Gjeli i detit. Ylli i fundit në tryezën festive po bëhet gati të shkëlqejë këto ditë. E aty ku amvisat mendojnë për mbushjen me ose pa mish të grirë, me oriz apo ushqime të tjera, vijnë ekspertët dhe theksojnë se jo vetëm që nuk duhet të mendojmë shumë për mbushjen, por preferohet edhe për shëndetin dhe për shijen që gjelit të detit të mos i shtoi mbushje brenda.
E vërteta është se gjeli i detit i mbushur është një traditë prej dekadash, por nuk jemi të sigurt se na duhet më.
Ja pse:
Salmonela fshihet: Nëse temperatura është e ulët dhe mbushja nuk është gatuar paraprakisht, salmonela është e rrezikshme të gjendet kudo.
Në të njëjtën kohë, vetëm mbushja është arsyeja që gjeli i detit është kaq i thatë dhe pa i mbajtur lëngjet e tij.
Mbushja bëhet ngjitëse dhe në varësi të vendit ku ndodhet në gjeldeti, mund të mos gatuhet në mënyrë të barabartë.
A duhet të gatuani mbushjet tuaja brenda apo jashtë gjelit tuaj?
Ju mendoni se kurseni kohë duke pjekur gjelin e detit dhe mbushjen së bashku, por në fund të fundit, zogu i mbushur është më i vështirë për t’u gatuar dhe kërkon më shumë kohë.
Ju humbisni të gjitha ato shije që do të merrnit nga gjeli nëse e mbushni me gjëra që nuk do t’i hani, si limon ose xhenxhefil, mollë ose rrënjë selino.
Çfarë mund të bëni me mbushjen nëse nuk futet në gjelin e detit?
Dhe në fund, çfarë mund të bëni me mbushjen, për ata që duan erën dhe shijen e mbushjes që është gatuar brenda gjelit të detit.
Fillimisht, sigurohuni që për arsye shëndetësore, nëse më në fund keni ardhur te solucioni i mbushjes, që paraprakisht t’i keni zier ose skuqur pothuajse plotësisht përbërësit, si mëlçitë ose orizin.
Pastaj, mos e mbushni gjelin e detit nga një natë më parë por kur do ta piqni dhe mos e mbushni gjelin sepse nuk e ndihmoni as në shije, as në teksturë.
Së fundi, mund të përdorni lëngun e gjelit për të bërë mbushjen në një tigan tjetër dhe të merrni saktësisht të njëjtën shije si mbushja që erdhi nga gjeli i detit.
/abcnews.al