Cili është “çelësi” i lumturisë? Studimi 75 vjeçar tregon të dhëna befasuese

schedule09:12 - 23 Nëntor, 2022

schedule 09:12 - 23 Nëntor, 2022

Çfarë duhet për të pasur një jetë të mirë? Cili është sekreti i lumturisë? Shkencëtarët e Harvardit kanë kryer një studim 75 vjeçar për të treguar “çelësin” e lumturisë. Studiuesit kanë ndjekur dy grupe burrash përgjatë 75 viteve për të identifikuar parashikuesit psikosocialë të plakjes së shëndetshme.

Gjithçka filloi në vitin 1938 gjatë Depresionit të Madh, kur shkencëtarët filluan të gjurmonin shëndetin e 268 studentëve të dytë të Harvardit dhe ata shpresonin se studimi do të zbulonte të dhëna për të pasur jetë të shëndetshme dhe të lumtur. Sipas studimit, sekreti qëndron në marrëdhëniet që ne kemi.

Studimi zbuloi se marrëdhëniet tona të ngushta, më shumë se paraja apo fama, janë elementi kryesor që na mban të ecim gjatë gjithë jetës sonë. Marrëdhëniet e ngushta na mbrojnë nga pakënaqësitë e jetës dhe janë parashikues më të mirë të jetëve të lumtura sesa klasa e lartë shoqërore, IQ, apo edhe gjenet e mira.

Drejtuesi i studimit, Robert Waldinger tha: “Zbulimi befasues është se marrëdhëniet tona dhe sa të lumtur jemi në marrëdhëniet tona kanë një ndikim të fuqishëm në shëndetin tonë, kujdesi për trupin tuaj është i rëndësishëm, por kujdesi ndaj marrëdhënieve është gjithashtu një formë e kujdesit për veten.” /abcnews.al