Evropa Juglindore përballet me rënie dramatike të popullsisë

schedule19:13 - 22 Tetor, 2019

schedule 19:13 - 22 Tetor, 2019

Deri në vitin 2050, Bullgaria parashikohet të humbasë një të katërtën e popullsisë së saj dhe pothuajse çdo vend në rajon do të zvogëlohet gjatë dekadave të ardhshme, sepse më shumë njerëz po emigrojnë sesa imigrojnë, dhe për shkak të niveleve të ulëta të lindjeve.

Rënia dramatike e popullatës në Evropën Juglindore pasi të rinjtë kërkojnë mundësi jashtë vendit, po kërcënon aftësinë e vendeve në rajon për të pasur shërbime jetësore sociale, paralajmëruan Kombet e Bashkuara.

Sipas parashikimeve të fundit të OKB-së, nëntë nga dhjetë vendet me tkurrjen më të shpejtë të popullsisë në botë janë në Evropën Lindore dhe Juglindore, tha për Reuters Allana Armitage, Drejtoreshë e Fondit të Popullsisë së OKB-së për Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore.

Deri në vitin 2050, Bullgaria parashikohet të humbasë një të katërtën e popullsisë së saj dhe pothuajse çdo vend në rajon do të zvogëlohet gjatë dekadave të ardhshme, sepse më shumë njerëz po emigrojnë sesa imigrojnë, dhe për shkak të niveleve të ulëta të lindjeve.

“Më pak fëmijë dhe largim të lartë do të thotë që popullsia e vendeve të Evropës Juglindore po bëhet gjithnjë e më e vogël dhe gjithnjë e më e vjetër, dhe ndryshe nga Evropa Perëndimore, imigrimi nuk po ndiqet si rrugë për të mbushur hendekun,” tha ajo.

Midis 1995 dhe 2035, përqindja e popullsisë së moshës 65 vjeç dhe më e vjetër do të dyfishohet në shumicën e vendeve, dhe në disa do të trefishohet, tregojnë parashikimet./abcnews.al