonte në trotuarin ku po qëndronin familjarë e mbështetës të protestuesve të arrestuar, kur drejt tij është lëshuar thirrja “shame on you”, “turp të kesh”, e cila 5 muaj më parë ishte shkruar në hollin e pallatit ku ai jetonte, e që u lexua gjerësisht si kërcënim ndaj ambasadorit për shkak të deklaratave të tij kundër dhunës në protestat e opozitës. Rikthimi i kësaj shprehje, duket i ka humbur vetëpërmbajtjen gjermanit Bernd Borchard ndërsa ky gjest i tij si përgjigje, bëri xhiron e mediave e rrjeteve sociale. Prezenca e OSBE ne Shqipëri postoi në llogarinë tuiter një mesazh ndjese të ambasadorit.

Këshilli i Ambasadorëve shqiptarë dënoi gjestin dhe kërkoi nga OSBE marrjen e masave disiplinore ndaj diplomatit të lartë, ndërsa vetë banorët e unazës së re iniciuan një peticion ku kërkohet shkarkimi i ambasadorit. Njëlloj si në rastin e shkrimit në banesë, politika ishte e ndarë në leximin e ngjarjes. Por Parlamenti prej muajsh me 122 deputetë nga 140 që parashikon kushtetuta, vijon të humbasë së pari solemnitetin e vet. Një situatë në kufijtë e një telenovele u prodhua brenda grupit Demokrat 9 anëtarësh, deputetë të dalë nga listat e Lulzim Bashës, që thyen vendimin politik për djegien e mandateve. Një tentativë për të larguar Rudina Hajdarin nga kreu i grupit, duke e zëvendësuar me Korab Litën dështoi, ndërsa të paktën dy deputetë që kishin firmosur për shkarkimin e Hajdarit, ndryshuan mendje. Kjo e fundit ia faturoi Lulzim Bashës atë tentativë, ndërsa siguroi votat e 5 deputetëve të tjerë duke shpëtuar postin e vet, por dhe grupin nga shkrirja.

Energjitë politike në Tiranë mbeten të fokusuara tek axhendat respektive, të orientuara më shumë drejt ndarjes, të paktën publikisht, sesa drejt bashkimit. E tillë duket iniciativa e socialistëve për të shkarkuar presidentin e Republikës, pas anullimit prej tij të zgjedhjeve vendore të 30 qershorit. C’ka i bashkoi në orientimin që komisioni i Venecias të interpretonte vendimin e Ilir Metës, i ndau sërish në leximin e konkluzioneve. Për herë të parë opinioni përfundimtar i komisionit pësoi ndryshime të ndjeshme nga varianti paraprak. Në dokumentin final konstatimet ishin zëvendësuar me vlerësim hipotetik, duke ia lënë fjalën e fundit parlamentit e Gjykatës kushtetuese.

Dy janë momentet ku spikasin këto ndryshime të lidhura me aktet e kreut të shtetit. Në draft dokument në pikën 99 të konkluzioneve thuhej se  “Presidenti i tejkaloi kompetencat e tij sipas Kushtetutës, fillimisht duke anulluar e më pas, duke shtyrë zgjedhjet lokale dhe se i takon parlamentit e GJK të vlerësojë peshën e shkeljeve të rënda, që do çonin në shkarkimin e presidentit”.

Ndërsa në opinionin përfundimtar fraza konstatuese e tejkalimit të kompetencave është hequr, por duke u plotësuar pjesa vijuese me specifikim të njëjtë. Ndryshim ka pësuar dhe pika 101 e përfundimeve të Komisionit të Venecias. Konstatimi i draftit paraprak se “Presidenti tejkaloi kompetencat e tij kushtetuese duke anulluar dhe shtyrë më pas zgjedhjet lokale, përtej mandatit zgjedhor të autoriteteve lokale, pa një bazë të veçantë ligjore”, është riformuluar, duke e sjellë si akt hipotetik, në konkluzion të parashtrimeve të mëparshme.

