Dha dorëheqjen pas zgjedhjeve, Zaev mbledh në takim partnerët e koalicionit

schedule12:25 - 1 Nëntor, 2021

schedule 12:25 - 1 Nëntor, 2021

Kryeministri i dorëhequr Zoran Zaev një ditë pas vendimit të tij u ka bërë thirrje partnerëve të koalicionit qeverisës që të takohen sot në Qeveri.

Pritet që takimi `të zhvillohet pasditen e sotme. Zaev mbledh partnerët pas dorëheqjes ku ka marrë përgjegjësinë për rezultatin e zgjedhjeve lokale, në të cilat partia në pushtet humbi shumicën e komunave në vendin ku kishte kryetarët e saj dhe shumicën në këshillat e katër vitet e fundit, duke përfshirë qytetin e Shkupit dhe pothuajse të gjitha komunat e Shkupit.

Ndërkohë nuk ka informacione se kur Zaev do ta dorëzojë zyrtarisht dorëheqjen në Kuvend, pas së cilës e gjithë qeveria e tij, e cila u zgjodh në fund të gushtit të vitit të kaluar, do të japë dorëheqje deri në zgjedhjen e një kryeministri tjetër dhe një qeverie të re.

Sipas nenit 93 të Kushtetutës, dorëheqja e kryeministrit, vdekja ose paaftësia e tij e përhershme për të kryer funksionin, sjellin dorëheqjen e Qeverisë. Mandati i Qeverisë përfundon nëse kryeministri jep dorëheqjen, nëse i votohet mosbesimi Kuvendit ose shpërndahet Kuvend.

Sipas nenit 219 të Rregullores së Kuvendit, megjithatë, Qeveria, kryeministri ose ndonjë anëtar i Qeverisë mund të japë dorëheqje. Dorëheqja e Qeverisë ose e kryeministrit i paraqitet kryetarit të Kuvendit me shkrim dhe mund të shpjegohet… Dorëheqja e Qeverisë ose e kryeministrit menjëherë ua dorëzon kryetari i Kuvendit deputetëve dhe Presidentit. të Republikës./abcnews.al