Heqja e VETO-s ndaj Maqedonisë së Veriut, Ministria e Jashtme bullgare: Vendim historik, tashmë është radha e tyre për të përmbushur pikat

schedule22:47 - 25 Qershor, 2022

schedule 22:47 - 25 Qershor, 2022

Një ditë pas heqjes së vetos bullgare ndaj Maqedonisë së Veriut, Ministria e Jashtme Bullgare ka reaguar në lidhje me votimin e parlamentit, duke e cilësuar atë si një vendim historik.

Nëpërmjet një postimi në Facebook Ministria e Jashtme bullgare thotë se vendimi i parlamentit bullgar pasqyron mbështetjen e gjerë të partive parlamentare në Asamblenë Kombëtare të

Republikës së Bullgarisë për të ardhmen evropiane të të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Ministria shprehet e gatshme për bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut, duke theksuar se tashmë është radha e tyre për të përmbushur pikat.

Postimi i Ministrisë së Jashtme në Facebook

“Parlamenti i Republikës së Bullgarisë mori një vendim historik për të mbështetur hapjen e rrugës për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian.

Në këtë kontekst, Asambleja Kombëtare pret që Këshilli i Ministrave të miratojë Kornizën Negociuese dhe Konkluzionet e Këshillit të propozuara zyrtarisht nga Presidenca aktuale franceze, si dhe të nënshkruajë një Protokoll nga Takimi i Dytë i Komisionit të Përbashkët Qeveritar, sipas nenit 12 të Marrëveshja për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut, bazuar në parametrat kryesorë, për të cilët është arritur marrëveshje në parim me Shkupin.

Vendimi i Asamblesë Kombëtare Bullgare nuk do të ishte i mundur pa përkushtimin e vendosur të Francës, si Presidente e rradhës së Këshillit të Bashkimit Evropian, dhe të vendeve të tjera anëtare të BE-së për stabilitetin dhe prosperitetin e Bashkimit dhe në rajonin e Ballkani Perëndimor. Qasja e propozuar e Presidencës synon të gjejë zgjidhje të pranueshme reciprokisht që janë në interes të Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë edhe nën dritën e agresionit ushtarak rus në Ukrainë. Çelësi i vendimit ishin përpjekjet e vazhdueshme të institucioneve bullgare gjatë viteve dhe veçanërisht në muajt e fundit, përpjekje duke marrë parasysh në radhë të parë interesin kombëtar, por edhe vlerat dhe prioritetet evropiane.

Parametrat e Vendimit të Parlamentit bullgar bazohen në propozimin e Presidencës Franceze dhe nuk vendosin kushte jashtë atyre të diskutuara tashmë në diskutimet e Bashkimit Evropian dhe në rrjedhën e negociatave dypalëshe me Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ky vendim pasqyron mbështetjen e gjerë të partive parlamentare në Asamblenë Kombëtare të Republikës së Bullgarisë për të ardhmen evropiane të të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Shprehim gatishmërinë tonë për të nënshkruar Protokollin sipas nenit 12 të Traktatit për Miqësi, Fqinjësi të Mirë dhe Bashkëpunim me Republikën e Maqedonisë së Veriut. I takon faktorëve përgjegjës në vendin tonë fqinj të tregojnë, jo me fjalë, por me vepra, përkushtimin dhe dëshirën e tyre për të ardhmen evropiane të tyre, por edhe të rajonit. Shpejtësia me të cilën Republika e Maqedonisë së Veriut do t’i afrohet anëtarësimit në Bashkimin Evropian varet nga vetvetja dhe nuk do të vonohet nëse vendi i përmbush zotimet e veta për vlerat evropiane dhe marrëdhëniet fqinjësore.”

/abcnews.al/