Ju patjetër që e keni parë këtë pikturë, por mund të mos e dini mesazhin e saj të fshehur

schedule13:07 - 11 Gusht, 2022

schedule 13:07 - 11 Gusht, 2022

“Biri i njeriut” është një nga pikturat më të famshme të piktorit belg René Magritte e krijuar në vitin 1964.

Në pikturë shohim një burrë me pallto dhe kapele të zezë, i ulur përballë një muri të ulët, përtej të cilit ka një det ose një lumë dhe një qiell me re në sfond.

Pjesa më e madhe e fytyrës së burrit është e fshehur pas një molle jeshile. Burri duket i veshur tepër dhe jashtë kontekstit brenda mjedisit. Ai është i veshur zyrtarisht me një kostum gri të errët me kapele, jakë dhe kravatë të kuqe.

Nëse personi shikon më nga afër, ai zbulon se butoni i tretë, ose i poshtëm, i xhaketës së tij është lënë i zhbërë. Figura qëndron e ngurtë me krahët në anën e tij, por përsëri, kur shikuesi studion imazhin nga afër, vëren se bërryli i majtë i figurës qëndron disi të çuditshëm në raport me pjesën tjetër të trupit.

Kur personi fokusohet vetëm në dorën e majtë dhe asgjë tjetër, njeriu në pikturë duket se po shikon ujin. Tregohet vetëm busti i burrit, personi mund të supozojë vetëm se ai ka këmbë.

Aspekti më i spikatur i imazhit është fytyra e burrit, e cila është e mbuluar nga një mollë e ndritshme, jeshile me katër gjethe të ngjitura. Mezi i dukshëm, syri i majtë i burrit duket se po shikon nëpër gjethet e mollës.

Piktori përdori mollën për të fshehur fytyrën e tij të vërtetë dhe në komentet e tij për pikturën, ai diskutoi dëshirën njerëzore për të parë atë që fshihet pas të dukshmes.

“Ke fytyrën dhe mollën, e cila fsheh fytyrën e njeriut. Është diçka që ndodh gjatë gjithë kohës. Çdo gjë që shohim rreth nesh fsheh diçka tjetër dhe ne gjithmonë duam të shohim atë që fshihet!

Gjithmonë ka një interes për atë që fshihet. Ky interes mund të marrë formën e një emocioni mjaft intensiv, një lloj konflikti, mund të thuhet”, tha artisti për veprën./abcnews.al