Këto ndryshime nga drafti paraprak, të cilin e pati kritikuar ashpër, i evidentoi i pari Presidenti Meta. Por pika e pandryshueshme e ekspertëve se gjesti i Metës nuk justifikon shkarkimin e tij, nuk arriti t’i bashkonte palët, mazhoranca kundër e opozita politike pro Presidentit. JO-ja e KE për hapjen e negociatave, iu shtua kësaj situate absurdi Kafkian, ku kriza politike po përjetohet si normalitet. “Jeta vazhdon” duket filozofia e Tiranës zyrtare, që po arshivon dështimin e radhës pa reflektim. Krejt ndryshe nga Maqedonia, ku KM Zaev, edhe pas presionit të Opozitës mori përgjegjësinë për refuzimin e KE, dhe tregoi gatishmëri për ta cuar vendin në zgjedhje të parakohshme. E paqartë nëse palët në Tiranë do impenjohen të paktën për një strategji për vendin, ndërsa hapja e negociatave do të shqyrtohet sërish vitin e ardhshëm, para Samitit BE-BP, që do mbahet në Zagreb të Kroacisë në Maj 2020./abcnews.al

holanda.jpg
Autor E15:34 | 12/10/2019

Teksa ka nisur numërimi mbrapsht për fatin e negociatave me BE, në Tiranë opozita po hesht kujdesshmëm, ndërsa KM vijon të përgatisë terrenin për JO-në, e cila javën politike që lamë pas, u përforcua edhe nga Holanda e Franca.

Kjo e fundit duket se do penalizojë edhe Maqedoninë e Veriut, një lehtësim politik për Km Rama.

Numërimi mbrapsht ka nisur edhe për Ilir Metën, teksa të hënën Venecia do publikojë Opinionin zyrtar.

Pavarësisht numrave bë kuvend, socialistët nuk kanë situatë të qetë brenda partisë, ndërsa nga Kosova fitorja e Albin Kurtit e Vjosa Osmanit, dukej sinjali i triumfi zgjedhor i të rinjve ndaj establishmentit politik shumëvjecar, një trend i viteve të fundit në Europë.

Po cfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Në një fjalim në Kuvend, kryeministri Rama tha se debati për zgjerimin ose jo të BE-së në politikën e Holandës po bëhet vetëm në kuadër të elektoraktit vendas.

“Besoj se duke ndjekur debatin në Parlamentin holandez, kushdo që dëshiron të kuptojë, ka mundur të kuptojë se të gjitha fjalimet e bëra në Parlament i janë drejtuar elektoratit të atij vendi dhe se në të gjithë qasjen e Parlamentit, apo të partive të ndryshme brenda Parlamentit është përvijuar i gjithë debati i brendshëm me forcat pro zgjerimit, me forcat kundër zgjerimit, me zërat që fuqizojnë mesazhin e nevojës për të vazhduar procesin e zgjerimit dhe zërat që fuqizojnë mesazhin e nevojës për ta ndaluar procesin e zgjerimit”, u shpreh Rama.

Një ditë përpara këtij qëndrimi, ministri i jashtëm i Holandës Stef Blok ishte thirrur në seancë dëgjimore para Komisionit të Çështjeve Europiane të parlamentit holandez mbi qëndrimin e MPJ për Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut.

Qëndrimi që i ishte përcjellë parlamentit përmes këtij dokumenti, në të cilin konkludohej se “Shqipëria duhet të bëjë më shumë për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar.

Kabineti qeveritar mendonte se është e parakohshme hapja e negociatave tani. Në dokument pasqarohej edhe qëndrimi gjerman me kushtet e bundestagut por pa një vlerësim konkret ndaj tij.

Politika në ABC News ka mësuar se partitë e ekstremit te majtë, ato të ekstremit të djathtë, si dhe partia e koalicionit qeverisës CDA janë shprehur qarësisht kundër hapjes së negociatave me Shqipërinë.

Të vetmit që u shprehën pro gjatë asaj séance në komision ishin Social demokratët dhe Të gjelbrit e majtë.

