Shpesh, vetëm kur ka një bllokim në kanalin tonë, ne fillojmë të rishqyrtojmë me kujdes gjithçka që hedhim në lavaman.
Për të parandaluar bllokimin e tubave, këtu janë disa gjëra për të shmangur hedhjen e tyre në lavaman:
Yndyra dhe vaji
Herën tjetër që të gatuani proshutën, mos e hidhni yndyrën në kullim. Përveç faktit që yndyrën mund ta përdorni për të bërë diçka tjetër, kur yndyra ose vaji trashet, mund të shkaktojë bllokimin e tubit.
Kokrrat e kafesë
Përpara se të derdhni pjesën tjetër të kafesë nga ajo që ka mbetur në lavaman, sigurohuni që së pari të hiqni dhe të hidhni llumrat. Edhe nëse nuk kanë mbetur shumë, nëse e keni zakon t’i hidhni në lavaman çdo mëngjes, ato mund të grumbullohen.
Orizi
Nëse keni gatuar ndonjëherë oriz më parë, atëherë e dini që zgjerohet në ujë. Kështu që ju mund të imagjinoni se çfarë ndodh kur hidhni oriz shtesë në kullues dhe më pas ndizni ujin.
Produktet e pastrimit
Për të shmangur ndotjen e ujit, mos hidhni kurrë kimikate të forta, si zbardhues ose amoniak, në kanalizim.
Ngjyra
Në varësi të sasisë së bojës që ju ka mbetur, ka disa opsione për asgjësim të sigurt – por hedhja e saj në kullues nuk është një prej tyre. Nëse është i vogël, thjesht hapni kapakun dhe lëreni bojën të thahet përpara se ta hidhni (mos e bëni në ambiente të mbyllura, për të shmangur tymrat). Por nëse ju ka mbetur një gjysmë kutie, lëreni të thahet, duke e kthyer në të ngurtë përpara se ta hidhni.
Kimikatet
Për arsye të dukshme, pesticidet dhe kimikatet e tjera nuk duhet të kullohen.
Mielli (dhe brumi)
Gjatë pjekjes, grijeni miellin ose brumin e tepërt në koshin e plehrave përpara se të lani tasat, të matni gotat ose rrahësit e vezëve në lavaman. Përndryshe, rrezikoni të bllokoni kanalizimet.
Lëvozhgat e vezëve
Lëvozhgat e vezëve nuk duhet të futen kurrë në kanalin e lavamanit, sepse dihet se membrana e lëvozhgës shkakton bllokim. Në vend të kësaj, hidhini ato në plehra ose mendoni t’i kompostoni./abcnews.al