Gjëja e parë që shfaqet në mëngjes, kjo simptomë nuk duhet injoruar se mund t’ju rrezikojë jetën

schedule17:29 - 12 Shtator, 2022

schedule 17:29 - 12 Shtator, 2022

Në rreth 79% të të gjitha rasteve, një goditje shkaktohet nga një bllokim i një ene gjaku që furnizon trurin, për shembull, për shkak të një mpiksje gjaku. Kjo çon në qarkullim të pamjaftueshëm të gjakut.

Mund të jetë fatale dhe ndahet në dy lloje të ndryshme: ishemike dhe hemorragjike. Disa simptoma të goditjes në tru janë më të njohura se të tjerat, të tilla si një ndjenjë e papritur mpirje ose dobësie në njërën anë të trupit, si dhe konfuzion dhe vështirësi në të folur.

Kjo shenjë e dytë është shumë befasuese dhe e çuditshme sepse mund ta ndjeni menjëherë pas zgjimit, mund të sinjalizojë fillimin e një goditjeje dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Goditja ishemike është lloji më i zakonshëm dhe ndodh kur enët e gjakut të trurit ngushtohen ose bllokohen, duke shkaktuar ulje të rëndë të rrjedhjes së gjakut ose e njohur si ishemi.

Goditjet nuk ndodhin vetëm në tru. Një lloj tjetër goditjeje, i quajtur mbyllja e arteries së retinës, ndodh në sy.

“Goditjet çojnë në dobësi, të folur të paqartë ose humbje të vetëdijes. Arsyeja pse shfaqen këto simptoma është se arteria që furnizon me gjak një pjesë të trurit është e bllokuar, ose nga një mpiksje që vepron si prizë, duke penguar rrjedhën e gjakut, ose arteria bëhet shumë e ngushtë për të lejuar që gjaku të kalojë lirshëm”, shpjegon kirurgu Alan Stewsard.

Më tej, ai thotë se e njëjta gjë mund të ndodhë në sy, duke rezultuar në humbje të furnizimit me gjak në retinë dhe humbje të menjëhershme të shikimit.

Pamja e paqartë, për shembull, mund të jetë një shenjë paralajmëruese e sklerozës së shumëfishtë dhe një rënie në shikimin periferik mund të sinjalizojë fillimin e sëmundjes së Alzheimerit.

“Simptomat e një goditjeje në sy mund të duken të padëmshme, pika të zeza që ‘shfaqen para syve’ herë pas here”, thekson Stewart dhe paralajmëron për një tjetër simptomë të goditjes në tru që ndodh në mëngjes.

Sipas mjekut, “Nëse zgjoheni me shikim të zvogëluar, me ose pa dhimbje, telefononi mjekun tuaj. Është e rëndësishme të pranohet se, kur problemi është për shkak të një goditjeje, simptomat janë të pranishme vetëm në njërin sy.

Shumica e njerëzve me goditje në sy vërejnë humbje të shikimit në njërin sy pasi zgjohen në mëngjes pa dhimbje. Disa njerëz vërejnë një zonë të errët ose hije në shikimin e tyre që prek gjysmën e sipërme ose të poshtme të fushës së tyre të shikimit. Simptoma të tjera përfshijnë humbjen e kontrastit vizual dhe ndjeshmërinë ndaj dritës”./abcnews.al