Kanceri i prostatës është kanceri i dytë më i zakonshëm pas kancerit të lëkurës. Sipas studimeve të Shoqërisë Amerikane të Kancerit, një në shtatë burra do të zhvillojë kancer të prostatës në një moment të jetës së tyre dhe 11% e të infektuarve do të vdesin prej tij. Këto përqindje kërkojnë kërkime të gjera mbi këtë kancer.
Një studim i fundit i kryer në Universitetin Zhejiang në Kinë analizoi rezultatet e dhjetë studimeve dhe nxori në pah efektet e rëndësishme të karotave kundër kancerit të prostatës. Të dhënat e analizuara treguan se frekuenca e marrjes së karotës është shumë e rëndësishme. Ata zbuluan se burrat që hanin karrota të paktën 3 herë në javë kishin një rrezik prej 18% të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes.
Shumë nga përfitimet shëndetësore të lidhura me karotat i atribuohen karotenoideve që përmban. Dy nga këta përbërës të fuqishëm, β-karoteni dhe likopeni, kanë veti kundër kancerit.
Studiuesit i thanë Daily Mail, e cila publikoi rezultatet e studimit: “Ne gjetëm një rrezik të reduktuar ndjeshëm të zhvillimit të sëmundjes që lidhet me marrjen e madhe të karotave. Ekzistojnë disa mekanizma që mund të shpjegojnë lidhjen midis konsumimit të karotës dhe zvogëlimit të këtij rreziku, por kërkime më të synuara do të nevojiten për të konfirmuar gjetjet tona.
Nga ana tjetër, Dr. Korniza Iain e Kancerit të Prostatës në Mbretërinë e Bashkuar thotë se hulumtimi nuk krijon një lidhje shkak-pasojë midis marrjes së karotës dhe zvogëlimit të rrezikut, pasi ka shumë perime që ofrojnë të njëjtat përfitime dhe nuk mund të themi se kjo perime është më e mirë se të tjerat.
Në çdo rast, një dietë e pasur me perime, përfshirë karotat, siguron përfitime të konsiderueshme në parandalimin e kancerit./abcnews.al