I thyeni pilulat në gjysmë? Kurrë mos e përsërisni më

schedule15:22 - 31 Janar, 2023

schedule 15:22 - 31 Janar, 2023

Ekziston një keqkuptim i zakonshëm që nëse presim një pilulë në gjysmë, do të marrim gjysmën e dozës. Kjo nuk është e vërtetë dhe nuk duhet ta bëjmë as për arsye praktike dhe as për arsye ekonomike. Të vetmet pilula që lejohet t’i presim përgjysmë janë ato që kanë një prerje pikërisht për këtë arsye dhe jo për arsye estetike.

Prandaj, çdo tabletë që pritet me thikë ka një prerje, domethënë një vijë që i ndan në gjysmë, ose mund të ketë dy rreshta që i ndajnë në katër. Kjo do të thotë që substanca aktive shpërndahet në mënyrë homogjene në dy ose katër pjesë. Prandaj, nëse e thyejmë atë në gjysmë, do të marrim vërtet gjysmën e dozës.

Kujtojmë që ato duhet të ruhen në një temperaturë prej 20-25C dhe me lagështi relative më pak se 60% në dhomë. Ata gjithashtu kanë nevojë për errësirë ​​sepse drita shkakton oksidimin. Pra, një dollap apo sirtar i errët që mbyllet për siguri është zgjedhja ideale./abcnews.al