Gabimi më i madh që bëni kur prisni thonjtë

schedule21:50 - 5 Janar, 2022

schedule 21:50 - 5 Janar, 2022

Thonjtë në gishtat tanë të dorës dhe të këmbëve kërkojnë të njëjtin kujdes dhe vëmendje, si çdo pjesë tjetër të trupit tonë. Sipas Live Science, është e rëndësishme t’i mbajmë thonjtë tanë të shkurtër dhe të shëndetshëm, pasi thonjtë më të gjatë janë më të prirur ndaj akumulimit të baktereve potencialisht të dëmshme sesa thonjtë më të shkurtër. Por cili është gabimi më i madh që bëni kur prisni thonjtë?

Ndryshe nga zonat e tjera të trupit tonë që përbëhen nga qeliza të gjalla, thonjtë tanë në fakt përbëhen nga një substancë e vdekur e njohur si keratin. Kur fetusi arrin javën e 20-të të shtatzënisë, thonjtë fillojnë të formohen. Që nga ai moment, thonjtë tanë do të vazhdojnë të rriten gjatë gjithë jetës sonë pasi qelizat e reja të gjalla prodhohen vazhdimisht nën gozhdë, duke formuar seksione të reja të thoit dhe duke u shfaqur si ajo që shohim në gishtat e duarve dhe këmbëve tona.

Kur t’i prisni dhe kur t’i lini thonjtë


Gabimi i parë më i zakonshëm që bëjnë njerëzit kur bëhet fjalë për shkurtimin e thonjve është forma në të cilën ata presin thonjtë e tyre. Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), në vend që të prisni thonjtë tuaj në një formë të lakuar si një gjysmëhënës, duhet të bëni një prerje të pastër horizontale. Për t’u kujdesur për anët, në vend që t’i prisni ato, përdorni një skedar për t’i mbushur./abcnews.al