Zierja e spagetit është ndoshta receta më e lehtë që mund të bëjmë në fushën e gatimit.
Me variacione të pakta dhe të vogla, zierja e spagetit është globalisht përgatitja më e bukur dhe më e thjeshtë e ushqimit më të famshëm komod. Megjithatë, një vend është i famshëm për makaronat e tij dhe nuk është tjetër veçse Italia, ndaj kur flasin kuzhinierët italianë bëjmë mirë të mbajmë shënime.
Sipas italianëve, cilat janë 3 gabimet që bëjmë kur ziejmë spageti?
- I thyejmë përgjysmë
Italianët jo vetëm që e urrejnë thyerjen e spagetit në gjysmë para zierjes, por e konsiderojnë atë një punë të përditshme. Për ta, përdredhja e makaronave të gjata (spageti, linguini) është një rit kalimi dhe kontribuon në rezultatin e bujshëm.
Nëse spageti nuk futet në tenxhere, vendosni një tenxhere më të madhe, por pa arsye mos e thyeni në gjysmë. Ju po prishni magjinë.
- Hidhni spagetin në ujë para se të vlojnë
Ndonjëherë mund të mërzitemi, herë të tjera mund të jemi të padurueshëm dhe kështu spageti i vendosim në ujë të ftohtë. Sipas italianëve kjo është e ndaluar për zierjen e duhur të spagetit, pasi flluskat që lindin gjatë zierjes do të pengojnë ngjitjen e makaronave, por edhe do ta gatuajnë brumin më shpejt dhe në mënyrë më të barabartë.
Temperatura e lartë gjithashtu stabilizon niseshtenë.
- Shpëlajini spagetit me ujë të ftohtë pasi të ziejnë
Nëse dëshironi që një italian t’ju urrejë, bëjini të shikojë se si gatuani spageti dhe shpëlajeni me ujë të ftohtë pasi të jenë zier. Shpëlarja e makaronave me ujë të ftohtë heq të gjithë niseshtenë natyrale, e cila ndihmon salcën tuaj të ngjitet së bashku dhe të arrijë një strukturë të trashë dhe të pasur.
Tani ju e dini!/abcnews.al