Itali: Për të paktën tre ditë, rusët ndërprenë rrjedhën e gazit natyror

schedule22:50 - 1 Tetor, 2022

schedule 22:50 - 1 Tetor, 2022

Kompania Eni  në Itali ka njoftuar se nuk do të marrë  gazin natyror që ka porositur nga Gazprom i Rusisë më 2 tetor dhe se situata pritet të mbetet e ndenjur të hënën.

Gazprom ka ndërprerë plotësisht transportin e gazit natyror në Eni nga sot duke përmendur “pamundësinë për të transportuar gazin përmes Austrisë”, njoftoi më herët sot gjigandi italian.

Pjesa më e madhe e gazit natyror rus që arrin në Itali kalon përmes Ukrainës nëpërmjet tubacionit TAG , i cili arrin në Tarvisio në Italinë veriore në kufi me Austrinë.

Sipas një zëdhënësi të Eni, “Gazprom ka deklaruar se nuk është në gjendje të respektojë rregullat e nevojshme për të siguruar shërbimin e shpërndarjes së gazit në Austri ku duhet ta dorëzojë atë, ndërsa është provuar se Austria vazhdon të marrë gaz natyror në pikën e dorëzimit në kufirin Sllovak-Austri”.

“Ne po punojmë për të konstatuar me Gazprom nëse është e mundur rifillimi i fluksit drejt Italisë”, tha pasdite përfaqësuesi i Eni.

Më vonë, Gazprom lëshoi ​​një deklaratë për të shpjeguar se “transportimi i gazit natyror rus përmes Austrisë u ndërpre për shkak të refuzimit të operatorit austriak për të konfirmuar lejet e transportit “. Një vendim në lidhje me ndryshimin e cilësimeve.

Në Vjenë, operatori E-Control njoftoi se këto rregullore të reja, të cilat hynë në fuqi më 1 tetor, janë të njohura për të gjithë aktorët e tregut prej muajsh dhe se pret që të gjithë të respektojnë dhe të marrin masat e nevojshme për të përmbushur detyrimet e tyre.

Sipas E-Control, problemet lidhen me “detajet kontraktuale” në faturën që lidhet me tranzitin drejt Italisë.

Eksportet e gazit natyror rus kanë qenë në rënie të vazhdueshme që nga fillimi i sanksioneve perëndimore kundër Rusisë.

Pas pushtimit rus të Ukrainës, Eni kishte njoftuar në fillim të marsit shitjen e aksioneve të saj (50%) në tubacionin Blu Stream, të cilin e kontrollonte së bashku me Gazprom.