Një studim i ri sugjeron që dieta vegan është më efektive për humbjen e peshës dhe kontrollin e kolesterolit sesa një dietë mesdhetare.
Gjetjet, të botuara në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Ushqimit, treguan se pjesëmarrësit në studim humbën mesatarisht 6 kilogramë në dietën vegane, krahasuar me asnjë ndryshim në dietën mesdhetare.
“Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që të dy dietat mesdhetare dhe ato vegane përmirësojnë peshën e trupit dhe faktorët e rrezikut kardiometabolik, por deri më tani, efikasiteti i tyre relativ nuk ishte krahasuar në një provë të rastësishme,” tha studiuesja Hana Kahleova nga Komiteti i Mjekëve për Mjekësi Përgjegjëse.
Sipas studiuesve, një dietë me pak yndyrë në vegan ka rezultate më të mira për peshën, përbërjen e trupit, ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe nivelet e kolesterolit, krahasuar me një dietë mesdhetare.
Për studimin, ekipi caktoi rastësisht pjesëmarrësit – të cilët ishin mbipeshë dhe nuk kishin histori të diabetit, në një dietë vegane ose një dietë mesdhetare në një raport 1: 1.
Për 16 javë, gjysma e pjesëmarrësve filluan me një dietë me pak yndyrë vegane që eliminonte produktet shtazore dhe përqendrohej te pemët, perimet, drithërat dhe bishtajoret.
Gjysma tjetër filloi me dietën mesdhetare, e cila ndoqi protokollin PREDIMED, i cili përqendrohet në fruta, perime, bishtajore, peshk, qumësht me pak yndyrë dhe vaj ulliri ekstra të virgjër, ndërsa kufizon ose shmang mishin e kuq dhe yndyrnat e ngopura.
Studimi zbuloi se dieta vegane uli nivelet e kolesterolit total dhe LDL me 18.7 mg / dL dhe 15.3 mg / dL, respektivisht, ndërsa nuk kishte ndryshime të konsiderueshme të kolesterolit në dietën mesdhetare.
‘Presioni i gjakut u ul në të dy dietat, por më shumë në dietën mesdhetare’, thanë studiuesit. l.k/abcnews.al