Kur thyeni një vezë për ta hedhur në tigan, me siguri do të shihni se e verdha ka një ngjyrë të verdhë të lehtë. Ajo që mund të mos dini është se të verdhat e vezëve nuk supozohet të jenë të verdha.
Ngjyra e të verdhës së vezës tregon shumë për shëndetin e pulës që e ka lindur atë, por edhe për ushqimin që përfundimisht do të përfundojë në stomakun tonë.
Shumica e vezëve që blejmë në treg vijnë nga pula që kalojnë 24 orë në ditë në një kafaz. Ato rrallë e shohin diellin dhe pothuajse kurrë nuk enden të lirë.
Dëshironi të dini nëse pula që bëri vezën që do të shijoni ishte e mbyllur apo e lirë? Thjesht hidhini një sy të verdhës së vezës.
Cila nga këto të verdha duket më normale?
Nëse i blini vezët nga një dyqan ushqimesh, e verdha e lehtë në mes të fotos mund të duket më normalja. A hanin këto pula në mënyrë organike dhe vegjetariane apo ushqeheshin me ushqime të lira?
Shumica e vezëve të disponueshme në treg kanë një të verdhë të hollë dhe kjo do të thotë se pula ndoshta nuk ka ndjekur një dietë të shëndetshme.
Edhe pse mund të duket e pazakontë, një e verdhë e trashë me një ngjyrë portokalli të errët është në fakt më e dëshirueshme.
Dikush mund të pyesë veten pse duhet të kujdesemi për atë që hanë pulat. Është shumë e thjeshtë. Sepse çfarëdo që hanë pulat, ajo thjesht përfundon në stomakun tonë.
Sipas faqes së internetit Mother Earth Neës, e cila kreu analizën e vet të vezëve, dhe sipas një studimi më të fundit nga Universiteti i Pensilvanisë, vezët nga pulat me rreze të lirë përmbanin nivele më të larta të vitaminave A, D dhe E, më shumë betakaroten dhe më shumë acide yndyrore omega-3.
E gjithë kjo do të thotë se një pulë e lirë nuk është vetëm një pulë më e lumtur, por edhe se vezët e saj janë shumë më të dobishme për dietën tonë./abcnews.al