E kombinoni peshkun me djathë apo vezë? Shihni se çfarë mund të shkaktojë në trupin tuaj

schedule09:24 - 18 Nëntor, 2021

schedule 09:24 - 18 Nëntor, 2021

Shumë argumentojnë se kombinimi i peshkut me djathë ose vezë është i ndaluar sepse mund të shkaktojë helmim nga ushqimi dhe reaksion alergjik.

Megjithatë, nutricionistët e kanë hedhur poshtë këtë teori. Peshku, vezët dhe bulmeti janë ushqime të pasura me proteina. Megjithatë, proteinat që ato kanë ndryshojnë nga njëra-tjetra. Kështu, gjatë tretjes, prishja e tyre në stomak nga lëngjet e sekretuara nga mëlçia kërkon më shumë kohë.
Kjo nuk do të thotë se kombinimi i peshkut me djathin mund të shkaktojë probleme shëndetësore, por se do të ngadalësojë tretjen. Prandaj, ngrënia e peshkut me djathë, vezë ose derivatet e tyre, si majoneza, është e sigurt për njerëzit e shëndetshëm.

Problemi mund të shfaqet vetëm tek njerëzit që kanë probleme me stomakun dhe mëlçinë. Nëse trupi nuk është në gjendje të metabolizojë ushqimin për ndonjë arsye, atëherë ka të ngjarë të shkaktojë të vjella.
Në të njëjtën kohë, mjekët këshillojnë ata që kanë predispozicion alergjik të shmangin kombinimin e ushqimeve të tilla. Trupi i tyre mund të reagojë. Por kjo varet edhe nga sasia që do të konsumohet.

Në mënyrë të ngjashme, ata do të kenë një problem kur janë alergjikë ndaj njërës prej tre kategorive ushqimore dhe nuk e dinë atë. Megjithatë, konsiderohet e rrallë që një i rritur të mos jetë në dijeni se ai ose ajo ka një alergji ushqimore.

Për fëmijët, nëse janë ekzaminuar nga mjeku dhe nuk janë alergjikë ndaj asnjë ushqimi, atëherë nuk ka rrezik për kombinimin e tyre.

Alergji ushqimore

Në përgjithësi, alergjitë ushqimore ndodhin në më pak se 2% të popullsisë së rritur, ndërsa shkalla arrin në 5% tek fëmijët. Në shumë fëmijë, megjithatë, alergjitë ngadalësohen me kalimin e kohës. Shumica e reaksioneve alergjike tek fëmijët shkaktohen kryesisht nga qumështi, vezët, soja, arrat, peshku dhe drithërat.

Thuhet se ky mit dietik lindi për shkak të ruajtjes së dobët të ushqimit në të kaluarën. Peshqit dhe djathrat zhvilluan më lehtë mikrobet, duke shkaktuar më shumë helmime nga ushqimi./abcnews.al