Gjëegjëza e Ajnshtajnit: Vetëm 2% e popullsisë mund ta zgjidhin, po ju?

schedule15:20 - 8 Korrik, 2022

schedule 15:20 - 8 Korrik, 2022

Gjëegjëzat mprehin mendjen dhe nuk është gjithmonë e lehtë të çosh në zgjidhjen e tyre. Madje disa duhet të zgjidhen në një kohë shumë të shkurtër, gjë që tregon se sa të zhvilluara janë disa nga aftësitë tona. Gjëegjëza e mëposhtme u krijua në shekullin e 20-të nga Albert Einstein dhe nuk është e lehtë të thuhet.

Ajnshtajni e bëri atë kur ishte ende fëmijë dhe është koha për të mësuar se vetëm 2% e njerëzve mund ta zgjidhin atë. A jeni gati të provoni?

Enigma e Ajnshtajnit

Në një rrugë ka 5 shtëpi, 5 ngjyra të ndryshme. Në çdo shtëpi jeton një person i një kombësie të ndryshme. Të 5 pronarët pinë një lloj pijeje, pinë një markë të caktuar cigaresh dhe kanë një kafshë të caktuar. Ata të gjithë kanë kafshë shtëpiake të ndryshme, marka të ndryshme cigaresh dhe lloje të ndryshme pijesh. Jepet informacioni i mëposhtëm:

a) Anglezi jeton në shtëpinë e kuqe.
b) Suedezi ka një qen.
c) Danezi pi çaj.
d) Shtëpia e gjelbër është në të majtë të shtëpisë së bardhë
e) Pronari i shtëpisë së gjelbër është duke pirë kafe.
g) Ai që pi cigare ka zogj si kafshë shtëpiake.
h) Pronari i shtëpisë së verdhë pi duhan.
i) Ai që banon në shtëpinë e mesme pi qumësht.
j) Norvegjezi jeton në shtëpinë e parë.
k) Ai që pi duhan jeton pranë atij që ka mace.
l) Ai me kalin jeton pranë atij që pi duhan.
m) Pronari që pi duhan pranë atij që pi birrë.
n) Gjermani pi duhan Princi.
o) Norvegjezi jeton pranë shtëpisë blu
p) Ai që pi duhan ka një fqinj që pi ujë

Pyetja është: Kush e ka peshkun?

Nëse keni mundur ta zgjidhni atë, atëherë i keni praktikuar aftësitë tuaja në një nivel shumë të kënaqshëm dhe duhet të jeni krenarë për veten tuaj.

Zgjidhja është si më poshtë:

Me radhë, nga e majta në të djathtë, tiparet e secilës shtëpi janë:

Shtëpia e parë është e verdhë, e dyta blu, e treta e kuqe, e katërta jeshile dhe e pesta e bardhë
Kombësia e atyre që jetojnë në secilën shtëpi sipas radhës: norvegjeze, daneze, angleze, gjermane, suedeze
Në secilën shtëpi ata pinë me radhë: Ujë, Çaj, Qumësht, Kafe, Birrë
Ata pinë duhan përkatësisht: Dunhill, Blends, Pall Mall, Prince, Bluemasters
Në secilën nga pesë shtëpitë ka kafshët shtëpiake të mëposhtme: Macet, Kali, Zogjtë, Peshqit, Qeni

Peshku është i katërti në rresht dhe nga kolona e dytë duket se i përket gjermanit pra është i tij./abcnews.al