Japonia është një vend i njëqindvjeçarëve, ky është sekreti i jetëgjatësisë së tyre

schedule17:30 - 28 Nëntor, 2022

schedule 17:30 - 28 Nëntor, 2022

Banorët e Japonisë kanë jetëgjatësinë më të gjatë në botë. Gratë jetojnë mesatarisht 81 vjet, ndërsa burrat 78 vjet. Japonezët nuk shtojnë peshë lehtë. Japonia ka përqindjen më të ulët të sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe sëmundjeve malinje dhe vdekshmërinë më të ulët nga koronavirusi.

Nuk janë vetëm gjenet ato që janë vendimtare, sepse kur lëvizin në Perëndim, ata sëmuren më shpesh, ashtu si perëndimorët. Sekreti i shëndetit të mirë dhe një jetë të gjatë është në të ushqyerit. Dieta e banorëve të Japonisë është e ekuilibruar, ushqyese dhe me pak kalori, e bazuar në peshk dhe ushqim deti.

Peshku është i pasur me jod dhe acide yndyrore omega-3. Jodi është një mineral thelbësor për ruajtjen e shëndetit të mirë. Si elementi bazë ndërtues i tiroides, ai ndikon në shumicën e proceseve metabolike në trup dhe është i nevojshëm për rritjen dhe zhvillimin normal të të gjitha qelizave dhe indeve.

Dr. David Derry tha se jodi është antibiotiku dhe antivirali më i mirë. Trupi i njeriut nuk mund të ruajë jodin, ndaj është e nevojshme të konsumohet çdo ditë. Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që një i rritur duhet të konsumojë rreth 150 mikrogramë jod për të plotësuar nevojat e tij ditore për jod, por efekti parandalues ​​arrihet vetëm duke konsumuar sasi më të mëdha.

Nuk ka rrezik për të marrë shumë jod, sepse nuk duhet të harrojmë se njerëzit në Japoni konsumojnë 12 miligramë jod në ditë, që është dhjetë herë më shumë se rekomandimi i OBSH-së. Burimet më të mira të jodit janë algat dhe peshqit e detit. /abcnews.al