Fruti që ul presionin e gjakut brenda dy orësh

schedule07:43 - 12 Qershor, 2021

schedule 07:43 - 12 Qershor, 2021

Presioni sistolik i gjakut, nivelet e insulinës dhe përqendrimi i insulinës në të rriturit me sindromën metabolike zvogëlohen duke marrë qershi të larmisë Montmorency, sipas një studimi të vogël të botuar në Journal of Functional Foods.

Studimet e mëparshme mbi vishnjat kanë eksploruar aspekte individuale të sindromës metabolike siç janë presioni i gjakut dhe trigliceridet ky është studimi i parë që shikon sindromën metabolike në tërësi, duke përfshirë rezistencën e insulinës, hipertensionin dhe mbipesha ose mbipesha.

“Përgjigja më e dukshme ndaj funksionit kardiovaskular e vërejtur në studim ishte një ulje e konsiderueshme e presionit të gjakut sistolik në dy orët e para pas ngrënies së qershive”, tha udhëheqësi i studimit Terun Desai.

“Përbërja unike e qershive, e cila përfshin antocianina, polifenole të tjera dhe fibra, mund të jetë një faktor,” shpjeguan studiuesit.

Studiuesit kryen një studim në të cilin morën pjesë 11 burra dhe gra të moshës 37-61 vjeç. Të gjithë pjesëmarrësit plotësuan të paktën tre nga pesë kritere për sindromën metabolike: perimetri i belit 89 cm gra ose 101.5 cm burra, nivele margjinalisht të larta të triglicerideve, nivele të ulëta të kolesterolit të mirë (HDL), presion të lartë të gjakut dhe nivele të larta të sheqerit në agjërim.

Gjatë studimit gjashtë javor, pjesëmarrësit konsumuan ose lëng qershi Montmorency (30 ml lëng të përqendruar të përzier me 100 ml ujë) ose pilula me përbërësin kryesor në këto qershi, të cilat kishin të njëjtën përmbajtje antocianine si lëngu i përqendruar. pije placebo.

Lëngu përmbante rreth 90-110 qershi të plota ndërsa pilulat vinin nga rreth 100 qershi të plota.

Studiuesit zbuluan se ata që pinë lëng kishin një reduktim të ndjeshëm të presionit sistolik të gjakut dy orë pas gëlltitjes krahasuar me placebo, ndërsa pilulat ulën ndjeshëm nivelet e insulinës brenda një ore.

Për më tepër, ngurtësia arteriale u përmirësua dy orë pas konsumimit të lëngut, megjithatë, rëndësia e kësaj gjetjeje është e paqartë pasi treguesit e tjerë të ngurtësisë vaskulare nuk u përmirësuan./abcnews.al