Çfarë mund të ndodhë me fëmijën tuaj nëse jeni shtatzënë dhe pini alkool

schedule15:35 - 1 Shtator, 2021

schedule 15:35 - 1 Shtator, 2021

Gjatë shtatzënisë, jeta e një gruaje ndryshon, gjithmonë duhet të keni parasysh se gjithçka që gëlltitet dhe kalon në qarkullimin e gjakut, gjithashtu do të arrijë tek fëmija përmes placentës. Alkooli largohet shumë më ngadalë në trupin e një fetusi, kështu që niveli i alkoolit në gjak rritet dhe qëndron më gjatë sesa tek një person i rritur.

Kjo mund të shkaktojë dëme të rënda gjatë gjithë jetës tek i porsalinduri i ardhshëm.

Efektet e dëmshme të alkoolit tek foshnja ndonjëherë konsiderohen të ndodhin kur gëlltiten sasi shumë të mëdha ose shumë shpesh. E vërteta është se studimet nuk kanë qenë në gjendje të tregojnë se çdo sasi alkooli, sado minimale, është e sigurt për fetusin.

Nuk ka asnjë sasi alkooli që konsiderohet e sigurt, rekomandohet të mos pini asgjë

Ekspertët rekomandojnë abstenimin nga alkooli gjatë shtatzënisë për të parandaluar 100% efektet e mundshme tek fëmija. Pijet e ndaluara përfshijnë pije alkoolike, birrë, verë dhe derivatet e tyre. Vëmendje gjithashtu duhet t’i kushtohet pijeve të ashtuquajtura “pa”, pasi ato zakonisht përmbajnë sasi të vogla alkooli.

Fetuset që ekspozohen ndaj alkoolit rrezikojnë të vuajnë nga probleme të shumta të quajtura FASD ose ajo që është e njëjtë në spanjisht: çrregullime të spektrit të alkoolit të fetusit.

FASD -të mund të jenë të lehta ose më serioze dhe përfshijnë çrregullime të tilla si vonesa mendore, të mësuarit, probleme emocionale ose të sjelljes, defekte në zemër, fytyrë dhe organe të tjera. Më seriozja është Sindroma e Alkoolit Fetal (FAS), e cila përfshin një sërë defektesh fizike dhe mendore të lindjes.

Fëmijët e lindur me Sindromën e Alkoolit Fetal (FAS) mund të kenë:

-Problemet për tu zhvilluar plotësisht (ata lindin më të vegjël se normalja).

-Anomalitë në fytyrë (sy të vegjël, buzë e sipërme shumë e hollë, lëkurë e lëmuar në vend të brazdës midis hundës dhe buzës së sipërme).

-Organet nuk janë formuar si duhet (veçanërisht zemra).

-Tru më i vogël dhe me formë jo normale.

-Një shkallë të paaftësisë mendore.

-Vështirësi në koordinim dhe përqendrim.

-Probleme emocionale dhe të sjelljes.

FASD-të nuk kanë shërim, ato janë për jetën, megjithëse disa studime tregojnë se një diagnozë e hershme dhe një mjedis i qëndrueshëm mund të përmirësojnë prognozën afatgjatë. Ekzistojnë gjithashtu trajtime që përfshijnë ilaçe për lehtësimin e simptomave dhe terapi të sjelljes ose mësimit.

Përveç kësaj, pirja e alkoolit gjatë shtatzënisë gjithashtu rrit rrezikun e problemeve të tjera të tilla si aborti, lindja e parakohshme ose lindja e vdekur e foshnjës./abcnews.al