Ka rreth 9000 panele diellore, ky është qyteti i gjelbër për të cilin pothuajse askush nuk ka dëgjuar

schedule12:54 - 18 Mars, 2023

schedule 12:54 - 18 Mars, 2023

Një qytet nga i cili mund të mësosh shumë, Najmegen, nuk është destinacioni më i famshëm, edhe pse i ka të gjitha cilësitë për t’u bërë i tillë. Ky qytet fillimisht ishte një qytet industrial, por ngjyra e tij gri e zëvendësoi me jeshile dhe çdo vit qyteti bënte disa risi për të mbushur rrethinat e tij të gjelbëruara.

Bashkimi Evropian e vlerësoi, më shumë se dy dekada më parë, Stokholmit dhe një nga qytetet që arriti në krye të listës së gjelbër është Nijmegen, një port në lumin Waal në Holandën lindore, vetëm dhjetë kilometra nga kufiri gjerman.

Fillimisht ishte një qytet industrial, por shumë shpejt ai zëvendësoi ngjyrën gri me jeshile të freskët dhe çdo vit qyteti bën diçka krejtësisht të re për të përmbushur madhështinë e tij.

Një pjesë e energjisë së konsumuar nga qyteti vjen nga era dhe një numër i madh qytetarësh i kanë zëvendësuar makinat me biçikleta, të paktën për distanca më të shkurtra.

Rreth 60 kilometra shtigje dhe rrugë të shkëlqyera çiklizmi janë në dispozicion të tyre. Në vend të gardheve prej metali dhe guri, gardhe të bëra nga bimë, pemë dhe lule janë mjaft të zakonshme.

Sipas statistikave, çdo banor i Nijmegen ka 92 metra katrorë sipërfaqe të gjelbër. Qendra historike e qytetit është e rezervuar për këmbësorët dhe autobusët funksionojnë me karburant ekologjik.

Disa vjet më parë, ata mbyllën termocentralin me qymyr dhe e kthyen atë në një park diellor që ka deri në 9000 panele diellore dhe dy turbina me erë që furnizojnë rreth 400 shtëpi në qytet.

Megjithatë, e vërteta e trishtë është se pak njerëz jashtë Holandës kanë dëgjuar për Nijmegen të pastër, progresiv dhe dinamik. Njerëzit miqësorë, gjelbërimi dhe bukuria e padiskutueshme e lumit Val arritën të qëndronin ende në rregull për publikun.  Një vlerësim i veçantë shkoi për De Nieuve Winkel, një restorant vegjetarian me dy yje klasike Michelin, ku kuzhinieri dhe ekipi i tij krijojnë magji të madhe gastronomike pa mish./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!