Ju nuk e dini, por këto 5 gjëra ndosin ambientet e shtëpisë tuaj!

schedule20:07 - 13 Janar, 2021

schedule 20:07 - 13 Janar, 2021

Në përgjithësi, secili prej nesh përpiqet ta bëjë shtëpinë të duket sa më mirë. Ne duam që hapësira jonë e jetesës të jetë e pastër dhe e sigurt. Sidoqoftë, në përpjekje për të përmbushur këtë detyrë, ne përdorim objekte të ndryshme që përfundojnë të ndotin shtëpitë tona në vend që të ndihmojnë. Më poshtë do ju tregojmë se cilat janë këto gjëra.

1. Oxhaqet dhe furrat

Oxhaqet dhe furrat mund të ndotin ajrin brenda shtëpisë tuaj, gjë që mund të ndikojë në sistemin tuaj të frymëmarrjes. Sipas imunologut Sheila Cain, tymi i prodhuar nga këto përmban grimca që mund të futen në sytë dhe mushkëritë tuaja, të cilat nga ana tjetër mund të shkaktojnë alergji, acarim, kollitje, madje edhe bronkit.

2. Dyshekët

Dyshekët ndosin shtëpinë pa kuptuar. Gjatë prodhimit të tyre, dyshekëve u shtohen elemente rezistente ndaj zjarrit për të parandaluar që ato të jenë të ndezshme; kjo do të thotë, ngarkesa kimike është jashtëzakonisht e lartë, por pa erë, kështu që vështirë se dikush e di se ata thithin këtë lloj erë për disa orë në ditë. Për të kundërshtuar këtë efekt, rekomandohet të ajrosni shtratin tuaj çdo ditë pasi të ngriheni.

3. Rrobat e lara në pastrim kimik

Përdorimi i këtij shërbimi në disa raste mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tuaj. Një substancë e quajtur perklorotilen, e cila është jashtëzakonisht e rrezikshme për shëndetin tuaj, përdoret gjatë procesit të larjes, prandaj këshillohet që arjosja e rrobave të bëhet mirë përpara se t’i fusni në dollap.

4. Furxhat e dhëmbëve

Edhe pse një furça e dhëmbëve është element thelbësor i higjienës së përditshme, ajo është gjithashtu një vend ku mikrobet dhe bakteret mund të grumbullohen shumë lehtë. Nuk këshillohet të mbani furçën tuaj të dhëmbëve në një mjedis të mbyllur. Përkundrazi, gjëja më e mirë për të bërë është ta mbash atë në një pozicion vertikal dhe në një zonë të ajrosur, në mënyrë që të jetë gjithmonë e thatë para përdorimit.

5. Kondicioneri

Shumica e njerëzve ndezin kondicionerin dhe mbyllin të gjitha dritaret në mënyrë që “ajri i ftohtë të mos dalë ose ajri i ngrohtë të mos hyjë”. Ajo që pak njerëz e dinë është se bërja e kësaj ka një ndikim negativ në cilësinë e ajrit që ju merrni frymë në shtëpi. Kjo pasi të jesh brenda në një hapësirë të mbyllur do të thotë që të marrësh frymë në ajër që është ndotur vazhdimisht me frymëmarrjen tënde. Përveç kësaj, pastrimi i kësaj pajisje të dobishme është thelbësor, pasi pluhuri dhe bakteret shpesh vendosen në të dhe ri-qarkullojnë në ajër./e.b-abcnews.al