Gjërat që nuk i mësoni dot nga shkolla

schedule09:37 - 15 Prill, 2021

schedule 09:37 - 15 Prill, 2021

Shkolla na ofron njohuritë themelorë për jëtn dhe botën. Ndërsa marrin këto informacione, ka shumë të dhëna dhe aftësi që shkollat nuk arrijnë të na i transmetojnë. Cilat janë këto gjëra? Le t’i shohim më poshtë!

1. Si të trajtojmë bullizmin

Në shkollë, ne shpesh hasim bullizëm për herë të parë, dhe për fat të keq, në shumë vende kjo situatë nuk po trajtohet siç duhet. Këshilla më e zakonshme është që “thjesht ta injoroni atë”, por kjo nuk funksionon gjithmonë. Ne mund të mësojmë ta durojmë atë ose të përballemi se jemi vetëm me traumën tonë, por jo si ta trajtojmë atë në mënyrë efektive. Bullizmi nuk ndalet pasi të keni mbaruar shkollën. Ne mund ta hasim bullizëm në shoqëri, punë, në universitet dhe në shumë vende të tjera. Është e rëndësishme të mësojmë se si t’i trajtojmë saktë, duke vendosur kufij, duke u tërhequr dhe, më e rëndësishmja, duke punuar për veten tonë. Kur të përmirësojmë veten dhe të përmirësojmë pasiguritë tona, mund t’u japim bullizuesve më pak municion dhe t’i bëjmë më pak të mundshëm të na drejtojnë gishtin.

2. Financat

Shkollat ​​zakonisht nuk mësojnë se si të menaxhohen financat e dikujt dhe ndërlikimet e lidhura me të gjitha këto tema. Sidoqoftë, financat janë tepër të rëndësishme. Ne duhet të dimë se çfarë të bëjmë dhe çfarë të shmangim, si të kursejmë para dhe si t’i investojmë ato, informon abcnews.al.

Të mësuarit na fuqizon të marrim vendime më të mira financiare, të shmangim hyrjen thellë në borxhe, të zgjidhim krizat tona dhe shumë më tepër. Çfarë duhet të mësojmë për menaxhimin financiar? Ne mund të fillojmë me bazat. Mbajtja dhe menaxhimi i një buxheti mund të na ndihmojë të kuptojmë të ardhurat tona dhe mënyrën sesi shpenzojmë. Të kesh një buxhet mujor na lejon të parandalojmë blerjet impulsive dhe të përdorim vetëm paratë që kemi.

Kursimi është gjithashtu i dobishëm dhe ne duhet të gjejmë mënyra për ta përfshirë atë në jetën tonë. Kursimi mund të na mbrojë nga situatat dhe shpenzimet e papritura.

3. Njohuri praktike dhe aftësi të përditshme

Arritja e vetë-mjaftueshmërisë është e rëndësishme, dhe një pjesë e madhe e kësaj është të jesh në gjendje të merresh me aktivitete të përditshme, qoftë gatimi, pastrimi, rregullimi i një tualeti apo ndonjë gjë tjetër. Ne mund të mos e kemi mësuar këtë në shkollë, por gjithsesi kemi përgjegjësinë ta kuptojmë atë, informon abcnews.al.

Jo vetëm që mund të na kursejë para, por gjithashtu mund të na ndihmojë të ndihemi më të kontrolluar, të pajisur më mirë për të trajtuar çështje kritike dhe më pak të ngjarë të lëmë që problemet të përshkallëzohen. Sot, të mësosh se si të menaxhosh aktivitetet e përditshme është më e lehtë se kurrë, Interneti është plot me udhëzime dhe këshilla.

4. Si të trajtoni një dështim

Shkollat ​​dënojnë dështimin. Ata na mësojnë ta shmangim me çdo kusht dhe shpesh nuk na ndihmojnë të njohim sesa të rëndësishme janë gabimet për përparimin e përgjithshëm. Ne mësojmë të shmangim ose fshehim dështimet tona, të mos përballemi me to. Në jetë, mund të na duhet të pranojmë dështimin si një mundësi të vlefshme dhe të përqendrohemi në mësimet që mund të sjellë. Është e rëndësishme të lejojmë veten të dështojmë aq shpesh sa kemi nevojë, informon abcnews.al.

5. Problemet e shëndetit mendor

Një gjë tjetër që mësohet rrallë në shkolla është se shëndeti ynë mendor është thelbësor dhe se duhet të kujdesemi për të. Në përgjithësi, pritet të sakrifikojmë shëndetin tonë mendor për hir të notave të mira. Megjithatë, kjo nuk është e qëndrueshme. Ne duhet të mësojmë sesi të praktikojmë vetë-kujdes, të menaxhojmë orarin tonë të gjumit, të bëjmë pushime, të mbështesim veten, etj. Zhvillimi dhe kultivimi i praktikave specifike, si vetë-dhembshuria, mirënjohja, altruizmi etj, mund të jenë një mënyrë e mirë për të përmirësuar shëndetin tonë mendor.

6. Socializimi dhe rrjetet

Një shkollë mund të na japë njohuritë teorike që na duhen për t’u rritur në mënyrë profesionale, por jo gjithmonë siguron mbështetjen praktike që na nevojitet. Si të shkruani një letër motivuese? Si ta kaloni një intervistë pune? Si të krijoni rrjet? Disa shkolla ofrojnë këshilla të vjetruara ose aspak këshilla, kështu që ne duhet të mësojmë gjatë rrugëtimit, informon abcnews.al.

Ne duhet të kuptojmë sesi të ndërtojmë rrjete, si të ndikojmë tek njerëzit, si të komunikojmë, si t’i themi shefit tonë se diçka nuk shkon siç duhet. Këto aftësi janë gjithashtu të rëndësishme për karrierën tonë, kështu që ne duhet t’i mësojmë.

7. Vendosja e qëllimeve dhe menaxhimi i kohës

Shkollat ​​vendosin qëllime për studentët e tyre, dhe kjo mund të lërë disa njerëz të ndjehen të humbur pasi të largohen. Ne duhet të mësojmë të gjejmë qëllimet tona. Diçka që ndihmon shumë në zhvillimin e autonomisë sonë. Menaxhimi i kohës është një aftësi tjetër që shkollat ​​shpesh dështojnë të na e mësojnë. Ne duhet të dimë si të përcaktojmë afatet dhe t’i respektojmë ato, si ta shfrytëzojmë në maksimum kohën tonë dhe të gjitha këto aftësi që na lejojnë të përdorim kohën tonë në mënyrën më produktive të mundshme./e.b-abcnews.al