Vullkani Pacaya i Guatemalës ka shpërthyer që nga shkurti, duke mbajtur në gatishmëri komunitetet lokale dhe autoritetet.
Por për David Garcia, rrjedhat e lavës së shkrirë që rrjedhin poshtë malit janë bërë kuzhina e tij.
Garcia, një llogaritar 34-vjeçar, shërben “Pacaya Pizza” të gatuar në shkëmbin vullkanik që digjet për të tmerruar turistët dhe vendasit.
“Shumë njerëz sot vijnë për të shijuar përvojën e ngrënies së picave të bëra në nxehtësinë vullkanike”, tha Garcia nga një zonë shkëmbore që të çon në kraterin e Pacaya dhe që ai është shndërruar në vendin e tij të punës.
Në kuzhinën e tij të improvizuar, Garcia shpërndan brumin në një pjatë metalike që mund t’i rezistojë temperaturave deri në 1.000˚C, e vendos atë me salcë domate, një ndihmë bujare djathi dhe copa mishi.
Veshur me rroba mbrojtëse nga koka te çizmet e tij në stilin ushtarak, Garcia vendos pica në lavë.
“Është mbaruar, thjesht lëreni djathin të shkrihet edhe pak,” njofton ai 10 minuta më vonë.
“Ajo pica duket shumë e mirë!” thërret një nga turistët ndërsa flluskat e djathit.
Kuzhina e Garcia është bërë një magnet për turistët që punojnë me oreks duke ngjitur vullkanin masiv, një nga tre ata aktivë në Guatemalë, i vendosur vetëm 25 kilometra në jug të kryeqytetit, sipas AFP.
Ai së pari filloi të piqte pica në faqen e malit në 2013 në shpellat e vogla që gjeti mes shkëmbinjve.
“Unë nuk shita shumë ditët e para,” tha Garcia, fama e të cilit tani është përhapur në të gjitha mediat sociale.
Javët e fundit, me Pacaya që pështyn rregullisht shkëmbin e shkrirë, ai filloi të gatuaj picat direkt në llavën në lëvizje, disa prej të cilave u janë afruar qendrave të popullsisë.
Është një ndërmarrje potencialisht e rrezikshme duke pasur parasysh tufat e hirit vullkanik të hedhur në qiell nga kafsha e zemëruar, për të cilën disa fshatarë lokalë luten, duke u lutur që ajo të heqë dorë.
“Të kesh një picë të gatuar në thëngjijtë e një vullkani është tronditëse dhe unike në të gjithë botën,” tha Felipe Aldana, një turist duke provuar një nga specialitetet e Garcia.
Ai zbuloi për artikullin e pica në Facebook dhe mendoi: “Unë duhet ta kem këtë përvojë.”
“Është qesharake vetëm duke menduar se do të hani diçka të gatuar në lavë, por është diçka që mund ta shihni vetëm këtu” në Guatemalë, tha Kelt Van Meurs, një vizitor hollandez./abcnews.al