Këta të fundit sugjeruan që Holanda të bashkohej me qëndrimin gjerman me kushte. Dy ishin pyetjet kryesore që iu drejtuan ministrit Blok.

A qëndron aleanca e vendeve të BE kundër Shqipërisë, si në 2018?

A do pajtohet JO, me kusht e Holandës, me PO, POR… të
Gjermanisë?

Politika në ABC News ka mësuar gjithashtu se së pari ministri Blok ka thënë se i qëndron mocionit të miratuar në dhomën e ulët në qershor kundër celjes së negociatave me Shqipërinë.

Për pyetjen e parë, ai ka pranuar se nuk është i sigurt nëse një aleancë kundër celjes së negociatave, si në vitin 2018 mes Francës dhe Danimarkës qëndron akoma.

Por ka lënë të hapur pozicionin e qeverisë holandeze për pyetjen e dytë, pra njësimin me pozicionin e Bundestag-ut gjerman për Shqipërinë, duke thënë se këtë do ta diskutojë edhe me vendet e tjera anëtare.

Politika në ABC news ka mësuar edhe se edhe dhoma e përfaqësuesve të Parlament ka kërkuar interpelancë me kryeministrin Rutte për qëndrimet e Holandës.

Interpelanca do mbahet të martën e 15 tetorit, pas mbledhjes së ministrave të jashtëm të BE në Luksenburg, ku Holanda do përfaqësohet vetëm me ambasadorin, pasi ministri i jashtëm do jetë në vizitë në Indi.

Nëse do ketë një vendim nga mbledhja e ministrave të jashtëm, Rutte do sqarojë qëndrimin e Holandës aty, e nëse jo, atëherë kryeministri do do të japë llogari në seancë plenare për qendrimin që do mbajë në Samitin e Këshillit Europian si për Shqipërinë ashtu edhe për Maqedoninë e Veriut.

Politika në ABC Neës ka mësuar se ka një lëkundje të qëndrimit të Holandës, jo për të ndryshuar pozicionin ndaj Shqipërisë, por për të mos e bllokuar Shqipërinë nëse Holanda mbetet e vetme në kundërshtinë e saj për hapjen e negociatave./Politika në ABC News/

rama-basha1-1280x680.jpg
ent ela14:02 | 05/10/2019

Si Edi Rama ashtu edhe Lulzim Basha e humbën një javë nga koha deri në Samitin e Këshillit Europian të 17-18 Tetorit. 9 kushtet gjermane për hapjen e negociatave, u panë si instrument për përplasjen e radhës të brendshme, e jo si një urë për dialog mes palëve.

Kryeministri ka rikthyer narrativën se është BE, ajo që nuk është gati për zgjerimin dhe i shkel syrin opozitës parlamentare, ndërsa kryetari i PD përcjell ultimatume në emër të opozitës politike. Aktori i tretë Ilir Meta është i fokusuar tek Komisioni i Venecias, që në një draft-opinion të kërkuar nga Kuvendi vërente se presidenti kishte tejkaluar kompetencat me anullimin e 30 qershorit, por akti nuk përbënte shkelje të rëndë kushtetuese.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Edi Rama u shfaq të enjten, për herë të parë në foltoren e kuvendit për këtë sesion të ri parlamentar. Fati i negociatave të Shqipërisë pas kushteve gjermane, e kërkonte një shpjegim publik. Sapo ka lënë pas vitin e 6-të si Km, e prej 2014 vendi nuk po bën hap para për hapjen e negociatave. Njëlloj si qershorin e 2018, sikleti politik është i lexueshëm për një vendimmarrje, që do i hapte dritën jeshile negociatave Maqedonisë së Veriut e jo Shqipërisë. Në Bruksel ambasadorët e përhershëm të 28 vendeve anëtare, që përgatisin qëndrimin për ministrat e jashtëm, të cilët nga ana e tyre ia përgatisin Këshillit Europian, treguan në mbledhjen e parë përgatitore, se sa shumë skepticizëm ka për Shqipërinë.

