Shkencëtarët, në kërkim për “dietën e jetëgjatësisë”, duket se kanë gjetur një zgjidhje përmes një udhëtimi të gjatë me destinacione të ndryshme. Kjo punë sfiduese e bazuar në mbi një shekull kërkime u zhvillua nga shkencëtarët në Universitetin e Wisconsin dhe u botua në Cell.
Pra, çfarë përfshin pjata e përditshme e jetëgjatësisë? “Shumë bishtajore, drithëra dhe perime, disa lloje peshqish, pa mish të kuq apo të përpunuar dhe mish të bardhë, pak sheqer dhe drithëra të përpunuara, arra dhe vaj ulliri, por edhe pak çokollatë të zezë ,” tha ai. Dr. Valter Longo i Departamentit të Gerontologjisë Leonard Davis, Universiteti i Wisconsin.
Në veçanti, shtyllat kryesore të një diete të shëndetshme që mund të zgjasë jetëgjatësinë janë marrja e moderuar në të lartë e karbohidrateve nga burime të papërpunuara, marrja e ulët por e mjaftueshme e proteinave nga burime kryesisht bimore dhe yndyrna të mjaftueshme bimore për të marrë të paktën 30% të nevojave për energji.
Ekipi hulumtues, i udhëhequr nga Rozalyn Anderson dhe Valter Longo, shqyrtoi qindra studime mbi të ushqyerit, sëmundjet dhe jetëgjatësinë tek kafshët dhe njerëzit dhe i kombinoi ato me studimet e tyre mbi lëndët ushqyese dhe plakjen.
Studimi përfshiu gjithashtu studime mbi dietat popullore, të tilla si dieta ketogjenike me yndyrë të ulët, me pak karbohidrate, dieta e kufizuar me kalori, dietat vegjetariane dhe vegane dhe dieta mesdhetare.
Ato përfshinin gjithashtu elementë që lidhen me lloje të ndryshme të agjërimit (abstenim nga ushqimi) si dietat afatshkurtra që imitojnë përgjigjen e trupit të agjërimit, agjërimin me ndërprerje (të shpeshtë dhe afatshkurtër) dhe agjërimin periodik (dy ose më shumë ditë agjërim).
Ose dietat që imitojnë agjërimin më shumë se dy herë në muaj). Së fundi, ata morën të dhëna nga studimet epidemiologjike për të identifikuar faktorët që përcaktojnë jetëgjatësinë si tek njerëzit ashtu edhe tek kafshët, si nivelet e insulinës, proteinat dhe kolesteroli. /abcnews.al/