Ekspertë të ndryshëm kanë theksuar në mënyrë të përsëritur se duhet të lëmë gjethet e çajit në ujë për disa minuta, se kurrë nuk duhet të shtypim qesen në pjesën e brendshme të filxhanit sepse në atë mënyrë lirohet i gjithë hidhërimi, ose të shtojmë qumësht.
Sidoqoftë, ka një gabim tjetër që disa prej nesh bëjnë kur bëjnë çaj, i cili shpesh neglizhohet: zierja e ujit përsëri në hibrik. Kjo është diçka që shkatërron fjalë për fjalë pijen, pasi heq oksigjenin dhe azotin e nevojshëm për të nxjerrë aromën dhe shijen e saj. “Zakonisht, kur çaji ftohet, njerëzit ziejnë përsëri ujin e mbetur në kazan dhe bëjnë një filxhan tjetër”, thotë William Gorman, një ekspert çaji. Ai shton: “Por gjithçka që mund të bësh është t’i ofrosh vetes një filxhan çaj pa shije. “Uji i freskët është i nevojshëm sepse zierja përsëri merr të gjithë oksigjenin dhe azotin nga ai.”
Një mundësi më e mirë duket të jetë vendosja e turi me çajin tani të ftohtë në mikrovalë derisa të kthehet në temperaturën e duhur. “E vetmja gjë që një furrë me mikrovalë bën për çajin, nga një këndvështrim shkencor, është të lëvizë molekulat e tij dhe ta kthejë atë në një temperaturë të përshtatshme. “Kjo nuk ndikon aspak në shijen”, shpjegon Gorman.
Ekspertë të tjerë gjithashtu theksojnë se vendosja e qumështit në filxhanin tuaj para ujit do të ulë temperaturën dhe do të pengojë prodhimin e duhur të zierjes. Gjithashtu, koha që lëmë gjethet ose qesen e çajit në ujë është proporcionale me shijet e të gjithëve, por duhet të mbetet së paku tre minuta./abcnews.al