Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, “lojrat” që japin zgjidhje

schedule18:38 - 1 Tetor, 2022

schedule 18:38 - 1 Tetor, 2022

Përqindja e femrave që nuk e shijojnë seksin është e lartë për shkak të dhimbjes gjatë penetrimit. Të dhënat tregojnë se në Britaninë e Madhe kjo përqindje shkon në 7.5%, ndërsa në SHBA arrin në 30%. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë , 8% – 21% e grave do ta përjetojnë këtë dhimbje në një moment të jetës së tyre.

Shkaqet e dispareunisë, siç quhet seksi i dhimbshëm penetrativ, janë të shumtë dhe disa prej tyre mund të trajtohen… duke luajtur! Përfshirja e lojrave seksuale në jetën e këtyre grave, veçanërisht atyre që vuajnë nga stimulimi i pamjaftueshëm, mund t’i lehtësojë ato.

Më konkretisht, dispareunia është një ankesë e zakonshme e grave me dhimbje vulvare. Mund të jetë gjithashtu për shkak të një sërë kushtesh që shkaktojnë dhimbje gjenitale, duke përfshirë sëmundjet e lëkurës së vulvës (p.sh. lichen sclerosus), infeksionet e vulvës, vaginale dhe të traktit urinar, infeksionet seksualisht të transmetueshme dhe endometriozën. Seksi i dhimbshëm vaginal mund të jetë gjithashtu për shkak të uljes së lubrifikimit natyral.

Përveç atyre fizike, ka edhe shkaqe psikosociale që çojnë në seks të dhimbshëm, duke përfshirë imazhin negativ të trupit, hipervigjilencën ndaj dhimbjes, depresionin, ankthin dhe vetëvlerësimin e ulët, si dhe turpin.

Përjetimi i dhimbjes së padëshiruar gjatë seksit është shumë traumatike për gruan që e përjeton atë. Mund të shkaktojë shumë ankth dhe stres për të sëmurët si dhe partnerët e tyre. Pasojë e këtyre është shfaqja e disfunksioneve seksuale, si mungesa e dëshirës dhe eksitimit, të cilat ndikojnë negativisht në marrëdhënien seksuale/dashurore.

Tharja vaginale është fajtori kryesor kur një grua përjeton dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Kjo mund të jetë për shkak të arsyeve hormonale, të tilla si gjatë menopauzës dhe ushqyerjes me gji, nga mjekimi ose nga ekzistenca e disa sëmundjeve, si diabeti dhe sindroma Sjögren. Por stimulimi i pamjaftueshëm është arsyeja më e zakonshme dhe më e lehta për t’u trajtuar, pasi gjithçka që duhet është stimulimi i klitorit dhe përdorimi i një lubrifikuesi të mirë. Lubrifikuesi vepron si një tampon, duke ndihmuar me dhimbjet seksuale të shkaktuara nga fërkimi. Është gjithashtu e nevojshme kur përdorni lojra seksuale depërtuese, siç janë vibratorët.

Edhe një vibrator klitorial mund të jetë një shtesë e këndshme për jetën seksuale kur penetrimi është i dhimbshëm dhe mund të përdoret si në momentet e kënaqësisë së vetmuar ashtu edhe me partnerin. Eksplorimi i kësaj përvoje të re së bashku mund të ndihmojë në ruajtjen ose ndërtimin e intimitetit në marrëdhëniet seksuale ku seksi vaginal nuk është një opsion.

Në fund të fundit, çdo orgazmë bazohet në rrjetin e klitorisit, një organ që shtrihet shumë më thellë se gunga e vogël në pjesën e jashtme të vulvës. Pjesa e saj e dukshme, e quajtur gjëndra klitoriale, përbën vetëm 20% të madhësisë totale të strukturës. Pjesa e mbetur shtrihet nën sipërfaqe, thellë në indin e vulvës në të dy anët e hapjes vaginale dhe është deri në 7 cm në gjatësi totale.

Pra, çdo grua duhet të kapërcejë besimin se kulmi përfundimtar është orgazma gjatë seksit vaginal, pasi kjo varet kryesisht nga “zgjimi” i saj. Të gjithë duhet të ndërgjegjësohen se seksi nuk do të thotë vetëm penetrim . Ka shumë mënyra të ndryshme dhe plotësisht të kënaqshme për të përfituar kënaqësi seksuale.

Sigurisht, jo vetëm vibratorët klitoral ofrojnë mundësinë për orgazëm. Ka disa lojra seksi që ndihmojnë në eksplorimin e zonave erogjene dhe rrisin rrjedhjen e gjakut në klitoris dhe mijëra mbaresa nervore të tij.

Një metodë tjetër efektive për kontrollin e dispareunisë është përdorimi i zgjeruesve vaginalë, të cilët futen në vaginë dhe shpesh vijnë në grupe me përmasa gradualisht në rritje. Shumë gra zgjedhin të përdorin dildo ose vibratorë pasi këto lojra janë të dizajnuara për kënaqësi seksuale. Dridhja që ato ofrojnë mund të ndihmojë për të përqendruar më shumë gjak në organet gjenitale, gjë që mund të ketë një efekt të dobishëm dhe të çojë lehtësisht gratë në orgazëm.

Shtimi i lojrave të tilla seksuale në dhomën e gjumit mund të ndihmojë në kapërcimin e përvojave të dhimbshme ose negative të së kaluarës. Një kusht i domosdoshëm për përdorimin e të gjitha këtyre lojrave të seksit që mund t’i japin zgjidhje problemit të dispareunisë është largimi i turpit që gratë mund të ndjejnë për përdorimin e tyre. Është e rëndësishme që ata të kuptojnë se nuk janë mjete që do të mbulojnë disa nga mangësitë e tyre, por thjesht lojraqë do t’i bëjnë të zbulojnë veten dhe të gjejnë kënaqësi.