Shtator ose ndryshe “muaji i kthimit”, pasi shumica prej nesh thirren të kthehen në postimet tona dhe rutinën tonë pas momenteve të relaksuara të pushimeve verore.
Nëse jeni në procesin e riorganizimit, atëherë kjo është koha e duhur për të miratuar ose riintegruar, zakone të ushqimit të balancuar në rutinën tuaj të përditshme, gjë që do t’ju ndihmojë:
- Për të rimarrë nën kontroll peshën tuaj trupore p.sh. në rast se keni shtuar disa kilogramë me pushime.
- Gjeni energjinë dhe mirëqenien që ju nevojitet për të bërë një rikthim dinamik.
Filloni ditën tuaj me mëngjes
- Kur themi mëngjes, nënkuptojmë një mëngjes të plotë dhe të balancuar, i cili përfshin ushqim nga grupe të ndryshme. Vlen të kaloni disa minuta çdo mëngjes dhe të shijoni vaktin e parë të ditës, i cili:
- Ai do të rimbushë bateritë e trupit tuaj, të cilat janë në nivele të ulëta, për shkak të agjërimit të mëparshëm gjatë natës.
- Do t’ju ndihmojë të ndiheni të ngopur, veçanërisht nëse përfshin ushqime me proteina/ose fibra dhe kështu të shmangni ushqimet e panevojshme/me cilësi të dobët deri në drekë.
Disa sugjerime:
- Kos me pak yndyrë me bollgur së bashku me një frut të stinës
- Gjalpë kikiriku të tërë arab, banane dhe fara chia
- Dolli me bukë integrale, djathë me pak yndyrë dhe perime së bashku me një gotë lëng natyral.
Zgjidhni ushqimet tuaja me mençuri
Ndonjëherë ato mund të mos ju “mbushin syrin”, pasi ato janë zakonisht më të vogla në vëllim sesa një vakt i plotë / kryesor. Në fakt, megjithatë, nëse i kushtoni pak më shumë kujdes ushqimeve tuaja, duke shmangur ato që janë të larta në kalori, yndyrë dhe sheqer dhe duke zgjedhur në vend të tyre ushqime të lehta me vlerë të lartë ushqyese, mund të përmirësoni cilësinë e dietës tuaj dhe peshën tuaj. Me
Eksperimentoni me Mesdheun në kuzhinë
- Mënyra më e mirë për të shijuar ushqimet e ekuilibruara është t’i përgatitni ato me duart tuaja! Pra, futuni në kuzhinë me oreks dhe krijoni pjata me vlera të larta ushqyese, duke ndjekur “rregullat” e dietës mesdhetare:
- Mundohuni të përfshini menunë tuaj javore në të gjitha grupet ushqimore, me një theks të veçantë në ushqimet me bazë bimore, si drithërat, bishtajoret, perimet dhe frutat.
- Përfshini peshkun në dietën tuaj 1-2 herë në javë, për të përfituar nga proteina me vlerë të lartë biologjike dhe yndyrnat “e mira” që ato përmbajnë.
- Përdorni vaj ulliri, i cili na siguron lëndë ushqyese të vlefshme si p.sh. Antioksidanti vitaminë E. Megjithatë, përpiquni ta shtoni me masë, pasi përdorimi i tepërt i tij mund t’i bëjë pjatat tuaja “të rënda”, për sa i përket yndyrës dhe kalorive.
- Kufizoni kripën në gatim. Ne e dimë se mund të rrisë shijen e një pjate, por ka mënyra të tjera për të dhënë një notë të veçantë shije, të tilla si, për shembull, eksperimentimi me erëza dhe barishte.
Mos harroni hidratimin
- Ju mund të dëgjoni më shumë për të në muajt e verës, por hidratimi adekuat është një qëllim që nuk duhet ta harrojmë gjatë gjithë vitit. Uji luan një rol të shumëfishtë në trupin tonë dhe, në fakt, është vërtetuar shkencërisht se edhe një sasi e vogël e dehidratimit mund të çojë në një reduktim të ndjeshëm të performancës sonë – diçka që me siguri nuk na nevojitet në këtë kohë!
- Prandaj sigurohuni që të keni gjithmonë një gotë/shishe ujë me vete, në mënyrë që të pini rregullisht. Përveç ujit, mund të shijoni edhe pije të tjera, si lëngje të freskëta, smoothie, çaj të ftohtë pa sheqer, etj./abcnews.al