Qeveria e mëparshme e djathtë në Danimarkë që kishte kundërshtuar hapjen e negociatave në qershor 2018, u rrëzua në zgjedhjet e një viti më vonë. Km socialdemokrate 41 vjecare daneze Mette Frederiksen, udhëheq një koalicion qeverisës me parti të majta e të qendrës së majtë, njëlloj skeptike si paraardhësja e djathtë.

Për momentin, duket se zgjidhja gjermane për të mos shkëputur Shqipërinë de jure nga Maqedonia e Veriut, duke i vendosur disa parakushte, ka bërë që Franca, kundërshtare e shpallur e zgjerimit të BE pa reformimin e tij, të mos shprehet ende. Padyshim që Kryeminiatri i është mirënjohës Gjermanisë e kancelares Merkel që i dha një rrugëdalje, por në debatin e brendshëm ua lexon shqiptarëve atë qëndrim, si problem të brendshëm të Gjermanisë.

Çfarë Kryeminsitri nuk thotë është se të paktën 4 nga detyrat e lëna nga Këshilli Europian qershorin e 2018, përmbushja e reformës zgjedhore, dialogu politik, ndëshkimi i korrupsionit në nivelet më të larta dhe ngritja e SPAK e BKH janë risjellë në listën e kushteve gjermane si të paplotësuara. Por Rama bashkohet në mendimin e përgjithshëm se RMV ka dhënë rezultate, edhe pse BE e ka zgjatur procesin për të me vite.

Maqedonia e ka marrë 9 vite para Shqipërisë, në dhjetor 2005 statusin e vendit kandidat, ndërsa ka përfituar njëkohësisht me Shqipërinë, në dhjetor 2009, lëvizjen pa viza në Shengen. Prej atëherë Maqedonia ka një ish Kryeministri në arrati nga dënimi me dy vjet burg për korrupsion, e një qeveri të re, që zgjidhi mosmarrëveshjen bllokuese me Greqinë, duke ndryshuar emrin në Maqedonia e Veriut. Ajo marrëveshje pati vlerësim të lartë ndërkombëtar, e të premten e javës politike që lamë pas, në Shkup e Athinë ishte vetë sekretari amerikan i shtetit Mike Pompeo.

Nga ana e saj, Shqipëria ka mbetur në vend numëro, prej qershorit 2014, kur mori statusin e vendit kandidat, edhe pas një rezolute mazhorancë-opozitë në kuvend, iniciuar nga PD. Por këtë rezultat KM e sheh si problem të BE e për ta ilustruar, sjell si shembull Kosovën.

Serbia në fakt e ka marrë statusin e vendit kandidat në mars 2012, 4 vjet pasi Kosova kishte shpallur pavarësinë. 2 vjet më vonë, Serbia hapi negociatat e antarësimit me BE, e në 5 vjet proces, Beogradi ka hapur 17 nga 35 kapitujt e negociatave, dy nga të cilët i ka mbyllur.

Mali i Zi është vendi më i përparuar i rajonit në këtë drejtim. E mori statusin e vendit kandidat në dhjetor 2010, 4 vjet pasi kishte shpallur pavarësinë nga Serbia. Dy vjet më vonë hapi negociatat e antarësimit, e aktualisht ka hapur 32 nga 35 kapitujt e negociatave, 3 nga të cilat ka arritur t’i mbyllë, por pa një avancim në 2019.

Duket thënë se asnjë nga vendet e rajonit, nuk ka një problematikë të brendshme kaq të spikatur sa Shqipëria, sic është mungesa e theksuar e dialogut politik. Prej 7 muajsh vendi po përjeton një krizë të fortë politike, e cila u evdidentua në mocionin e Bundestagut, ku mes 9 kushteve, bashkë me paralajmërimin se kjo situatë ndikon tek negociatat me BE.

Ai që nuk sheh krizë në Shqipëri është Kryeministri Rama.

Lulzim Basha që e sheh krizën, nuk po arrin të artikulojë një strategji, që shkon përtej paralajmërimeve nga selia blu.

Një qasje me të cilën Kryeministri duket komod.

