Fakulteti i Histori-Filologjisë, në protestë pedagogë e studentë

schedule16:29 - 21 Janar, 2019

schedule 16:29 - 21 Janar, 2019

Studentëve në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë në protestë këtë të hënë i janë bashkuar edhe pedagogët. Këta kërkojnë shfuqizimin e Ligjit të Arsimit të Lartë. Ndërkohë në Fakultetin e Drejtesisë përplasja mes studentëve pro bojkotit dhe atyre pro mësimit ka shkuar në kufijtë e një përplasje fizike.

Këtë të hënë në protestë bashkë me studentët në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë dolën edhe pedagogët.

Ervin Goci: “Unë jam deklaruar në mbështetje të protestës studentore dhe për pasojë nuk mund të shkoj në auditor dhe të marr mungesa sikundër bëjnë disa. Është komplet jashtë çdo morali derisa ti deklarohësh në mbështetje”.

Pedagogët shohin me shqetësim vendimet e qeverisë në fundin e Dhjetorit të vitit të shkuar dhe kërkojnë shfuqizimin e Ligjit për Arsimin e Lartë.

Ky ligj sipas tyre është përgjegjës për situtatën e krijuar në institucionet e arsimit të lartë në vend dhe shkel autonominë universitare në disa pika.

 Dhurata Shehri: “Një nga urdhërat duket se urdhëri 183 që flet për ngritjen e një grupi pune në të cilin praktikisht do të vendoset edhe literatura e huaj që do të përkthehet, ç’ka është absurde që Ministria e Arsimit të vendosë”.

Ervin Goci: “Kjo puna e statusve tip shkelje të autonomisë tonë sepse në fund fare është sërish universiteti që përcakton se si duhet të vetërregullohet”.

Për rikthimin e normalitetit në mjediset universitare pedagogët e Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë sugjerojnë ngritjen e një komiteti emergjencash.

Mark Marku: “Të krijohet një komitet emergjencash të cilin e ka propozuar profesor Fuga dhe e ka mbështetur pjesa më e madhe.  Kriza është shumë e dhe janë shumë aktorë të përfshirë në të. Të krijohet një komunitet i zgjidhjes së krizës me përfaqësues të të gjitha grupeve të të gjitha palëve”.

Në mbeshtetje të kërkesave të studentëve më herët ka dalë dhe Asambleja e Personelit Akademik në Fakultetin e Shkencave Sociale dhe ajo në Fakultetin e  Drejtësisë.

Ndërkohë tek Drejtësia mëngjesin e së hënës përplasja e studentëve ka shkuar në kufijtë e një konlikti fizik.

“Një pjesë e studentëve që duan mësim erdhën dhe u përballën me studentët që ishin brenda dhe dera nuk u hap. Çfarë ndodhi është se erdhën edhe forcat e policisë, por duke qenë se nuk ka një urdhër nga lart pra nga dekani apo nga Rektorati nuk mund të ndërhyjnë”.

Ndërkohë dekani i këtij fakulteti ka kërkuar zgjidhje të situatës që duhet t’ia japin  vetë studentët./abcnews.al