Dhëmbë të bardhë, hapat si përdoret shiriti zbardhues

schedule10:19 - 13 Gusht, 2020

schedule 10:19 - 13 Gusht, 2020

Ndërsa mund të dëshironi një gojë plot dhëmbë të ndritshëm dhe të bardhë, një trajtim profesional për zbardhjen është i shtrenjtë. Për fat të mirë, nëse dhëmbët tuaj nuk janë aq të bardhë sa ju dëshironi të jenë, ka disa gjëra që mund t’i provoni në shtëpi për një buzëqeshje më të bukur. Ndërsa asnjë nga këto sugjerime nuk do të funksionojë në të njëjtën mënyrë si një shërbim profesional zbardhues, ato mund të ndihmojnë zbardhjen e dhëmbëve tuaj dhe ato nuk do t’ju kushtojnë një pasuri. Vetëm mos harroni të bisedoni me dentistin tuaj përpara se të provoni për t’u siguruar që ata nuk do të dëmtojnë dhëmbët tuaj. Me këto hapa të thjeshtë, ju mund të shijoni një buzëqeshje më të bardhë në disa javë.

1.Shkoni në farmacinë tuaj  dhe kontrolloni seksionin e kujdesit të dhëmbëve për shirita zbardhues. Shikoni vulën e miratimit të Shoqatës së Stomatologëve për të demonstruar se ky produkt është i sigurt. Lexoni dhe ndiqni të gjitha udhëzimet për çdo produkt që përdorni.

Mos blini asnjë produkt që nuk është i aprovuar. Disa shirita zbardhues përmbajnë kimikate të ashpra që mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbit tuaj dhe të irritojnë mishrat e dhëmbëve.

2.Fërkoni dhëmbët me furcë nëse udhëzimet ju tregojnë. Kjo heq çdo mbetje në dhëmbët tuaj që mund të bllokojnë xhel zbardhuesin.  Shpëlaj dhëmbët normalisht përpara se të bashkangjitni shiritat.

Jo të gjitha shiritat zbardhues ju udhëzojnë të lyeni më parë dhëmbët. Gjithmonë kontrolloni udhëzimet përpara se t’i përdorni.

3.Hapni gojën dhe lakoni buzët mbrapa, në mënyrë që të shihni të gjithë dhëmbët. Hiqni  letrën mbështetëse nga një shirit dhe shtypni anën ngjitëse poshtë në pjesën e përparme të dhëmbëve tuaj të poshtëm. Drejtoni gishtin përgjatë shiritit për t’u siguruar që ai ngjitet plotësisht. Nëse shiriti ngjitet sipër dhëmbëve, atëherë bëni të njëjtën gjë për dhëmbët tuaj të sipërm.

Shumica e kompleteve nuk kanë shirita të ndryshëm për dhëmbët tuaj të sipërm dhe të poshtëm, por kontrolloni dyfish sidoqoftë për tu siguruar. Lani duart tuaja tërësisht përpara se të futni në gojën tuaj.

4.Mbajini shiritat bashkangjitur për 10-45 minuta. Sasia e saktë e kohës varet nga sa e fortë është xhel zbardhues, kështu që lërini ato për aq kohë sa produkti ju udhëzon. Ndërsa prisni, provoni të shtriheni me gojë pak të hapur kështu që tërhiqeni pështymën larg dhëmbëve.

Mundohuni të zvogëloni sasinë e herë që gëlltisni ndërsa shiritat janë bashkangjitur. Ju mund të gëlltisni disa nga kimikatet për zbardhjen, të cilat mund të irritojnë stomakun tuaj.

5. Mos hani ose pini ndërsa shiritat janë bashkangjitur. Lërini ato në vend dhe mos prekni ose rregulloni ato.

Hiqni shiritat kur mbaroni , pasi të ketë kaluar koha e saktë.Bëni të njëjtën gjë për shiritin tjetër. Hidhni të dy larg dhe mos i përdorni përsëri.

Lënia e shiritave më gjatë sesa udhëzohet nuk rrit ndikimin e zbardhjes. Kjo vetëm bën që kimikatet të irritojnë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Sigurohuni që duart tuaja të jenë të pastra para se të futni në gojën tuaj. Lani përsëri nëse keni prekur ndonjë gjë.

6.Shpëlajeni gojën për të hequr çdo xhel të mbetur. Përdorni ujë ose një përzierje 50/50 uji dhe shpëlarje goje. Rrotulloni përzierjen përreth, duke u përqëndruar në pjesën e përparme të dhëmbëve tuaj, për të marrë ndonjë xhel të mbetur.

Nëse ndiheni sikur më shumë xhel ka ngecur në dhëmbë, pastrojeni atë me furçën e dhëmbëve dhe pastën e dhëmbëve me fluoride. Heqja e xhelit të mbetur është e rëndësishme sepse mund të përfundoni me pika të bardha rreth dhëmbëve nëse lini xhel në disa pika.

7. Përsëriteni trajtimin sa herë që produkti ju udhëzon. Produkte të ndryshme kanë udhëzime të ndryshme, duke filluar nga dy herë në ditë për një javë në një herë në ditë për 2 javë. Kontrolloni dy herë paketimin dhe ndiqni trajtimin për të cilin jeni udhëzuar.

Nëse në çdo moment dhëmbët tuaj ndjehen tepër të ndjeshëm ose të irrituar, ndaloni përdorimin e shiritave zbardhues. Kontaktoni dentistin tuaj dhe pyesni se çfarë duhet të bëni./abcnews.al