Funksionimi i Gjykatës Kushtetuese e asaj të Lartë dhe finalizimi i reformës zgjedhore janë dy kushtet gjermane të fazës së parë. Përballë propozimit të Bashës që kërkon ndërkombëtarët si aktorë në një proces jashtë kuvendit, Kryeministri thotë se mund ta miratojë reformën zgjedhore, edhe vetëm me opozitën parlamentare, pasi i vetëm nuk i arrin 84 votat e nevojshme. Opozita parlamentare nga ana e saj kërkon ndryshimin e sistemit, duke hapur listat e kandidatëve, cka do i hiqte ekskluzivitetin e përzgjedhjes, kryetarëve të partive.

Pavarësisht këtyre tiradave, Rama është po aq komod, pasi opozita parlamentare i jep legjitimitet kuvendit pas largimit të PD, LSI e aleatëve të tyre. Ç’ka i mbetet është të shpotisë të dy palët.

Dialogu gjithëpërfshirës është një nga 10 pikat e rezolutës në mbështetje të hapjes së negociatave, që Kuvendi miratoi me 108 vota pro të enjten, një iniciativë e Rudina Hajdarit e Senida Mesit. Një njohës i mirë i BE, si ish ministri i jashtëm Ditmir Bushati, propozon që kushtet e Bundestagut të kthehen në program pune, për një pakt kombëtar për integrimin, ku peshën më të madhe ia njeh mazhorancës ku bën pjesë.

Nga kampi i opozitës politike, Grida Duma i lexon 9 kushtet e Bundestagut si një detyrim për Ramën që të ulet në dialog për zgjidhjen e krizës

Njëlloj e sheh edhe Lulzim Basha që në takimin me strukturat më të larta të PD, kërkoi mobilizim për zgjedhje të parakohshme. Lulzim Basha nuk ka projektuar, të paktën publikisht një kohë për zgjedhjet e parakohshme, por kjo nuk e pengon të bëjë paralajmërime fushate. Me një letër të hapur paralajmëroi bankat javën politike që lamë pas që të mos rrezikojnë, duke financuar PPP-të që i konsideron korruptive, e që i anullon sapo të vijë në pushtet. Duket se KM nuk e shqetëson kjo strategji e Bashës e ka gati përgjigjen-batutë.

A po pret vallë Lulzim Basha vendimin e Këshillit Europian të 17-18 Tetorit për Shqipërinë, për të vepruar më pas? Mungesa e sigurisë që vendet e Unionit të ndikohen nga Gjermania e të hapin dritën jeshile si për RMV ashtu edhe për Shqipërinë, lexohet tek argumentet që përzgjedh KM për të justifikuar qëndrimin e vendeve skeptike. Finlanda, kryesuesja e rradhës e BE, e tha në Tr përmes ministrit të jashtëm qëndrimin pro Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut.

Atë qëndrim e rimori KM, si argument shtesë në debatin e brendshëm, se përse Shqipëria rrezikon sërish hapjen e negociatave.

Por Kryeministri i Holandës vazhdon t’i qëndrojë vendimit të parlamentit të vendit të tij për Shqpërinë. Në Berlin, përkrah kancelares Merkel, Rutte bëri dallimin me RMV, për të cilën parlamenti i vendit të tij ka dhënë dritën jeshile.

Parimi i vendimmarrjes në KE është unanimiteti, për pasojë vetoja, qoftë edhe e njërit nga 28 vendet anëtare është vendimtare. Lulzim Basha sheh si përgjegjës Kryeministrin.

Dy kampet politike duken krejt të ndarë në qëndrimet e tyre, pasi njëlloj si Rama, edhe Lulzim Basha publikisht i ka unanimë të vetët, edhe aleatët të cilët i takon më shpesh për të konfirmuar se janë në një mendje.

