Depresioni: Kur të afërmit dhe miqtë nuk mund të na kuptojnë

schedule13:03 - 31 Tetor, 2021

schedule 13:03 - 31 Tetor, 2021

Kur një person vuan nga depresioni, është shumë e rëndësishme të ketë pranë tij njerëz që e kuptojnë dhe e dëgjojnë, të cilët do ta mbështesin në momente të vështira dhe nuk do të keqkuptohen nga shpërthimet e tij emocionale. Ky është skenari ideal. Fatkeqësisht, në shumë raste kjo nuk ekziston dhe problemi mund edhe të mos njihet. Çfarë mund të bëjmë në raste të tilla?

Jo të gjithë e kuptojnë këtë

Sëmundja mendore, për fat të keq, është diçka që duhet ta keni përjetuar, personalisht ose shumë nga afër, për ta kuptuar atë. Edhe nëse jeni të vetëdijshëm për këtë, është shumë e vështirë të pranoni që dikush që njihni po vuan dhe mund të jetë një mekanizëm mbrojtës të përpiqeni të shpërfillni simptomat. Njerëzit që nuk e kuptojnë sëmundjen mendore nuk janë gjithmonë keqdashës, ata mund të jenë rritur në një mjedis që negativizoi plotësisht imazhin e saj dhe tani po e kalojnë një kohë të vështirë. Mundohuni ta shpjegoni situatën me qetësi dhe shikoni se sa të pranueshëm janë ata.

Kujdesu mirë për veten

Mbështetja gjithmonë fillon nga brenda nesh. Nëse e trajtojmë veten me kujdesin dhe respektin që meritojmë, do të fillojmë të sjellim njerëz të tillë në jetën tonë ose të japim shembullin e duhur për miqtë që nuk mund t’i kuptojnë.

Mos u besoni miteve toksike për depresionin

Jo, depresioni nuk ka të bëjë vetëm me vëmendjen. Jo, nuk është një thupër dobësie apo dembelizmi. Është një sëmundje si çdo tjetër, dhe shkaktohet nga problemet me kimikatet në tru që ndikojnë në humor. Kur kërkon ndihmë, nuk i “rëndon” të tjerët dhe as thjesht nuk e humb kohën. Dhe nëse nuk e gjeni ndihmën që kërkoni, atëherë vazhdoni të pyesni dhe do të gjeni njerëz që do ta kuptojnë.

Jo të gjithë mund të ndihmojnë

Ka njerëz që mund të kuptojnë se çfarë po kaloni, por nuk mund t’ju ndihmojnë në një nivel praktik, sepse mund të vuajnë nga depresioni i tyre. Mbështetja e tyre mund të mos jetë aq e shpeshtë apo aq intensive sa do të doje, por është një e vërtetë e madhe (që më vonë u bë klishe, por edhe këto janë të bazuara në të vërteta) që secili të ngjitet në Golgotën e vet. Ajo që i bën gjërat më keq është se depresioni ndonjëherë na bën ta harrojmë këtë dhe e kthen problemin tonë në “qendrën e botës”.
Gjeni mbështetje diku tjetër

Grupe në internet, por edhe një ekspert që do t’ju ndihmojë të vendosni mendimet tuaja në rregull dhe të ndiheni më pak të vetmuar. Edhe komunikimi me të huajt që ndajnë problemin e depresionit mund të ndihmojë, jo vetëm për t’i parë gjërat nga një këndvështrim tjetër, por për të kuptuar se depresioni është një sëmundje që mund të godasë këdo dhe që pavarësisht nga veçantia e tij të gjithë, ka simptoma dhe shprehje të ngjashme, që do të thotë se ata kanë zgjidhje dhe një komunitet njerëzish që kërkojnë këto zgjidhje çdo ditë dhe që përpiqen t’i përfshijnë ato në jetën e tyre.

Kërkoni ndihmë sa më drejtpërdrejt që të mundeni

Po, është më diskrete të tregosh disa shenja dhe të shpresosh që njerëzit e afërt të kuptojnë se diçka nuk shkon, por ndonjëherë (d.m.th. shumica) është më mirë të flasësh drejtpërdrejt. Flisni me dikë të afërt, me të cilin nuk keni turp të flisni sinqerisht dhe tregojini se keni një problem dhe keni nevojë për ndihmë. Njerëzit duan të ndihmojnë dhe të ndjehen të dobishëm, mos harroni këtë. Por mos harroni se neve na pëlqen edhe më shumë të ndihmojmë njerëzit që na tregojnë se çfarë lloj ndihme kanë nevojë.

Disa marrëdhënie duhet të marrin fund

Thjesht dhe kuptueshëm, ka njerëz që nuk do ta kuptojnë kurrë, me shumë mundësi me zgjedhjen e tyre. Se do të kenë qëllime të këqija ose thjesht do të na zbrazin nga i gjithë optimizmi që kemi mbledhur në aksionet tona, sa herë që rrimë. Është një vendim i vështirë, por disa njerëz do të duhet të shfaqen gjithnjë e më pak në jetën tonë.

Nëse nuk jemi në gjendje t’i përballojmë vetë vështirësitë tona, mund të kërkojmë ndihmën e një specialisti të shëndetit mendor të trajnuar siç duhet. Të kërkosh ndihmë nuk do të thotë të pranojmë se jemi të dobët dhe të paaftë për t’i bërë mirë vetes. Përkundrazi do të thotë që ne besojmë në veten tonë dhe vërtet duam të jemi mirë.

Edhe nëse jemi përpjekur të kërkojmë ndihmë dhe nuk kemi parë rezultate të shpejta, duhet të jemi të durueshëm. Përderisa e kemi lënë me dhimbje, ajo kërkon kohën e duhur për t’u shëruar./abcnews.al