Kolesteroli i lartë mund të jetë shumë i rrezikshëm sepse mund të ndikojë në formimin e pllakave në enët e gjakut, duke kufizuar rrjedhjen e gjakut, gjë që mund të shkaktojë sulme në zemër dhe goditje në tru.
Faktori kryesor i rrezikut për kolesterolin e lartë është dieta, ku ushqimet e pasura me yndyra të ngopura kontribuojnë më së shumti. Megjithatë, dieta mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e niveleve të kolesterolit.
Nutricionistja Shawna Wilkinson rekomandon të shtoni pjeshkë në dietën tuaj nëse jeni të shqetësuar për nivelet tuaja të kolesterolit. “Pjeshkët janë të shkëlqyera për të mbajtur nën kontroll nivelet e kolesterolit. Ato janë të ulëta në yndyrna të ngopura dhe një burim i madh fibrash,” shpjegoi ajo. Nutricionistja shtoi se fibrat mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit në disa mënyra.
“Fibrat e tretshme kanë aftësinë të lidhen me kolesterolin në traktin tretës, duke parandaluar thithjen në gjak. Kjo redukton sasinë e kolesterolit të disponueshëm për trupin për t’u përdorur ose ruajtur,” thotë ajo.
Gjithashtu, fibra rrit sekretimin e acidit biliar.
“Fibrat e tretshme gjithashtu mund të rrisin sekretimin e acideve biliare. Acidet biliare përbëhen nga kolesteroli në mëlçi dhe janë të rëndësishme për tretjen. Kur fibra lidhet me acidet biliare në zorrë, ajo inkurajon eliminimin e tyre nga trupi. Kjo inkurajon mëlçinë të përdorni më shumë kolesterol për krijimin e acideve të reja biliare dhe në këtë mënyrë ulni nivelin e kolesterolit total”, thotë dietologia./abcnews.al