Denoncimi mbetet shtylla e vetme e aksionit opozitar. Javën politike që lamë pas, i dha zë lajmit se në një gjykatë në SHBA kishte dënuar me 4 muaj burg shtetasin William Argeros, nën akuzën se kishte mundësuar kalimin e 80 mijë dollarëve nga një burim jo amerikan tek shtetasi amerikan Bilal Shehu, për sigurimin e një fotoje me presidentin e kohës Barak Obama gjatë një eventi elektoral për mbledhje fondesh. Avokati kishte deklaruar në gjyq se klienti i tij po vepronte në emër të Edi Ramës, në kohën e fotos, kandidat për KM.  Por sipas ligjit amerikan shtetasit e huaj nuk lejohen të japin kontribute financiare për kandidatët federalë. Në Tiranë PD i kërkoi prokurorisë hetimin e Kryeministrit Rama, për burimin e 80 mijë dollarëve, që sipas saj siguroi atë foto të vitit 2012 më Barak Obamën. Edi Rama mohoi përgjegjësinë të enjten në studion e Sokol Ballës, duke kujtuar hetimin ndaj Bashës për paratë e përdorura prej tij për lobim në SHBA

Çështja e hapur mes mazhorancës me presidentin Meta u aktivizua në publik pas publikimit të një draft-opinioni të Komisionit të Venecias, i kërkuar nga Kuvendi i Shqipërisë për të ndihmuar vendimmarrjen e komisionit të posacëm parlamentar, i ngritur për shkarkimin e presidentit, pasi socialistët propozues e konsiderojnë shkelje të rëndë kushtetuese shtyrjen e zgjedhjeve të 30 qershorit. Në draft opinion thuhet se Presidenti ka tejkaluar kompetencat me shtyrjen e datës së zgjedhjeve, por akti nuk mund të konsiderohet shkelje e rëndë.

Por Ilir Meta reagoi fort ndaj Venecias, duke i kërkuar që të rishikonin draft opinionin para se ta miratonin, pasi në gjykimin e kreut të shtetit, drafti ishte kontradiktor, jo racional, i pabalancuar e i paplotë. Meta i drejton 10 pyetje të tjera Komisionit të Venecias, ndër të cilat spikasin ajo se cili është organi që dekreton zgjedhjet, e cili është organi që gjykon dekretet e Presidentit. Ndërsa arsyet e anullimit të zgjedhjeve i përsëriti edhe njëherë për Blendi Fevziun

Nëse në Shqipëri nuk ka një përpjekje serioze që aktorët politikë të bëhen bashkë për tejkalimin e krizës 7 mujore, në Bruksel pro Shqipërisë u bënë bashkë përmes një letre publike, zyrtarët në largim e ata të ardhshëm, Presidenti në largim i Këshillit Europian Donald Tusk, presidenti actual i PE David Sassoli, Presidenti në largim i Komisionit Europian Jean Claude Juncker dhe pasardhësja e tij që merr detyrën më 1 Nëntor Ursula fon Der Leyen.

Që ndarja mbetet e fortë në BE, po aq sa përpjekjet për ta kapërcyer atë, këtë e dëshmojnë edhe dy draft dokumente të ministrave të jashtëm të BE, që agjensia mediatike Bloomberg thotë se i ka parë, me qëndrime të kundërta, mbi vendimin që do i sugjerohet Këshillit Europian për Shqipërinë e Maqedoninë e veriut. Drafti më i fundit sipas Bloomberg është pozitiv.

Edhe javën politike që lamë pas, palët u fokusuan tek debati i brendshëm, pa një akt apo alternative për t’i dhënë fund krizës politike mbi 7 mujore. Km vijon të mbështetet i sigurtë tek numrat në kuvend, ndërsa Basha nuk po shkon përtej paralajmërimeve e ultimatumeve verbale. Janë dy momente në javët e ardhshme që do prekin të gjitha palët e do reflektohen në klimën politike në vend. Më 11 Tetor Komisioni i Venecias publikon opinionin mbi aktin e anullimit të 30 qershorit nga presidenti Meta, ndërsa një javë më vonë më 17 e 18 Tetor Këshilli Europian do vendosë nëse do hapë ose jo negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut. /ABC News Albania 24/7

 

 

 

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono