Eurodeputetët me tone të ashpra ndaj Orban: Hungaria, jo më një shtet demokratik

schedule14:28 - 15 Shtator, 2022

schedule 14:28 - 15 Shtator, 2022

Sot, Parlamenti Europian dënoi zyrtarisht Hungarinë  duke e quajtur qeverinë e Viktor Orbanit një “regjim hibrid të autokracisë”. Parlamenti Europian ka miratuar një propozim që gjykon se Hungaria e Viktor Orbanit nuk është më një demokraci e vërtetë.

“Mungesa e veprimit vendimtar nga BE-ja ka kontribuar në shfaqjen e një ‘autokracie zgjedhore hibride’, pra një sistem shtetëror në të cilin zgjedhjet mbahen në bazë të një kushtetute, por respektimi i normave demokratike. dhe standardet mungojnë”, theksojnë eurodeputetët.

Raporti i miratuar sot, me 433 vota kundër 123 kundër dhe 28 abstenime, përditëson atë me të cilin Parlamenti nxiti procedurën e Nenit 7 në 2018, duke kryer një rishikim gjithëpërfshirës të zhvillimeve në 12 fushat problematike të theksuara nga PE në të kaluarën.

Në këtë mënyrë, bëhet e qartë se si vlerat e parashikuara në nenin 2 të Traktateve të BE-së, përfshirë demokracinë dhe të drejtat themelore, janë përkeqësuar më tej në Hungari që nga viti 2018, përmes “përpjekjeve të qëllimshme dhe sistematike të qeverisë” dhe janë përkeqësuar. nga mosveprimi i BE-së.

Masat e propozuara nga eurodeputetët:

Parlamenti i bën thirrje Komisionit Europian që të përdorë plotësisht të gjitha instrumentet që disponon. Në një kohë kur vlerat europiane kërcënohen veçanërisht nga lufta e Rusisë ndaj Ukrainës dhe veprimet e saj kundër BE-së, ata gjithashtu i bëjnë thirrje Komisionit që:

të mos miratojë planin hungarez të rimëkëmbjes derisa Hungaria të përmbushë plotësisht të gjitha rekomandimet përkatëse  dhe të zbatojë të gjitha vendimet përkatëse të Gjykatës së Drejtësisë së BE-së dhe Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut.

-të përjashtojë nga financimi ato programe kohezioni që kontribuojnë në keqpërdorimin e fondeve të BE-së ose shkelje të shtetit të së drejtës.

-të zbatojë në mënyrë më strikte Rregulloren e Dispozitave të Përbashkëta dhe atë financiare për të trajtuar çdo keqpërdorim të motivuar politikisht të fondeve të BE-së.

“Deputetët europianë mbeten të shqetësuar për disa fusha të politikave në lidhje me demokracinë dhe të drejtat themelore në Hungari. Këto përfshijnë funksionimin e sistemit kushtetues dhe zgjedhor, pavarësinë e gjyqësorit, korrupsionin dhe konfliktet e interesit, si dhe lirinë e shprehjes, duke përfshirë pluralizmin mediatik.

Liria akademike, liria fetare, liria e organizimit, e drejta për trajtim të barabartë, duke përfshirë të drejtat e personave LGBTI+, të drejtat e pakicave, si dhe emigrantëve, azilkërkuesve dhe refugjatëve, janë gjithashtu shqetësim për Parlamentin Europian.

/abcnews.al