Ka një mënyrë shkencore për të kuptuar menjëherë kur dikush ju gënjen

schedule07:38 - 19 Shkurt, 2022

schedule 07:38 - 19 Shkurt, 2022

Sa herë kemi ndjesinë se dikush po na gënjen, por nuk mund të jemi të sigurt pasi nuk ka prova të prekshme?

Ajo që nuk ka dyshim është se të gjithë do të donim të kuptonim menjëherë kur dikush po na fsheh të vërtetën edhe nëse nuk duam të vërtetojmë asgjë.

Sipas shkencës, ekziston një vend dhe në fakt absolutisht i vlefshëm. Përderisa kërkojmë një bisedë të shkurtër me të, të cilën do ta koordinojmë.

Sipas një studimi shkencor të Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, zbulimi i një gënjeshtre bëhet në dy faza dhe është më i lehtë nga sa pritej. Bazuar në rezultatet e këtij hulumtimi, njerëzit që gënjejnë kanë disa karakteristika të përbashkëta në të folurin e tyre.

Para së gjithash, ata përgjigjen me një fjalë.

Tendenca e tyre për t’iu përgjigjur pyetjeve tona me një fjalë tregon ekzistencën e një nervozizmi të tepruar që vjen nga përpjekja e tyre për të fshehur të vërtetën.

Menjëherë pas kësaj, kërkojmë nga bashkëbiseduesi ynë për më shumë detaje mbi këtë temë. Duke u përpjekur të mbulojë gënjeshtrën e tij, ai do të humbasë durimin dhe do të ngatërrohet, ka shumë të ngjarë të bjerë në kontradikta.

Faza e dytë e zbulimit të gënjeshtrës na fton t’i bëjmë një pyetje përkatëse të cilën ai nuk e pret. Ata që gënjejnë priren të përsërisin pyetjen që i kemi bërë përpara se të japin përgjigjen e tyre, në mënyrë që të fitojnë disa sekonda për të menduar për gënjeshtrën që do të thonë.

Pra, nuk është aq e vështirë të mësosh të zbulosh gënjeshtrën./abcnews.al