“Dimër me makthe në Europë”, java e vendimeve të BE: Putini përgatit luftë të gjithanshme me gaz e ushqim

schedule09:21 - 16 Korrik, 2022

schedule 09:21 - 16 Korrik, 2022

Një dimër plot makth për kontinentin europian “premtohet” nga presidenti rus, Vladimir Putin , pasi pas mbylljes së rubinetit të gazit natyror, ai përgatit sistematikisht terrenin për një krizë të paprecedentë ushqimore.

“Plani i urisë” i frymëzuar nga Rusia për Evropën, siç përshkruhet nga Politico, synon të çojë në qiell koston ditore të jetesës për miliona qytetarë evropianë dhe t’i varfërojë ata me shpejtësi, në mënyrë që të ushtrojë presion të madh mbi qeveritë kombëtare të vendet anëtare të BE-së.

Një skenar paraprak i luftës hibride  të promovuar nga Moska ishte ndërprerja e furnizimit me gaz natyror përmes gazsjellësit Nord Stream1, si rezultat i të cilit shumica e kryeqyteteve evropiane u gjendën papritur përballë mungesës së plotë të lëndëve djegëse fosile, por edhe me shumëzimin e kostove të tyre.

Me pushtimin rus në Ukrainëduke riformuar jetën e përditshme, 60% e qytetarëve të BE-së thanë se nuk ishin gati të përballeshin me rritje të kostos së ushqimit ose energjisë në një sondazh, pasi shumica dërrmuese e qytetarëve evropianë nuk duket se e kanë kuptuar ende të plotë pasojat e luftës, megjithëse 59% e të anketuarve ranë dakord se “vlerat evropiane si liria dhe demokracia duhet të jenë prioritet, edhe nëse kjo ndikon në çmimet dhe koston e jetesës”.

Megjithatë, nën pretekstin e mirëmbajtjes, presidenti rus ka ndërprerë përkohësisht furnizimin me gaz në 12 vende të BE-së, përfshirë Gjermaninë, Francën, Italinë dhe Austrinë, duke tronditur ekonomitë më të fuqishme të Eurozonës. Edhe nëse Gazprom pretendon se mirëmbajtja e gazsjellësit Nord Stream1 do të zgjasë deri më 21 korrik, askush nuk betohet se furnizimi me gaz rus në Evropë do të vazhdojë pa ndërprerje, por e kundërta.

Në këto linja, Robert Habeck, ministri i ekonomisë gjermane, paralajmëroi këtë muaj për një “makth politik” që do të kërcënonte kohezionin social nëse furnizimet me gaz natyror janë aq të pakta sa duhet të shpërndahen nga qeveria, ndërsa homologu francez, Bruno Lemaire tha ai besonte se një “ndërprerje totale e gazit rus ishte opsioni më i mundshëm.

Me këto të dhëna pritet që Komisioni të bëjë publike të mërkurën e ardhshme, më 20 korrik, planin për të siguruar mjaftueshëm energjetike përpara dimrit, ndërsa më 26 korrik, me iniciativën e Presidencës Çeke, Këshilli i Energjisë i BE-së do të mblidhet në mënyrë urgjente, ku ftohen 27 ministrat kompetentë të planifikojnë në solidaritet të nesërmen, pra ai i “ngrirjes” së rrjedhës së gazit natyror nga gazsjellësi Nord Stream1. /abcnews.al