Dosja “Habilaj”

schedule15:05 - 18 Tetor, 2017

schedule 15:05 - 18 Tetor, 2017

Drejtues apo efektive të policisë shqiptare, që kanë mbështetur dhe favorizuar grupin e Habilajve për trafikun e drogës, po hetohen dhe ndër ta mund të ketë edhe arrestime. Burimet e ABC News bënë të ditur gjithashtu se për familjen Habilaj në Vlorë dhe të afërmit e tyre ka nisur hetimi pasuror mbi bazën e ligjit antimafia.

Reth 30 persona, punonjes ne policine e shtetit, per te cilet ka te dhena se kane bashkepunuar me grupin kriminal te Habilajve ne trafikun e droges, apo qe kane favorizuar kete grup jane pjese e hetimit per kete ceshtje nga Autoritetet shqiptare. Lajmi behet i ditur nga burime te abc neës, sipas te cilave shume shpejt mund te kete edhe arrestime. Mesohet se keta emra jane evidentuar nga autoritetet italiane te hetimit dhe i jane percjelle pales shqiptare. Burimet saktesojne se mes ketyre emrave ka drejtues te larte ne policine e Vlores, ate te Fierit, te Delta Force dhe te policise kufitare ne Portin e Vlores. Behet fjale per persona qe kane drejtuar ne keto sektore qe nga viti 2013 dhe deri pak dite me pare kur autoritetet italiane mbyllen hetimet paraprake per grupin e drejtuar nga Moisi Habilaj kryen arrestimet.
Përgjimi i Moisi Habilaj dhe pjesës tjetër të grupit, të arrestuar pak ditë më parë me urdhër të prokurorisë së Katanias, kishte nisur paralelisht në të dy shtetet, Italian dhe atë shqiptar, por ne te dy rastet nga pala italiane.
Një pjesë e këtyrë përgjimeve të cilat ndodhen në dosjen voluminoze prej 416 faqesh, te hetimit nga autoritete itlaine, ishin realizuar edhe në qytetin e Vlorës. ABC News ka mësuar se pala Italiane ka qenë totalisht kundër që survejimet, përgjimet dhe filmimet ti kryenin homologët e tyre Shqiptare. Ky vendim ishte marrë pasi, autoritetet përtej adriatikut I friksoheshin një dekonspirimi të mundshëm që mund të bënin drejtues të caktuar të policisë së shtetit. Rasti konkret lidhet me Moisi Habilaj ku, ne përgjimet e bisedave te tij me Sabaudin Çelaj përmendet edhe Ministrin e Brendshëm të asaj kohe, Saimir Tahiri, si ai aferm I habilajve. Burime nga grupi hetimor saktësojnë se, autoritetet italiane kane përgjuar për më shumë se një vit në territorin Shqiptar, ku kishin derguan oficere te interforces. Sipas dosjes qe permban dhe keto pergjime Në 14 tetor të 2013, Moisi Habilaj ishte përgjuar në afër banesës së tij në qytetin bregdetar. Moisiu flet me zë të ulët me një shtetase me emrin Romina dhe bisade ishte regjistruar gjatë kohës kur ata po bënin xhiro afër spitalit ë qyetetit të Vlorës. Ndërsa një tjetër përgjim ishte kryer një ditë më vonë ndërmjet Maridian Sulaj dhe Sabaudin Çelaj. Ata flasin me mesazhe ndërmjet tyre, teksa përgjimet janë kryer përsëri në territorin shqiptar.
ABC News ka mesuar se Prokuroria e Krimeve të Rënda ka nisur hetimin pasuror ndaj vëllezërve Habilaj në Vlorë dhe rrethit të tyre familjar, në bazë të ligjit Antimafia.
Po sipas ketyure burimeve, hetimi pasuror nisi pas arrestimit në Itali të Moisi Habilaj dhe bashkepunetoreve te tjere ne trafikun e droges.

https://www.youtube.com/watch?v=DP5Xh6YvOL8